logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy AMD dostarczało procesory Barton 2800 z uszkodzeniami?

dex 06 Sie 2005 22:46 1809 11
REKLAMA
  • #1 1712578
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Sprawa wyglada tak w Grudniu ubieglego roku wymienilem procek na Bartona 2800, sprzedawca przyniosl procesor wypisuje gwarancje a ja w miedzy czasie obadalem go w wzrokowo i mowie
    "a to co, ktos go wkladal ze jest ukruszony tu z boku?"
    gosc mowi ze nie, bo to ostatnia seria i takie juz sa, akurat wchodzily Semprony

przyjezdzam do domu, wkladam do kompa nie chodzi, reset biosu, default nic, wracam z powrotem, w serwisie wkladaja do plyty dziala!
    Wrocilem do domu no faktycznie poszedl-coz z kompami rozne cuda sie dzieja mowie sobie.

Koles w serwisie ktory to przyjmowal mowi: o tu ukruszony jest , ja mowie ze to taki juz byl ze dopiero co kupilem, to mowi ze musi sprawdzic-w jakis papierach magazynowych-czy taki rzeczywiscie do nich przyszedl od AMD.

w miedzy czasie przechodzil tam sprzedawca ktroy mnie obslugiwal i potwierdzil ze taki byl faktycznie.

I teraz pytanie sory za dlugi wstep:
    czy AMD faktycznie dostarczalo niektore procki lekko okruszone? wlasciwie to male obtarcie nie okruszenie jest

Czy po prostu goscie sie dogadali i sprzedali mi trefna sztuke ktora zjebali sami.

Prosze o wypowiedz ludzi ktorzy pracuja w serwisie, czy tez w sklepach, bo ja i kumpel juz swoje zdanie na ten temat, mam niestety, ale moze sie myle..
    A aktualnie chce go reklamowac gdyz, wywala mi sie office2003,zwlaszcza word, co sklonilo mnie do zrobienia testu Hot CPU tester-em, i tam nie przechodzi mi testow:
    1-aray complex , 3-sorting i 5 -FFT
    wiec nie wiem czy mnie teraz nie splawia i powiedza ze sam ukruszylem..
  • REKLAMA
  • #2 1712599
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    dex napisał:
    czy AMD faktycznie dostarczalo niektore procki lekko okruszone?

NIE
    dex napisał:
    Czy po prostu goscie się dogadali i sprzedali mi trefna sztuke ktora zje... sami.

TAK
    dex napisał:
    wiec nei wiem czy mnei teraz nie splawia i powiedza ze sam ukruszylem..

Najprawdopodobniej tak właśnie zrobią.
  • #3 1712600
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Nie sądzę zeby AMD sprzedawało ukruszone procki.Teraz niewiadomo czy ci to uznają,zależy na ile są uczciwi.A z drugiej strony to dałeś sobie wcisnąć kit.
  • #4 1712641
    fraxx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    rdzeń procka nie może być ukruszony ! nawet troszeczke

gdy jest troszeczke ukruszony lub zaryśnięty to powstają takie kwiatki których sam jesteś świadkiem.

... no chyba że to zarysowanie masz płytki nie rdzenia (bo tego nie sprecyzowałeś)

jeśli to rdzeń to wcisneli ci niezły szmelc.
    dex napisał:
    czy AMD faktycznie dostarczalo niektore procki lekko okruszone?

to tak jak byś kupił w salonie samochód z pękniętą przednią szybą

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 1712649
    dex
    Poziom 27  
    nie dalem zupelnie bo go obadalem mowilem gosciowi co to jest ,
    jak mi powiedzial o tej ostatniej serii ze juz koncza robic bartony , ze teraz juz beda tylko semprony i lepszych nie bedzie to wzialem, zwlaszca ze mowil ze pelnowartosciowy jest w koncu bylem w dosc duzym salonie jednym z wiekszych we Wrocławiu!.

Ogolnie dziala tylko zaniepokoily mnie te wysypy officea , kiedys sporadyczne teraz przy kazdym odpaleniu worda.

Moze jaksi inny sposob na sprawdzenie procka oprocz przekladki i HOT CPU Testera?

TAK rdzeń
  • #6 1712664
    fraxx
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    nadal nie mówisz czy to rdzeń jest ukruszony :)
  • Pomocny post
    #7 1712742
    dudiopa
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Tak. Jest to możliwe ,bo rzeczywiście wychodziły w swoim czasie jak piszesz AMD'ki ze skazą (lekko ukruszony jeden z dłuższych boków). Nawet trafiło mi się mieć Semprona z taką wadą oraz kilka Athlonów XP . Ogółem procki przechodzą specjalne testy ale jeżeli ktokolwiek chce nam sprzedać taki procesor niech w uwagach karty gwarancyjnej wpisze info. o stanie (o fakcie ukruszonego boku rdzenia). Najlepszym rozwiązaniem jest zakup wersji BOX ,która umożliwia ocenę procka (wizualnie) poprzez foliową "szybkę" a jeśli się coś nie podoba to plomby zabezpieczające są nie naruszone a my nie podejmujemy się zakupu takiej sztuki i co ważne do tej wersji jest wentylator oryginalny przystosowany do chłodzenia tego procesora. Bardzo łatwo ukruszyć odsłonięty rdzeń , więc nic dziwnego każdy serwis będzie odrzucał ze względu na uszkodzenie mechaniczne. Więc każdy kto kupuje taki procesor robi to na własne ryzyko.Jeśli jest to możliwe oddaj towar (procesor) i zakpu inny bez takiej wady ponieważ nikt nie uwzględni reklamacji (często się zdarza sprzedać i zapomnieć ).
  • REKLAMA
  • #8 1712822
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    Co do tego ukruszenia jest jeszcze jedna możlowość. Swojego czasu w ofercie jednego z dystrybutorów widziałem takie procesory przecenione na tzw. wyprzedazy. Były one wg dystrybutora sprawne ale ukruszone.

Może to być własnie to taki procesor. Jeśli został sprzedany w cenie normalnego procesora, to sprzedawca kupując od dystrybutora taniej musiał nieźle na tym zarobić, ale to jego prawo. Natomiast o takim pochodzeniu tego procesora może świadczyć fakt, że sprawdzali w dokumentach magazynowych, czyli jasno musieli mieć wyszczególnione w tych papierach owe ukruszenie ;)

Co do tego czy zostałeś oszukany to sprawa do konca nie jest jasna. Zakładając, że mam racje. to wg mnie w momencie zakupu powinieneś wiedzieć, że kupujesz produkt uszkodzony, a więc powinieneś go nabyć również taniej od pełnowartościowego i powinieneś mieć to jasno napisane w karcie gwarancyjnej. Jeśli tak sie nie stało to napewno coś jest nie tak .....
  • REKLAMA
  • #9 1712857
    dex
    Poziom 27  
    zwrocilem mu uwage jak juz pisalem mowil ze jest pelnowartosciowy towar to ze zarobili no nic do nich nie mam chodzi, tyko zeby mi teraz gwarancje uwzglednili, bo jak se to wszytsko przemyslalem to faktycznie mogl byc to taki spisek-biznes-recycling serwisowy na jeleniu, ale coz moze i byla to prawda bo juz dwie osoby to potwierdzily taki fakt za co dziękuje i jesli ktos mial podbne pryzpadki rowniez prosze pisac
  • #10 1712913
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    LEM napisał:
    że sprawdzali w dokumentach magazynowych, czyli jasno musieli mieć wyszczególnione w tych papierach owe ukruszenie ;)

Powiedzieli, że sprawdzali, a to jest różnica
    LEM napisał:
    w momencie zakupu powinieneś wiedzieć, że kupujesz produkt uszkodzony, a więc powinieneś go nabyć również taniej od pełnowartościowego i powinieneś mieć to jasno napisane w karcie gwarancyjnej

Tak powinno się to odbyć. A ponieważ tak nie było, to dlatego uważam, że zrobiono przekręt.
  • #11 1717788
    dex
    Poziom 27  
    Sprawdzilem w drugim kompie i podobnie nie przechodzi testow,
    a wyglada toto tak..

oddalem do serwisu , coz pewnie mnie wykiwaja po miesiacu intensywnych (pseudo)ekspertyz..
    Załączniki:
    • PICT0009.JPG (800.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 1894669
    dex
    Poziom 27  
    Sprawa sie zakonczyla tak ze przyjeli mi go warunkowo na gwarancje musialem ostro i zdecydowanie potwierdzic ze taki byl ba opisalem nawet sprzedawce. Po miesiecu niby ekspertyz u dystrybutora pieniadze oddzyskalem, dziwnym trafem w miedzy czasie identyczny procek pojawil sie w ofercie na stronie inetrnetowej sklepu..
    Moderowany przez TONI_2003:

Wszystko wyjaśnione temat zamykam !
    Jeśli zaistnieje taka potrzeba by post został otwarty proszę dać wiadomość na PW i podać link do postu .!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W dyskusji poruszono kwestię, czy AMD dostarczało procesory Barton 2800 z widocznymi uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak ukruszenia na rdzeniu. Użytkownik zakupił procesor z widocznym ukruszeniem boku, które sprzedawca tłumaczył jako cechę ostatniej serii przed wprowadzeniem Sempronów. Procesor działał niestabilnie na jednym komputerze, a w serwisie działał poprawnie. Wątpliwości budziły błędy w programach biurowych. W odpowiedziach podkreślono, że rdzeń procesora nie powinien być uszkodzony, gdyż powoduje to niestabilność i jest traktowane jako wada mechaniczna. Jednakże potwierdzono, że w niektórych przypadkach AMD lub dystrybutorzy mogli sprzedawać procesory z drobnymi uszkodzeniami, oznaczając je jako produkty z defektem i oferując je po obniżonej cenie. Zalecano zakup wersji BOX z oryginalnym chłodzeniem i plombami, co umożliwia wizualną ocenę stanu procesora przed zakupem. W przypadku zakupu uszkodzonego procesora gwarancja powinna uwzględniać ten fakt, a sprzedawca powinien to jasno zaznaczyć w dokumentach. Ostatecznie użytkownik uzyskał warunkowe przyjęcie reklamacji i zwrot pieniędzy po ekspertyzie dystrybutora. Dyskusja wskazuje na ryzyko zakupu uszkodzonych procesorów i konieczność dokładnej kontroli stanu fizycznego oraz dokumentacji gwarancyjnej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA