logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Suzuki Bandit - brak działania świateł pozycyjnych przy ustawieniu na mijania

PanMartens 21 Paź 2017 17:55 6801 9
REKLAMA
  • #1 16770207
    PanMartens
    Poziom 8  
    Witam,
    Mam problem w motocyklu ze światłami postojowymi, gdy przełącznik świateł jest ustawiony na "pozycyjnych" i "mijania" światła pozycyjne zarówno tył jak i przód nie dają oznak życia. Przełącznik prawdopodobnie jest sprawny, ponieważ włącza się podświetlenie zegarów, po przełączeniu świateł z pozycji 0 na pozostałe dwie. Dodam, że po podłączeniu na sztywno za pomocą kabelka bezpośrednio z akumulatora do koski od świateł pozycyjnych tylnych, zarówno tył jak i przód działają bez zarzutu. Wszystkie bezpieczniki są sprawne Jeżeli ktoś miałby jakikolwiek pomysł, prosiłbym o jego przedstawienie. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 16770632
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Masz stacyjkę z położeniem świateł postojowych (P)? Jeśli tak to należałoby sprawdzić połączenia i styki w stacyjce. Światła działają w tym położeniu?
  • #3 16770667
    Alfax
    Poziom 28  
    Ocena: 134
    Witam
    Podaj jaki to model i rocznik i z jakiego rynku pochodzi.
  • REKLAMA
  • #4 16771309
    PanMartens
    Poziom 8  

Motocykl to Suzuki Bandit 600N z 2000r. sprowadzony z Anglii, na powyższym obrazku jest pokazany przełącznik jaki posiadam. W środkowej i lewej pozycji działa podświetlenie zegarów, których nie ma w pozycji po prawej stronie (wtedy oświetlenie jest całkowicie wyłączone). Światła pozycyjne nie działają w żadnej pozycji przełącznika, a w pozycji po prawej stronie włącza się światło mijania. Dlaczego miałbym sprawdzać coś w stacyjce? Nie jestem biegły w tych tematach dlatego pytam.
  • Pomocny post
    #5 16771933
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2570
    Pytałem czy działają światła postojowe, nie pozycyjne oraz czy masz stacyjkę z taką funkcją.
    Patrząc szybko na internet, to nowe stacyjki posiadają funkcję świateł postojowych. Roczniki 95-99 wtyczka 6 pinów, roczniki 2000-2004 wtyczka 4 piny. Instalacja w każdym motocyklu wygląda tak, że od przełącznika świateł (pozycyjne) idzie przewód do stacyjki, a ze stacyjki do przedniej i tylnej żarówki pozycyjnej/postojowej. Normalnie są tam styki zwarte, lecz przy przełączeniu na postojowe połączenie jest przerywane i następuje przełączenie, żarówki pozycyjne/postojowe są wtedy zasilane bezpośrednio z akumulatora.
  • #6 16771996
    Alfax
    Poziom 28  
    Witam
    Zasilanie do świateł pozycyjnych i podświetlenia zegarów jest załączane tym samym stykiem przełącznika świateł. Z tym że do zegarów zasilanie idzie bezpośrednio z przełącznika, a do świateł pozycyjnych idzie jeszcze przez stacyjkę. Jeśli więc działa podświetlenie zegarów, a pozycje nie świecą, problemu należy szukać w okolicy stacyjki.
    Z dokumentacji wynika, że do stacyjki (pomiędzy innymi) powinny dochodzić przewody szary i brązowy. Szarym dochodzi napięcie z przełącznika świateł, brązowym - wychodzi do świateł pozycyjnych.
    Sprawdź więc przy włączonym zapłonie i włączonych światłach pozycyjnych, czy jest napięcie na szarym przewodzie przy stacyjce, a potem czy jest na brązowym. Jeśli jest na szarym a na brązowym nie - jest problem ze stacyjką.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 16772390
    PanMartens
    Poziom 8  
    Światła postojowe również nie działają. Znalazłem tą 6 pinową wtyczkę, i jest tam szary i brązowy kabel, rozłączyłem kostkę nie posiadam aktualnie multimetru, ale mam za to 12V żarówkę z kablami w jaki sposób powinienem sprawdzić czy jest napięcie na tych przewodach? Oba końce przyłożyć do jednego pinu?

Dodano po 23 [minuty]:

rozłączyłem tą kostkę i na włączonym zapłonie przykładałem kable na różne kombinacje do wtyczki "ze strony motocykla" przy zetknięciu czerwonego z szarym włączają się zegary, natomiast przy połączeniu czerwonego z brązowym nic się nie dzieje. W ten sposób co prawda omijam stacyjkę, ale czy nie powinny się wtedy zaświecić światła? Czy to oznacza przerwanie gdzieś w dalszej części brązowego kabla?

Dodano po 21 [minuty]:

http://allegro.pl/suzuki-gsf-600-bandit-00-04-stacyjka-wlew-zamek-i6975040945.html
    Dokładnie taka sama stacyjka jak na tej aukcji
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 16772573
    Alfax
    Poziom 28  
    Witam
    Żarówka jest bardzo dobra do sprawdzania :-)
    Spróbuj zrobić to tak: podłącz kostkę z powrotem. Weź swoją żarówkę i jeden jej przewód podłącz do masy motocykla. Potem włącz zapłon i włącz światła pozycyjne. Drugim przewodem od swojej żarówki dotknij do szarego kabla przy stacyjce - jeśli żarówka świeci, jest ok. Jeśli nie - oznacza to przerwę pomiędzy wyłącznikiem świateł a kostką stacyjki.
    Jeśli przy dotykaniu szarego żarówka świeciła - to teraz dotknij do brązowego. Jeśli żarówka świeci - stacyjka jest ok. Jeśli nie świeci - jest problem ze stacyjką.
    Jeśli dotykasz do brązowego i żarówka świeci, a pozycyjne nie działają - problem jest na drodze od kostki stacyjki do miejsca rozgałęzienia się przewodu brązowego na przód i tył motocykla.
    O, bajdełej: czy działają ci światła pozycyjne gdy ustawisz stacyjkę w pozycję "P"? W tym ustawieniu stacyjki światła pozycyjne zasilanie są z całkiem innego obwodu niż przy normalnym świeceniu. Więc jeśli w pozycji "P" świecą, to uszkodzona jest raczej stacyjka - obwód załączania świateł. Ale jeśli też nie świecą, to wskazuje to na uszkodzenie jak napisałem wcześniej - problem jest na drodze od kostki stacyjki do miejsca rozgałęzienia się przewodu brązowego na przód i tył motocykla.
    Pozdrawiam
  • #9 16772582
    PanMartens
    Poziom 8  
    mieszam strasznie, ale skoro ominąłem stacyjkę łącząc brązowy z czerwonym na kostce, to chyba powinno świecić światło postojowe? A tak nie jest. Wywnioskowałem to z tego zdjęcia, ale czekam na opinie od was Panowie, bo nie ukrywam laik ze mnie. Pozdrawiam!

Dodano po 4 [minuty]:

W pozycji P światła nie świecą, jutro popróbuję, po podłączać tak jak Pan wspomniał i dam znać jak poszło. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam!
  • #10 16772602
    Alfax
    Poziom 28  
    PanMartens napisał:
    skoro ominąłem stacyjkę łącząc brązowy z czerwonym na kostce, to chyba powinno świecić światło postojowe?

Zgadza się, powinny świecić. Tak więc jeszcze jedna przesłanka ku temu, że uszkodzenie jest gdzieś na trasie brązowego kabla.
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem działania świateł pozycyjnych w motocyklu Suzuki Bandit 600N z 2000 roku, sprowadzonym z Anglii. Światła pozycyjne nie działają w żadnej pozycji przełącznika, mimo że podświetlenie zegarów działa. Po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora światła działają. Użytkownik otrzymuje sugestie dotyczące sprawdzenia stacyjki oraz przewodów (szary i brązowy) w instalacji elektrycznej. Wskazano, że problem może leżeć w stacyjce lub w przewodach prowadzących do świateł pozycyjnych. Użytkownik potwierdza, że światła pozycyjne nie działają nawet w pozycji "P" stacyjki, co sugeruje uszkodzenie w instalacji elektrycznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA