logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie płyty ASUS RAMPAGE 4 EXTREME włącza/wyłącza się

jaroo111 04 Maj 2020 16:32 1839 43
Najlepsze odpowiedzi

How do I diagnose a motherboard that repeatedly switches standby power on and off after an electrostatic discharge, even though it still boots normally?

Najbardziej prawdopodobne jest uszkodzenie płyty głównej w torze sterowania zasilaniem, a nie samego zasilacza: wskazywano na tranzystor przy wejściu włącznika, układ SuperIO/Nuvoton albo w najgorszym razie PCH [#18670785] Pomiar PS_ON sugeruje, że problemem jest graniczny stan logiczny po stronie płyty: dla tej linii stan niski 0.0–0.8 V oznacza włączenie, a około 2.0–5.25 V to stan oczekiwania, więc 2.0 V jest już „na granicy” i może wzbudzać zasilacz [#18672359][#18670900] Dla porównania na podobnej płycie ASUS PS_ON w standby ma około 5.00 V, a po uruchomieniu spada do 0.04 V [#18681118] Skoro Corsair HX1200 i płyta działają poprawnie osobno, a razem po wyłączeniu płyta utrzymuje PS_ON w okolicy 1.8–3.3 V i zasilacz zaczyna klikać, najbardziej podejrzana jest sama płyta, zwłaszcza układ Nuvoton lub elementy wokół niego [#18670900][#18670785] Warto sprawdzić w HWiNFO, czy wszystkie sensory SuperIO żyją, oraz czy któryś element SMD przy włączniku/SuperIO/PCH nie grzeje się nadmiernie [#18670900]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 18668454
    jaroo111
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich,
    mam płytkę jak w temacie, dotknąłem przycisku power i stało się, wyładowanie elektrostatyczne z mojej reki przeskoczyło na włącznik, plastikowy ale dał radę. Po tym fartownym zabiegu gdy płyta jest w trybie standby zasilanie płyty załącza się i wyłącza ze 3 razy na sekundę. Objawia się to miganiem wszystkich diodek na płycie i klikaniem przekaźnika w zasilaczu. (corsair 1200 W). Przycisk power działa normalnie, płyta się uruchamia, system wstaje. Moje pytanie brzmi czy ktoś miał taki problem lub czy ktokolwiek ma jakieś schematy blokowe do tej płyty, żebym mógł namierzyć układ odpowiadający za uruchamianie płyty. Dzięki za jakiekolwiek podpowiedzi co mogło się stać i jak to wyleczyć.
  • REKLAMA
  • #2 18668523
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1183
    No jakoś mi się nie chce wierzyć. Przycisk jako taki jest wewnątrz i dzieli go spora odległość od palca pomijając plastiki i popychacze po drodze. Wyłączałeś wtyczkę z gniazdka na kilkanaście sekund i dalej to samo? Czy uziemienie jest ok? Bolec w gniazdku itd?
  • #3 18668624
    paszczakq
    Poziom 27  
    Ocena: 202
    Restet ustawień BIOS zworką ( oczywiście przy odłączonym zasilaniu całkowicie ) Czasem nawet lepiej wyjecie baterii na parę minut . Takie próby włączenia mogą sugerować różnice w ustawieniach BIOS względem tego co jest na płycie zamontowane . Lub też kompletne bzdury w ustawieniach . Ostatecznie uszkodzenie płyty ale szukanie usterki to szkoda czasu .
  • REKLAMA
  • #4 18668631
    bumble
    Poziom 40  
    Jest mnóstwo innych czynników które potrafią włączyć komputer ustawianych w bios jak wake up lan
  • #5 18668689
    jaroo111
    Poziom 10  
    Mały update, trzasło mnie równo jak dotknąłem przycisku, wcześniej komp działał bez zarzutu, niestety cała moja instalacja jest wiekowa i w ogóle nie mam uziemienia :( Raz już w ten sam sposób ugotowałem kartę dźwiękowa na płycie. Sprawdziłem płytę na innym zasilaczu działa bez problemu, sprawdziłem zasilacz na innej płycie działa bez problemu. Ehhh. Ten zasilacz jest dość specyficzny ma dwa przekaźniki, jeden załącza się jak wykryje płytę czyli załącza stanby, (słychać go jak przy włączonym zasilaniu zasilacza włączę kabel ten 24 pin do płyty. Drugi uruchamia się po włączeniu przycisku power czyli załącza resztę napięć. To ten pierwszy stanowi problem, nie wiem czemu się wyłącza i włącza non stop. Po uruchomieniu płyty już wszystko jest ok. Czasami zaczyna klikać od razu po włączeniu zasilania na zasilaczu ale zawsze po wyłączeniu płyty przyciskiem power. Tego jeszcze nie przerabiałem, pierwszy raz mam taki zasilacz z przekaźnikami. Możliwe, że inny zasilacz po prostu w ogóle nie sprawdza napięcia standby, nie wiem na jakiej zasadzie miałoby to działać. Help.
  • #6 18668701
    bumble
    Poziom 40  
    jaroo111 napisał:
    sprawdziłem zasilacz na innej płycie działa bez problemu.

Gdzie sprawdzałeś na tym samym gniazdku bez uziemienia.? Jeśli jedno działa bez problemu i drugie to razem też nie powinno być. Tez zasilacz ma usb?
  • #7 18668762
    jaroo111
    Poziom 10  
    Tak, podłączyłem inny zasilacz pod ten sam kabel nawet, dziwne jest jeszcze to, że jak podłączam do starej płyty zasilacz Corsair to ten pierwszy przekaźnik nie klika, czyli możliwe że to jakieś dodatkowe sprawdzenie na tej płycie asusa jest. Ale nie wiem co to jest.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Podsyłam filmik z zachowaniem zasilacza/płyty.

https://www.youtube.com/watch?v=D1pat-nOIhg
  • #8 18669988
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Cytat:
    dotknąłem przycisku power

Masz na myśli ten czerwony przycisk Start na płycie?
    * prawy dół, obok POST code wyświetlacza

:?: POST t coś pokazuje ?

Zasilanie płyty ASUS RAMPAGE 4 EXTREME włącza/wyłącza się Zasilanie płyty ASUS RAMPAGE 4 EXTREME włącza/wyłącza się
  • REKLAMA
  • #9 18670121
    jaroo111
    Poziom 10  
    Tak kody się wyświetlają, płyta się uruchamia normalnie na filmie po prostu odłączyłem ATX 12V od płyty i dlatego nie wyświetla kodów, jak podłącze ten kabel to normalnie się uruchamia wszystko działa, na innym zasilaczu wszystko działa ok. Inną płytę podłączam do corsaira i też jest wszystko ok.
    Teraz nie wiem co padło ta płyta czy zasilacz. Dziwna sprawa. Chyba będę musiał załatwić jakąś lepszą płytę może załączy ten pierwszy przekaźnik.
  • #10 18670134
    bumble
    Poziom 40  
    jaroo111 napisał:
    Tak, podłączyłem inny zasilacz pod ten sam kabel nawet, dziwne jest jeszcze to, że jak podłączam do starej płyty zasilacz Corsair to ten pierwszy przekaźnik nie klika, czyli możliwe że to jakieś dodatkowe sprawdzenie na tej płycie asusa jest. Ale nie wiem co to jest.

Dodano po 2 [godziny] 31 [minuty]:

Podsyłam filmik z zachowaniem zasilacza/płyty.

https://www.youtube.com/watch?v=D1pat-nOIhg

A jak wyłączysz komputer normalnie z pulpitu też jest problem? Co się dzieje jak użyjesz przycisku reset? Co się dzieje jak użyjesz przycisku power na obudowie?
  • #11 18670156
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    jaroo111 napisał:
    niestety cała moja instalacja jest wiekowa i w ogóle nie mam uziemienia Raz już w ten sam sposób ugotowałem kartę dźwiękowa na płycie

Aha, fajnie i nic z tym nie robisz... Pogratulować głupoty i dziwię się, że elektryk ci podpisał przegląd instalacji, bo ja jak miałem przegląd instalacji to kazał uziemienie dorobić i guzik go to obchodziło, że instalacja jest stara. Powiedział, że można wykorzystać zero więc instalację mam zmodernizować i gadki nie było... Swoją drogą z rozsądku i własnego bezpieczeństwa naprawdę mógłbyś ściągnąć elektryka i zrobić z tym porządek, bo zamiast na trzepnięciu w palec skończy się koniecznością organizacji pogrzebu w końcu, więc dla własnego zdrowia i życia oraz domowników wypadałoby coś z tym zrobić.
  • #12 18670186
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    jaroo111 napisał:
    Ten zasilacz jest dość specyficzny ma dwa przekaźniki

Model, marka?
  • #13 18670239
    jaroo111
    Poziom 10  
    Małe sprostowanie: model zasilacza to Corsair HX1200, nie ma dwóch przekaźników tylko jeden, i ten przekaźnik na chwilę się załącza i rozłącza po podpięciu płyty (to mnie zmyliło)ale tylko na płycie asusa, czasem wprowadza go to w stan takiego klikania non stop jak na filmie, jak podłączyłem inny zasilacz to też na chwilę się zakręcił wiatrak, ale przy wyłączaniu już tego nie ma, a na corsarzu tak.

Dodano po 1 [minuty]:

Piotr160292 napisał:
    jaroo111 napisał:
    niestety cała moja instalacja jest wiekowa i w ogóle nie mam uziemienia Raz już w ten sam sposób ugotowałem kartę dźwiękowa na płycie

Aha, fajnie i nic z tym nie robisz... Pogratulować głupoty i dziwię się, że elektryk ci podpisał przegląd instalacji, bo ja jak miałem przegląd instalacji to kazał uziemienie dorobić i guzik go to obchodziło, że instalacja jest stara. Powiedział, że można wykorzystać zero więc instalację mam zmodernizować i gadki nie było... Swoją drogą z rozsądku i własnego bezpieczeństwa naprawdę mógłbyś ściągnąć elektryka i zrobić z tym porządek, bo zamiast na trzepnięciu w palec skończy się koniecznością organizacji pogrzebu w końcu, więc dla własnego zdrowia i życia oraz domowników wypadałoby coś z tym zrobić.

To się w moim przypadku wiąże z kuciem całej chałupy, czy jest na to inny sposób ?
  • #14 18670274
    safbot1st
    Poziom 43  
    Wiesz co, nie do końca rozumiem, co to są te przekaźniki? Wyjaśnisz?
    Napięcia pomierzyłeś? Jak tu→
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
    jaroo111 napisał:
    Corsair HX1200, nie ma dwóch przekaźników tylko jeden, i ten przekaźnik na chwilę się załącza i rozłącza po podpięciu płyty (to mnie zmyliło)ale tylko na płycie asusa, czasem wprowadza go to w stan takiego klikania non stop jak na filmie, jak podłączyłem inny zasilacz to też na chwilę się zakręcił wiatrak, ale przy wyłączaniu już tego nie ma, a na corsarzu tak.

Ciężko coś z tego pojąć. Zakładając, że 1 z tych PSU jest sprawny, to płyta wychodzi na to uszkodzona.
    Możesz podłączyć brzęczyk do płyty? Zostaw jedynie CPU w płycie i podłącz zasilacz. Podaj kod jaki wydaje płyta z głośniczka.
  • #15 18670315
    jaroo111
    Poziom 10  
    Płyta działa normalnie uruchamia się bootuje śmiga, ale czasem po włączeniu zasilania (do prądu) zasilacz wchodzi w stan tego klikania i zawsze po wyłączeniu kompa przyciskiem power, lub zamknięcie systemu. Problem polega na tym, że zmieniam zasilacz, płyta chodzi bez problemu, wymieniam płytę zasilacz chodzi bez problemu, tylko razem coś jest nie tak, wcześniej działało ok.
  • #16 18670334
    bumble
    Poziom 40  
    Jakie masz napięcie w gniazdku zasilającym?
  • #17 18670371
    jaroo111
    Poziom 10  
    Wszystkie napięcia ok, jest tylko jedna różnica pomiędzy inną płytą a tym asusem to że po włączeniu zasilania przełącznik na zasilaczu, zasilacz włącza się na sekundę, na innej płycie tego nie ma. Przekaźnik w zasilaczu załącza napięcia na płytę po załączeniu przycisku power na płycie, w innych zasilaczach jest to pewnie jakiś tranzystor, w corsarzu zastosowali dodatkowo przekaźnik żeby fizycznie odpiąć zasilanie od płyty.
  • REKLAMA
  • #18 18670426
    Piotr160292
    Poziom 38  
    jaroo111 napisał:

To się w moim przypadku wiąże z kuciem całej chałupy, czy jest na to inny sposób ?

No niestety. - trzeba. Przecież nie pociągniesz kabli wierzchem... Według mnie to raczej nic nie ma do Twojego problemu, ale z punktu widzenia BHP należałoby wręcz zrobić z tym porządek wreszcie przy okazji remontu bo jak wspomniałem w końcu może się komuś krzywda stać... Poza tym uziemienie ma swoje plusy, bo miałem przypadek, że jak grzmotnął piorun to wyskoczyła mi różnicówka i dzięki temu gratów mi nie popaliło poza routerem...
  • #19 18670520
    safbot1st
    Poziom 43  
    Zamieść 3cią zakładkę CPU-Z.
  • #20 18670785
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2336
    Przy odrobinie szczęścia uszkodzony tranzystor na wejściu włącznika lub jakimś cudem zasilacz, przy trochę mniejszym superIO nuvoton. Przy pechu PCH.

Komputer z rampage 4 extreme, a uziemienia brak... No cóż widzę że niektórzy wolą nie inwestować w bezpieczeństwo tylko w komputer co koniec końców skończyło się na szczęście tylko uszkodzeniem komputera.
  • #21 18670849
    jaroo111
    Poziom 10  
    Update:
    Pomierzyłem napięcie pomiędzy PS-ON a masą na wtyczce 24 pin zasilacza.
    Płyta ASUS Rampage + Corsair HX1200
    Kabel odpięty od płyty 2,438 V
    Kabel podpięty do płyty 2,016 V
    Włączone zasilanie 0,075 V
    Wyłączenie zasilania przycisk power na płycie od 3,3 -1,8 V skacze i klika przekaźnik
    Naciśnięcie przycisku na back plate płyty (rog connect), napięcie wzrasta do 4,9 V klikanie ustaje

Płyta ASUS Rampage + Qooltec 420 W
    Kabel odpięty od płyty 4,850 V
    Kabel podpięty do płyty 2,029 V
    Włączone zasilanie 0,072 V
    Wyłączenie zasilania przycisk power na płycie napięcie wzrasta 4,9 potem spada do 1.925 V działa ok brak włączania wyłączania

Płyta Gigabyte + Corsair HX1200
    Kabel odpięty od płyty 2,438 V
    Kabel podpięty do płyty 5,001 V
    Włączone zasilanie 0,014 V
    Wyłączenie zasilania przycisk power na płycie 4,980 V działa ok brak włączania wyłączania

Dodano po 10 [minuty]:

sylweksylwina napisał:
    Przy odrobinie szczęścia uszkodzony tranzystor na wejściu włącznika lub jakimś cudem zasilacz, przy trochę mniejszym superIO nuvoton. Przy pechu PCH.

Komputer z rampage 4 extreme, a uziemienia brak... No cóż widzę że niektórzy wolą nie inwestować w bezpieczeństwo tylko w komputer co koniec końców skończyło się na szczęście tylko uszkodzeniem komputera.

Ehh ten cały komputer to była jedna wielka promocja, wszystko kupiłem za 1/4 ceny nie dałem rady sobie odpuścić. A jeżeli chodzi o elektrykę to taką chałupę kupiłem świeżo po remoncie, szkoda mi było to wszystko pruć, biorąc pod uwagę że uziemienia w ogóle nie ma w tym bloku. Wiec nie wiedziałem od czego zacząć, tym bardziej, że 4 piętro. Chyba zgłoszę to do zarządu bo wszędzie aluminium.
  • #22 18670900
    sylweksylwina
    Po pomiarach napięcia raczej wskazuje to uszkodzoną płytę. 2V widocznie jest to napięcie progowe przy którym załącza się zasilacz nr. 1 a drugi jak widać ma trochę niższy próg. Przez co zasilacz numer 1 się "wzbudza" a drugi pozostaje wyłączony. Sprawdź HWiNFO czy wszystkie sensory w superIO żyją. Jak nie będzie widać czegoś takiego jak np. u mnie:

To padł superIO.
    Sprawdź organoleptycznie (lub w przypadku braku uziemienia lepiej użyć puszki sprężonego powietrza lub zamrażacza) Czy się nie nagrzewa SuperIO lub jakiś element SMD niedaleko włącznika, SuperIO, PCH lub gniazda ATX.
  • Pomocny post
    #23 18671158
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    To z innego Asus (chipset B75) , sekwencja załączania płyty
    - przetransportuj to na swoje podwórko

• #24 18671435
    jaroo111
    Poziom 10  
    Dzięki a podpowiedzi sprawdziłem odczyty z IO wszystko chodzi, super ten schemacik zasilania dzięki może coś mi się poukłada, ta płyta jest straszna, nawalone tam jest układów setki, posprawdzam czy się nic nie grzeje. Możecie sprawdzić, jak ktoś posiada płytę Asusa jakie ma napięcie na ps-on po podpięciu do płyty w trybie standby.
  • #25 18671617
    sylweksylwina
    Nie ważne jaka płyta, jak się nie mylę nic nie powinno obciążać tej linii, więc powinno być mniej więcej tyle co przy odłączonej wtyczce ATX czyli jakoś 5V.
  • #26 18671624
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Tak około 5V...
  • #27 18671643
    bumble
    Poziom 40  
    Ta linia 5V jest podłączona do płyty i USB. Urządzenia USB moga byc zasilane po wyłaczeniu komputera np ładowanie telefonu czy świecąca klawiatura a te pobieraja sporo prądu jednak linia 5V jest na tyle wydajna że spadku nie powinno byc.
  • #28 18672046
    sylweksylwina
    Kolego, nie piszemy od 5V standby, tylko o PS-ON.
  • #29 18672105
    bumble
    Poziom 40  
    A to jakie oznaczenie? Bo ja spotkałem PWR_Ok lub PG - power good. Pin nr8.
  • #30 18672271
    sylweksylwina
    O czym ty piszesz. +5V standby, power good i PS-ON to są 3 zupełnie różne piny. Skończ ten offtop i się doucz. Twoje posty nic nie wnoszą do tematu, tylko ludzi w błąd wprowadzasz.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z płytą główną ASUS RAMPAGE 4 EXTREME, która po dotknięciu przycisku zasilania zaczęła włączać i wyłączać zasilanie w trybie standby, co objawia się miganiem diod i klikanie przekaźnika w zasilaczu Corsair HX1200. Po wymianie zasilacza problem nie ustępuje, co sugeruje, że może być uszkodzona płyta główna. Użytkownik przeprowadził pomiary napięcia na pinach zasilacza, które wskazują na nieprawidłowe działanie, a także rozważa wymianę uszkodzonych układów Nuvoton i Realtek. W dyskusji poruszane są również kwestie związane z uziemieniem instalacji elektrycznej oraz różne metody diagnozowania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA