logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z zasilaniem płyty głównej - zasilanie 4pin pod 8pin.

Plmkohehe 21 Paź 2017 19:40 6936 12
REKLAMA
  • #1 16770400
    Plmkohehe
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z komputerem, zacznę od jego podzespołów:
    Płyta główna: Asus H87M-E
    Procesor: Intel Pentium G3258
    Zasilacz: White Energy 400W
    Ram: jakaś jedna kość 4GB

Sam problem polega na tym, że gdy podpinam zasilacz który jest sprawny pod płytę główną nie ma żadnej reakcji. Wentylatory się nie kręcą, jest tylko zielona dioda na płycie głównej. Płyta ma wejście 8pin atx, a ja podpiąłem 4pin, czy to może być problemem czy coś innego? Dodam tylko, ze gdy podpiąłem zasilacz pod starszą płytę 4pin działało.
  • REKLAMA
  • #2 16770409
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Cytat:
    DO NOT forget to connect the 4-pin/8-pin ATX +12V power plug. Otherwise, the system will not boot up.

Tyle mówi instrukcja, więc teoretycznie płyta powinna działać z podpiętym wtykiem 4pin. Niestety zasilacz który posiadasz nie jest najwyższych lotów, więc sugerowałbym sprawdzić płytę z markowym zasilaczem. A przynajmniej sprawdzić napięcia posiadanego zasilacza za pomocą miernika.
  • #3 16770411
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Plmkohehe napisał:
    plyte ma wejscie 8pin atx a ja podpialem 4pin czy to moze byc problemem

Raczej nie w tym problem.
    Plmkohehe napisał:
    Zasilacz white energy 400w

Poczytaj o "czarna lista zasilaczy"
    Pomierz napięcia zasilacza upsc-d s30122-k5660-m300-e1
  • REKLAMA
  • #4 16770454
    Plmkohehe
    Poziom 7  
    Czyli nie ma co się bawić w przejściówki 4pin na 8, tylko kupić dobry zasilacz.
  • #5 16770470
    badboy84
    Poziom 43  
    Ocena: 1483
    Tak, zakup nowego zasilacz to rozsądna decyzja.
    Załóż temat w dziale co kupić, podaj kwotę wtedy się coś doradzi.
    Tak na marginesie tylko, jeżeli zamierzasz korzystać ze zintegrowanej karty graficznej albo kartę dokupić to też należy o tym wspomnieć.
  • REKLAMA
  • #6 16770474
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    Plmkohehe napisał:
    Czyli nie ma co sie bawic w przejsciowki 4pin na 8 tylko kupic dobry zasilacz

Co najmniej, sprawdzić ten który posiadasz (pomiary). Problem może być również poza zasilaczem, chociaż on jest głównym podejrzanym.
  • #7 16771785
    Plmkohehe
    Poziom 7  
    Siena dzisiaj sprawdzilem ta pltte podpinajac do innego zasilacza kolegi ( tez 4pin) I wygladalo to tak samo czy to jednak plyta do wymiany?
  • #8 16771824
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 16771836
    Plmkohehe
    Poziom 7  
    A czy wystraczy przejsciowka z 4pin na 8 czy musi byc to zasilacz?
  • #10 16771859
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16771997
    Plmkohehe
    Poziom 7  
    Kupiłem tą przejściówkę, bo sklep mam blisko i teraz wszystko działa normalnie tj. wentylatory działają itp., tylko jest nowy problem. Po włączeniu komputer startuje, ale na ekranie nic się nie wyświetla. Próbowałem z kartą graficzną oraz podpinałem pod płytę główną i cały czas to samo.
  • #12 16772039
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Plmkohehe napisał:
    wszystko dziala normalnie

Plmkohehe napisał:
    ale na ekranie nic sie nie wyswietla

:lol:
    Płyta nie startuje i tyle. Zmień ten szrot na zasilacz.
  • #13 16772099
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Skoro było sprawdzane na dwóch zasilaczach (i założymy, że Autor na sprawdzenie znalazł zasilacz sprawny), to kupno trzeciego jest rozwiązaniem na przyszłość - przyda się po wymianie płyty, bo wszystko wskazuje na to, że jest uszkodzona. Chyba że Autor podłączał podobny do tego pierwszego jakościowo zasilacz...

Tę płytę ma Kolega od nowości, czy dostał jako "powinna działać"? Warto spróbować zrobić reset ustawień BIOS (zworka na płycie). Pamięć zamontowana prawidłowo, sprawna? Można spróbować przełożyć pamięć do sąsiedniego slotu. Czy do płyty jest podłączony brzęczyk? Jeśli nie, to warto go podłączyć. Czy po wyjęciu pamięci RAM i uruchomieniu komputera (bez jakiejkolwiek pamięci) brzęczyk piszczy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaniem płyty głównej Asus H87M-E, podłączając zasilacz White Energy 400W z wtyczką 4-pin do gniazda 8-pin. Płyta nie wykazuje reakcji, a jedynie świeci zielona dioda. Uczestnicy dyskusji sugerują, że zasilacz może być niewystarczający, a także zalecają sprawdzenie napięć oraz rozważenie zakupu nowego zasilacza z wtyczką 8-pin. Po przetestowaniu płyty z innym zasilaczem 4-pin, problem nadal występuje, co może sugerować uszkodzenie płyty. Użytkownik decyduje się na przejściówkę 4-pin na 8-pin, co pozwala na uruchomienie wentylatorów, ale pojawia się nowy problem z brakiem obrazu na ekranie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA