logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przerobione/podrobione procesory SEMPRON 2800+ pod Socket A!

hardtmuth 24 Wrz 2006 21:01 4891 11
REKLAMA
  • #1 3053276
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Mam dosc powazna informacje w sprawie sempronow 2800+ pod Socket A, a to jest ciekawe miejsce do naglosnienia tego w Polsce :).

Ostatnio poszukiwalem procka do swojej starej plyty glownej, gdyz z braku funduszy nie chcialem wymieniac mobo i ramow. Posiadam socket A i przegladajac cenniki zauwazylem, ze sa fajne procesorki dostepne. Nie spodziewalem sie, ze na socket A dostane cos jeszcze tak wydajnego (przynajmniej dla mnie - nie gram w zadne gry, jedynie linuxik, internet, filmy, muzyka).

Przewaznie zanim cos kupie poczytam o tym, gdyz moja aktualna wiedza jest bardzo dziurawa, wiec warto najpierw sie czegos dowiedziec. Poszukiwania nt. Semprona 2800+ pod Socket A sprowadzily mnie na te strone (a dokladniej na te dwa linki, opisujace ten sam problem):

http://fab51.com/cpu/guide/attention_xp-e.html
    http://fab51.com/cpu/guide/attention_sda-sep2006-e.html

O co sie rozchodzi mozna dokladnie poczytac na powyzszej stronie. Sprawa jest bardzo powazna, gdyz aktualnie szukajac tego procesora w gdansku znalazlem jakiekolwiek procesory pod socket A tylko w dwoch sklepach. Po wstepnych ogledzinach procka przed zakupem od razu zauwazylem, ze sa to przerobione semprony. W jednym sklepie (oslawiony w gdansku gral.pl) sprzedawca glupio sie usmiechal na moje pytanie czemu sprzedaja przerobione procesory i najwyrazniej udawal, ze nie wie o co chodzi. A na koniec gdy powiedzialem, ze to sa przerobione Geode na Sempron z jeszcze glupszym usmiechem powiedzial: procesory Geode tez mamy w ofercie :D

W drugim sklepie, gdzie ostatecznie kupilem przerobionego procesorka, byli bardziej rozmowni i zaoferowali mi przyjecie do wymiany jesliby cos swiadczylo o tym, ze sa to przerobki.

Swiadczy o tym od razu po wlozeniu tego procesora do kompa to, ze pracuje na 1,725V, zamiast na 1,6V jak to zwykle Semprony maja (plyta glowna pozwala jedynie w gore podniesc napiecie u mnie - posiadam Asus A7N8X).

Obsluga w sklepie (esc.pl) powiedziala mi, ze w procesory zaopatruja sie u autoryzowanych dystrybutorow AMD i mala jest szansa, ze sa to przerobki, ale dowiedza sie i sprawdza co moga. Na stronie fab51 mozna zauwazyc, ze cala europa jest opanowana tymi przerobkami.

Krotko mowiac, aktualnie sprzedawane koncowki (malo juz ich jest na rynku) pod socket A to sa przerobione AMD Geode NX1750 (1,25V 1,4GHz, mozliwosc plynnej zmiany czestotliwosci i napiecia, nawet napiecie blisko 1V nie jest mu straszne), procesory do kioskow internetowych, bankomatow i urzadzen o niskim poborze mocy. Oryginalny Geode potrafi zejsc z poborem mocy nawet ponizej 1W, umozliwiajac mu prace bez zadnego chlodzenia.

Po odpowiedniej zabawie z mostkami na procku, wylaczane sa jego mobilne funkcje, podciagany mnoznik, napiecie i magistrala, aby pracowal na 2GHz i przy napiecu 1,725, zmylajac plyte glowna, ktora wykrywa go jako sempron 2800+.

Przygladajac sie zdjeciom na stronie fab51 mozna zauwazyc, ze laczenie mostkow nie nastepuje poprzez zalanie ich jakims przewodnikiem, a zrobienie dziury na poczatku mostka powodujac zwarcie rozlaczonego mostka z masa, ktora biegnie zaraz pod wierchnia warstwa obudowy procesora, dzieki czemu uzyskuje sie zwarty mostek. Czy takie zabiegi stosowalo kiedys AMD, raczej nie?

Moj sempron (geode pracuje standardowo na 1,4 a teraz musi sprostac 2ghz i napieciu z 1,25 na 1,7V) malo sie grzeje, ma aktualnie 45stopni, w stresie bylo max 53st. Co przy spojrzeniu na mojego durona ktory latami mial po 60-70stopni dobrze wyglada i nie powinienem sie tym martwic.

Procek jest stabilny, ale co to boli najbardziej to to, ze placi sie 240zl za tego procka, a ten geode pewnie o 100zl mniej jest wart, albo i jeszcze mniej. Przerabiaja nam je, a potem sprzedaja za odpowiednia sumke.

Napisalem maila do amd, gdyz na stronie pisali gdzies, zeby zglaszac wszelkie podrobki procesorow. Z tego co slyszalem nikt sie nie doczekal odpowiedzi amd w tej sprawie i tak samo pewnie bedzie z moim mailem... pozostanie bez odpowiedzi.

A oto jak wyglada moj egzemplarz procesorka(kliknij, aby zobaczyc powiekszenie):

Prosze spojrzec na mostki po prawej i te ponizej, to o nie sie najbardziej rozchodzi. L11 i L6.

A tak wyglada oryginalny Sempronik (zdjecie dzieki uprzejmosci fab51.com):

Poza tym warto porownac wykonanie naklejek na procesorze, w tej podrobionej widac, ze litery PR w napisie sempron sa znieksztalcone lekko.

Pozdrawiam i prosze o komentarze w tej sprawie, jak rowniez owocna dyskusje.

Ktos ma ten procesor moze w swoim kompie akurat? Moze nieswiadomie uzywasz procka, ktory w swoim poprzednim wcieleniu byl czyms innym? Calkiem prawdopodobne...
  • REKLAMA
  • #2 3053343
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    No tak,widać że na całym świecie przerabiają procesory.Pewnie gdybyś nie wiedział o tych podróbkach nawet byś nie zauważył tych przeróbek.A swoją drogą to AMD sama pokazuje jak można przerobić Geode'ona.Dla wymierającej platformy to dobra alternatywa.
  • REKLAMA
  • #3 3053356
    luzio^o
    Poziom 14  
    Ocena: 1
    hmm....na chlopski rozum jak nie otrzymasz odpowiedzi od amd to oni w tym mieszaja...bo tak to by wykazali zainteresowanie co gdzie jak i jaki sklep ich "okrada" (bo jak to mozna nazwac...opychac tansze procki jako drozsze) ...ale z drugiej strony moze zostalo im troche geode nie mieli co z tym zrobic i zmodowali na speprony bo schodzily jak swieze buleczki :) ew. ktorys dystrybutor...bo zeby sklep sie bawil w cos takiego...bo bardziej profesionalne modowanie i jak owy fakt mial miejsce to napewno na wieksza skale
  • #4 3053394
    hardtmuth
    Poziom 20  
    tronic1: Nie widac nic a nic w wydajnosci jak porownywalem moj procek w sisoft sandra. Martwilo mnie tylko, ze niektorym ten procesor chodzil niestabilnie (wcale sie nie dziwie, jak sie trafilo na trefny egzemplarz) i moglo mi sie to rowniez przytrafic, ale po grzaniu procka i meczeniu, ani jednej zwiechy.

Nawet nie wiedzialem, ze AMD pokazuje jak przerobic Geode. Wiesz najgorsze jest to, jak pisalem, ze Geode jest duzo mnie wart, niz ten sempron, chodzi mi tu o cene na rynku...

luzio^o: nie wiem czy amd miesza, ale raczej w to watpie. Nie powiedzialem, ze to sklep sie w to bawi, zreszta w sklepach maja po kilka sztuk, nawet pojedyncze tylko jak zauwazylem, wiec watpie, zeby bawili sie w moddowanie. Podejrzewam, ze ktos zaraz po otrzymaniu od AMD zajmuje sie ich modyfikacja, tak jak piszesz na koniec swojej wypowiedzi.

Swoja droga, Semprony te powinny pracowac na napiecie 1.6V, a ten pracuje na 1,7V, czyli moge skorzystac z REKLAMACJI, gdyz z procesorem jest "cos nie tak". Mozna tak pojsc z reklamacja na koniec trwania gwarancji i zarzadac wymiany. Nie beda mieli juz ich na stanie, a tym bardziej nie beda mieli oryginalnych, wiec otrzymam zwrot gotowki :).
  • REKLAMA
  • #5 3053420
    tronic1
    Spec od komputerów
    W sklepach na pewno nie przerabiają.Przeróbki są robione laserem.Ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby kupić Geode i i przerobić "domowym" sposobem w.g. wskazówek AMD.Tylko trzeba temat rozpowszechnić.
  • #6 3053470
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Hmm sa robione laserem, ale innym niz uzywa AMD, widac jakby wieksze zniszczenia cieplne wokolo mostkow w przypadku przerabianych mostkow.

No trzeba, choc wolalbym, aby powstrzymac rozprzestrzenianie sie tych falszywek, bo ktos tylko na tym zarabia..., tzn. juz zarobil :)
  • #7 3053501
    tronic1
    Spec od komputerów
    Chodzi mi o to żeby samemu przerabiać.Geode można kupić w sklepach w Polsce i to jest alternatywa dla ginących pomału z rynku Sempronów.
  • #8 3053550
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Sam sie zastanawialem czy go nie kupic sobie przypadkiem. Procesor w pelni mobilny, a przydaloby mi sie zwalnianie procesora w locie np jak ide spac... lecz jednoczesnie uslyszalem, rozne zdania na jego temat, jedni pisali, ze jest super, a drudzy, ze powolny badziew i do niczego sie nie nadaje. Darowalem sobie go ostatecznie szczegolnie, ze najnowszy i chyba jednyny geode dostepny u mniw w gda to nx2001, ktory nie wiem jak, ale pracuje na 1,8GHz, a wszyscy sprzedaja go jako 2,0GHz, wiec nastepna dezinformacja i bzdura ;/
  • REKLAMA
  • #10 3053706
    hardtmuth
    Poziom 20  
    racja racja :), ale byl drozszy (prawie 300zl), nie moglem sobie pozwolic na taki wydatek + te zaslyszane dziwne opinie :)
  • #11 3053773
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6453
    Nie wiem jak u AMD ale u Intela różne napięcia zasilania tych samych procesorów to norma, zależnie od serii np. Celerony 566E miały zasilanie od 1,5V do 1,7V... to normalne, że wyższe niepełnowartościowe procesory są sprzedawane jako niższe modele, po podniesieniu zasilania i obniżeniu zasialnia albo np. wyłączeniu połowy cache (któryś z Duronów był robiony z Athlona XP w ten sposób). Nie zdziwił bym się gdyby więc samo AMD w ten sposób modyfikowało procesory (które być może nie mogły pracować przy tak niskim zasilaniu jakiego wymaga Geode albo dlatego, że wciąż jest zapotrzebowanie na Semprony).
  • #12 3053901
    hardtmuth
    Poziom 20  
    To nie zmienia faktu, ze na niektorych procesorach po zerwaniu naklejki z napisem sempron byla naklejka geode. Poza tym to sa przetaktowane do granic mozliwosci procesory.

Przed chwilka swojego semprona pomeczylem i max co udaje sie uzyskac to 2000@2170MHz, bez podnoszenia napiecia, a i tak chodzi nie tak jak powinien i grzeje sie niemilosiernie juz, chociaz chlodzenie mam troszke ponad-standardowe.

Taki sempron oryginalny ma przynajmniej o 5stopni mniej.

Semprony z tego procesu produkcyjnego i z tym rdzeniem pracuja na 1.6V i nawet na stronach sklepow podaja, ze te semprony pracuja na 1.6V, a po wlozeniu do kompa wyskakuje 1,75V...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu przerobionych lub podrabianych procesorów AMD Sempron 2800+ pod Socket A. Użytkownicy zauważają, że na rynku pojawiają się procesory Sempron 2800+, które w rzeczywistości są zmodyfikowanymi układami Geode, przerabianymi laserowo, często z widocznymi uszkodzeniami termicznymi na mostkach. Takie modyfikacje mogą powodować niestabilną pracę procesora oraz wyższe napięcie zasilania (np. 1,7V zamiast standardowych 1,6V), co skutkuje większym nagrzewaniem i obniżoną żywotnością. Przeróbki te nie są wykonywane przez sklepy, lecz prawdopodobnie przez dystrybutorów lub inne podmioty pochodzące od AMD. Wspomniano, że AMD oficjalnie udostępnia instrukcje przerabiania Geode na Semprony, co może być alternatywą dla wygasającej platformy Socket A. Dyskutowano także o różnicach w napięciach zasilania i praktykach sprzedaży procesorów o obniżonych parametrach jako wyższe modele. Wątpliwości budzi również autentyczność i stabilność takich procesorów, a także ich faktyczna wydajność w porównaniu do oryginalnych Sempronów. Wskazano na konieczność rozpowszechnienia wiedzy o tych przeróbkach, aby uniknąć oszustw i strat finansowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA