logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 3310 - jak naprawić problem z gubieniem zasięgu?

Kamiloliwa 06 Sie 2005 23:34 1999 10
REKLAMA
  • #1 1712709
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Ocena: 38
    Witam wszystkich i bardzo proszę o pomoc mam telefon jak w temacie i gubi mi zasięg jak włączę to jest zaraz wyszukuje sieć ale po chwili traci bardzo proszę o pomoc co mam z nim zrobić pozd;Stanisław
  • REKLAMA
  • #2 1712739
    Damiankca
    Poziom 27  
    Ocena: 14
    Telefon upadł, był zalany, czy jeszcze cś innego. Jest wiele przyczyn które mogą powodować taką sytuację. Postów jna ten temat też było już chyba z 1000. Musisz go rozebrać tzn nie rozłupać tylko rozebrać zdjąć wsie ekrany wykompać, wygrzać koncówkę, hagar, ccont, ewentualnie switch i zobaczyć jak sytuacja. Jeżeli nie pomoże to wymiana koncówki i powinno śmigać
  • REKLAMA
  • #3 1713197
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Telefon nie upadł i nie był zalany nagle to się tak stalo !!!!
  • REKLAMA
  • #4 1713286
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Tak jak napisał przedmówca przyczyn tej usterki jest bardzo dużo ale do najbardziej typowych należy uszkodzenie swith-a, końcówki mocy, hagar, ccont, generatorów i filtrów SAW. W tym przypadku zacząłbym od zmiany softu a potem za grzebanie w płycie.
  • #5 1713680
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Zmiana softu w tym modelu to koszt 20zł, zapłać, a będziesz pewien co jest grane!
  • #6 1714491
    wicio2
    Poziom 15  
    Ocena: 22
    norb86 napisał:
    Zmiana softu w tym modelu to koszt 20zł, zapłać, a będziesz pewien co jest grane!

10 zł ja zrobie to za zimnego:) a PA w miare potrzeby terz zmienie:D
  • #7 1714598
    mmzajcu
    Poziom 25  
    Ocena: 35
    jak po zalaniu to sprawdż zasilanie końcówki mocy często po zalaniu pada przelotka od zasilania. Jak to padła ta przelotka to mozesz bezpośrednio pociągnąć zasilanie kablem z plusa baterii.Jeśli to nie to to pewnie końcówka padła.
  • REKLAMA
  • #9 1715955
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    po zapoznaniu się z poradą aby zapoznać się z stroną którą podał mi armacomp doszłem do wniosku że coś jest nie tak bo sieć widzi przez 20sek a według opisu prawdopodobnie jest coś z [ cobba lub ccont.
    czy ktoś by mi powiedział co to jest i gdzie się to znajduje poz;
  • #10 1716002
    Micki_2004
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    Komponent nr 9 to CCONT a 20 to COBBA.
    Załączniki:
    • Nokia 3310 - jak naprawić problem z gubieniem zasięgu? Nokia_3310_component_side_description.jpg (34.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 1720584
    Kamiloliwa
    Poziom 20  
    Witam przepraszam że zaraz nie pisałem udało mi się naprawić ten telefonik wyleciał mi taki bolec co łączy antene i już smiga wszystko OK!!! DZIĘKI ZA POMOC

Podsumowanie tematu

✨ Problem z gubieniem zasięgu w telefonie Nokia 3310 może mieć wiele przyczyn, w tym uszkodzenia komponentów takich jak switch, końcówka mocy, hagar, ccont, generatory oraz filtry SAW. Zaleca się rozpoczęcie diagnostyki od zmiany oprogramowania (softu), co jest stosunkowo tanie i pozwala wykluczyć błędy systemowe. W przypadku braku poprawy konieczne jest rozebranie telefonu i sprawdzenie elementów na płycie głównej, w tym komponentów CCONT i COBBA. Po zalaniu lub upadku warto zweryfikować zasilanie końcówki mocy oraz ewentualne uszkodzenia przelotek. W opisywanym przypadku problemem okazał się poluzowany bolec łączący antenę, którego usunięcie przywróciło pełną funkcjonalność sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA