logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piecyk Power-Tec na propan butan gaśnie - problem z napięciem na zaworze

UL7855 13 Paź 2017 18:10 2268 1
REKLAMA
  • #1 16755193
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Cześć, mam w garażu piecyk grzewczy na trzy palniki na propan butan który można kupić wszędzie za ok 200 PLN.
    Nie mogę go odpalić, czasem się uda ale trzeba wtedy obchodzić się z nim jak z jajkiem bo jak zgaśnie to znowu jest pół godziny zapalania.
    Piec jest po gwarancji więc rozkręciłem go i dałem elektrodę bardziej w płomień, pomogło na krótko.
    Ktoś napisze co powinienem mieć na kablu wchodzącym do zaworu? Bo jak domyślam się jest tam jakaś cewka zasilana X Voltów. U mnie trzymając świeczkę na siłę mam napięcie rzędu do 0.02V

Jestem z nim u kresu sił i w końcu wystawię go na środek garażu i grzmotnę z gumofilca aż oprze się w końcu na śmietniku.
  • REKLAMA
  • #2 16756913
    UL7855
    Poziom 23  
    Ocena: 173
    Wyjąłem zawór, jego parametry stabilnego otwierania się to zaskakujące 80mA przy napięciu 2mV.
    W związku z powyższym poprowadzę dodatkową masę i podociągam wszystkie złącza.

Odnoszę wrażenie że ostatnie moje pisanie na Elektrodzie jest do szuflady, czy naprawdę NIKT nic nie wie w tej materii? Przecież to gazowe przedszkole. Może ktoś mający taki piec mógłby mi pomierzyć prądy i napięcia, byłoby to pomocne nie tylko dla mnie jako źródło odniesienia.

Dodano po 4 [godziny] 12 [minuty]:

Znowu odpowiem sobie sam, ze względu na wyjątkowe prądy i napięcia na termoparze wszelkie połączenia elektryczne MUSZĄ być solidne. U mnie powodem problemów były fabrycznie nie poskręcane przewody gazowe które można było dokręcać palcami.
    Piecyk trzyma zawór już po 4 sek. grzania a po zgaszeniu świeczki zawór strzela po ponad 10 sek.
    Uważam że jest OK więc zamykam temat. :)
REKLAMA