logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć przełącznik krzyżowy i zachować funkcjonalność dwóch schodowych?

pavelmurzyn 18 Paź 2017 17:59 1488 6
REKLAMA
  • #1 16764688
    pavelmurzyn
    Poziom 2  
    Witam serdecznie.
    Podczas przerabiania obwodów oświetlenia w mieszkaniu natknąłem się na rozwiązanie jak w załączniku. Jest to jeden z włączników na korytarzu, a oprócz niego zamontowane są dwa przełączniki schodowe. Powiedzcie, czy jest to jakieś powszechnie stosowane połączenie, czy fantazja elektryka spowodowana brakiem przełącznika krzyżowego? Dodatkowo, co może być istotne, do kostki jednego punktu wchodzą po dwa przewody każdego koloru.
    Docelowo chodzi mi o usunięcie tego przełącznika ze zdjęcia i zachowanie funkcjonalnych pozostałych dwóch.
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Jak usunąć przełącznik krzyżowy i zachować funkcjonalność dwóch schodowych? IMG_20171018_174405.jpg (1.26 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 16764699
    Pedros050
    Poziom 43  
    Ocena: 3901
    Witam,
    To
    pavelmurzyn napisał:
    fantazja elektryka
    , bo powinno być tak.
    Jak usunąć przełącznik krzyżowy i zachować funkcjonalność dwóch schodowych?
  • REKLAMA
  • #3 16764761
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3508
    To połączenie wskazuje, że żyły brązowe pełnią rolę tzw. fazy powrotnej w kierunku zasilania do lamp/y.
  • REKLAMA
  • #4 16764970
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    pavelmurzyn napisał:
    Powiedzcie, czy jest to jakieś powszechnie stosowane połączenie

Niestety tak.

pavelmurzyn napisał:
    Docelowo chodzi mi o usunięcie tego przełącznika ze zdjęcia i zachowanie funkcjonalnych pozostałych dwóch.

W jaki sposób chcesz go usunąć :?: puszka łącząca przewody musi gdzieś być umiejscowiona a przewody połącz kolorami.
  • #5 16765078
    pavelmurzyn
    Poziom 2  
    Dzieki za odpowiedzi. Naturalnie mam gdzie ukryć łączenia przewodów. Czy macie może schemat takiego układu jak u mnie?
  • #6 16765103
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    pavelmurzyn napisał:
    Czy macie może schemat takiego układu jak u mnie?

Ale czego jeszcze nie wiesz co Cie interesuje :?: żyła niebieska i żółtozielona to korespondencyjna pokazane na schemacie w poście #2 jako czarna o czerwona a przewody brązowe jak podał elpapiotr to żyła powrotna do lampy.
  • REKLAMA
  • #7 16766130
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 425
    Połącz wszystkie żyły kolorami.
    Przecież to jest normalny łącznik krzyżowy, co Ci się w nim nie podoba?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość usunięcia przełącznika krzyżowego w obwodzie oświetleniowym, zachowując funkcjonalność dwóch przełączników schodowych. Odpowiedzi wskazują, że brązowe przewody pełnią rolę fazy powrotnej do lampy, a niebieskie i żółtozielone są przewodami korespondencyjnymi. Użytkownik ma możliwość ukrycia połączeń przewodów, ale potrzebuje schematu układu. Wskazano, że połączenie jest standardowe dla łącznika krzyżowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA