logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki podgrzewacz wody do umywalki?

Kaz1965 15 Paź 2017 19:59 7452 10
REKLAMA
  • #1 16759115
    Kaz1965
    Poziom 9  
    Witam.
    Mam zamiar kupić elektryczny przepływowy ogrzewacz wody i mam w związku z tym prośbę o sugestie w następujących kwestiach:
    1. Sterowanie hydrauliczne, czy elektroniczne?
    2. Grzałka "drut oporowy", czy odkryta?
    3. Mam na uwadze DE06101 6 SIEMENS lub DEM 6 STIEBEL ELTRON, jednak w przypadku Eltrona nie znalazłem żadnej opinii w sieci, a wydaje się być lepszy, bo ma regulację temperatury wody.
    Czytałem na forum o Clage, ale są znacznie droższe, zwłaszcza elektroniki.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 16759820
    setar
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Zasadnicza sprawa to gdzie chcesz montować ten podgrzewacz (garaż, firma, umywalka, natrysk ile punktów chcesz zasilać) i jak często będziesz go używał.

Np: 6KW to dość sporo jak na umywalkę albo pod zlew ponieważ użytkowa temperatura w takim punkcie odbioru to około 35 stopni.
    Tak jak zauważył Magister_123 będziesz potrzebował zabezpieczenia 32A :) jeśli użyjesz go w osobnym obwodzie. Może aż tak duży nie jest potrzebny?

Zaleta elektronicznego sterowania jest taka, że urządzenie załącza się przy niższym przepływie wody (około 2l/min), posiada sterownik PID do regulacji mocy względem zadanej temperatury (uwzględniana jest również temp. wody na wejściu oraz przepływ) - to jedna z istotnych cech sterowania elektronicznego.
    Jeśli chcesz używać sporadycznie np. w garażu to może lepiej kupić tańszy hydrauliczny, chyba że chcesz być bardziej eko. W przypadku hydraulicznego, raczej znajdziesz tam przełącznik z poziomami mocy i ewentualnie z trybem ekonomicznym niż płynną regulację temperatury. Jeśli woda będzie za gorąca musisz ją zmiksować z zimna na kranie. W elektronicznym możesz używać pojedynczego kranu jeśli nie potrzebujesz zimnej wody - to zasadnicza różnica w samym działaniu.
    Producentów jest naprawdę dużo na rynku, również naszych krajowych (oprócz tych podgrzewaczy które wymieniłeś jest jeszcze firma z Koszalina, ale nie miałem styczności na żywo z ich produktami. Ceny będą raczej podobne w zależności od mocy i sterowania).
  • REKLAMA
  • #4 16761148
    Kaz1965
    Poziom 9  
    Podgrzewacz potrzebuję tylko do umywalki znajdującej się w łazience zatem do kilkukrotnego użycia w ciągu dnia. Od kilku lat używa Siemensa DH 04101 3,5 kW i prawdę mówiąc nie jestem zachwycony. Zwłaszcza zimą . Wtedy nie dogrzewa wody ( pomimo ograniczenia przepływu na zaworze ). Ponadto od samego początku słabi mnie jego "bezwładność" a zwłaszcza skoki temperatury po zakręceniu i ponownym odkręceniu kranu. Być może stąd moja przesada z mocą , ale zakładam , że "elektronik" pobiera mocy stosownie do przepływu a "hydraulik" zawsze full. Dziękuję , że zwróciłem mi uwagę na instalacje bo mam wprawdzie osobny obwód 3x2,5 , ale zabezpieczenie tylko 20A.
    Wiem o firmie z Koszalina i myślałem o AMICUS EPO.D-5 , ale nawet w ich instrukcji obsługi nie doczytałem na temat sterowania jednak skoro pisze "regulacja temperatury wody wielkością przepływu" to chyba raczej hydrauliczny a najtańsze elektroniczne mają po przeszło 700zł ( 5kW ).
  • #5 16761178
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Więc 3,5kW max :cry:
  • #7 16761559
    setar
    Poziom 11  
    Jeśli masz to na osobnym obwodzie i kablu 3x2.5mm2 to możesz podłączyć odbiornik 5KW, tylko musisz zmienić różnicówkę na 25A
    Bezwładność temperatury będzie niestety występowała. Na pewno bardziej jest to odczuwalne gdy temp wody na wejściu będzie około 4 - 7 stopni i trzeba ją podnieść o 31. Na bezwładność wpływa również długość przewodu łączącego wyjście z kranem, dlatego montowane są pod umywalkami np szafkach i łączone przewodem elastycznym.
    Im wyższa moc podgrzewacza tym próg załączenia będzie przy większym przepływie, więc jeśli kupisz elektroniczny to przepustowość zaworu w kranie będzie miała znaczenie na maksymalną moc pracy urządzenia (może się tak zdarzyć że i tak nie będzie pracował z pełną mocą). Dlatego niektóre podgrzewacze są dedykowane dla dwóch punktów odbioru z możliwością pracy jednoczesnej. Dodatkowo montuje się perlatory, które ograniczają ten przepływ .

Jeśli nie jesteś pewny czy podgrzewacz jest hydrauliczny czy elektroniczny to zaglądaj do instrukcji i sprawdzaj z jakiego źródła wody urządzenie może być zasilone. Jeśli jest że wyłącznie zimna woda to jest to urządzenie ze sterowaniem hydraulicznym, jeśli jest że może pracować jako bufor CWU to oznacza że posiada sterowanie elektroniczne.

Jeśli chcesz mieć zapas mocy który wykorzystasz zimą to raczej trzeba zainwestować w podgrzewacz elektroniczny o większej mocy.
    Musisz wiedzieć że pomimo zapasu mocy, zimą odczujesz i tak zwiększoną bezwładność w elektronicznym sterowaniu. Dlatego że czujnik na wejściu zmierzy temperaturę wody ogrzaną w rurach od otoczenia, więc załączenie nie nastąpi z pełną mocą. Następnie gdy temperatura zacznie się obniżać, człon różniczkujący w PID będzie próbował "przewidzieć" warunki i zacznie zwiększać moc, następnie do momentu gdy temperatura wody na wejściu się nie ustabilizuje ta moc będzie podnoszona. W efekcie przez jakiś czas będzie leciała woda o wyższej temperaturze niż zadana.

Napisałem to dlatego bo widzę że w jakiś sposób jest to dla Ciebie istotne, pomimo że to tylko mycie rąk, ale jest to czynność na tyle krótkotrwała że niestety wystąpią tutaj wszystkie niekorzystne zjawiska.
  • #8 16761997
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    setar napisał:
    Jeśli masz to na osobnym obwodzie i kablu 3x2.5mm2 to możesz podłączyć odbiornik 5KW, tylko musisz zmienić różnicówkę na 25A

Kaz1965 napisał:
    Dziękuję , że zwróciłem mi uwagę na instalacje bo mam wprawdzie osobny obwód 3x2,5 , ale zabezpieczenie tylko 20A.

I co teraz?
  • #9 16762129
    setar
    Poziom 11  
    technikabasenowa napisał:
    I co teraz?

Co masz na myśli?

Kolega Kaz1965 chciał podłaczyć podgrzewacz 6KW na przewodzie 2.5mm2 ??

Teraz ma podgrzewacz 3.5KW a na tym przewodzie można podłączyć maksymalnie 5KW,
    Przy zabezpieczeniu jakie ma teraz 20A maksymalnie 4,3KW

Myślę że na rynku da się kupić podgrzewacz 4KW, 4,5KW .
  • REKLAMA
  • #10 16762155
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    setar napisał:
    I co teraz?

Co masz na myśli?

Kolega Kaz1965 chciał podłaczyć podgrzewacz 6KW na przewodzie 2.5mm2 ??

Teraz ma podgrzewacz 3.5KW a na tym przewodzie można podłączyć maksymalnie 5KW,
    Przy zabezpieczeniu jakie ma teraz 20A maksymalnie 4,3KW

Myślę że na rynku da się kupić podgrzewacz 4KW, 4,5KW .

A wcześniejsze zabezpiecznia?
    Jak wytrzyma ta 20A to duża szansa ze inne zabezpieczenia zadziałają
    Niech autor poda jakie ma zasilanie przydział mocy i tak dalej :-)
  • #11 16762760
    setar
    Poziom 11  

A wcześniejsze zabezpiecznia?

Autor wątku napisał, że jest to osobny obwód, więc wcześniejsze to już tylko zabezpieczenie przedlicznikowe :(

Jak wytrzyma ta 20A to duża szansa ze inne zabezpieczenia zadziałają

Teraz już się domyśliłem dlaczego kolega założył że 3.5KW to max, pomimo przekroju przewodu i zabezpieczenia 20A pozwalających na uciągnięcie 4,6KW.
    Z drugiej strony ktoś w projekcie chyba jednak uwzględnił ten podgrzewacz, nawet jeśli miał to by być max 3,5KW, to przy założeniu że przydział mocy jest 5KW nie dało by się właczyć czajnika elektrcznego :). brzmi to troche groteskowo.

Z mojej strony juz wszystko w tym temacie. Pozdrawiam wszystkich
    Krzysiek

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zakup elektrycznego przepływowego podgrzewacza wody do umywalki i prosi o porady dotyczące wyboru między sterowaniem hydraulicznym a elektronicznym, rodzajem grzałki oraz porównanie modeli DE06101 6 SIEMENS i DEM 6 STIEBEL ELTRON. W dyskusji podkreślono znaczenie odpowiedniego zasilania, mocy urządzenia oraz wpływ długości przewodu na bezwładność temperatury. Użytkownik zauważył problemy z dotychczasowym modelem Siemensa, zwłaszcza w zimie, i rozważał inne opcje, w tym AMICUS EPO.D-5. Wskazano również na konieczność zmiany zabezpieczeń elektrycznych w przypadku wyższej mocy podgrzewacza.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA