logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Siłownik zaworu mieszającego Afriso w kotle na paliwo stałe Defro Komfort Eko

zelur 26 Paź 2017 18:04 10371 2
REKLAMA
  • #1 16781106
    zelur
    Poziom 3  
    Witam,

Mam pytanie w związku z siłownikiem zaworu czterodrogowego Afriso. Siłownik jest wpięty do sterownika kotła Defro Komfort Eko, także sterowanie siłownikiem odbywa się przez kocioł. Proszę o informację która z opcji jest poprawna, ponieważ mam problem z wyregulowaniem zaworu pod kocioł.

Opcja 1 zastosowana przez instalatora. Podczas procesu rozpalania sterownik kotła otwiera zawór (zawór jest na 10 - na sterowniku kotła informacja: otwarcie 100%) tak aby całe ciepło poszło na instalację oraz grzejniki i dopiero po ogrzaniu domu siłownik zaczyna się zamykać (od 10 w stronę 0) i część gorącej wody z kotła jest prowadzona na powrót do kotła. Tak mam obecnie ustawione, ale nurtuje mnie to, że jeżeli całe ciepło na początku idzie na instalację to do powrotu kotła przechodzi tylko zimna woda z instalacji (zawór jest otwarty na instalację, ale zamknięty na powrót).

Opcja 2 nad którą się zastanawiam. Podczas rozpalania kotła zawór powinien być zamknięty (0) przez to ciepła woda z kotła wraca do niego przez powrót i dopiero kiedy na kotle wzrośnie temperatura to zawór zacznie się otwierać (od 0 w stronę 10) przez co ciepła woda dostanie się trochę później do grzejników, ale za to powrót będzie cały czas dogrzany.

Prosiłbym o rozwianie moich wątpliwości.
  • REKLAMA
  • #2 16781281
    burur
    Poziom 22  
    Ocena: 163
    Producenci kotłów zalecają minimalną temperaturę powrotu w granicach 50-60°C. Opcja druga moim zdaniem jest prawidłowa. Możesz sobie poczytać o korozji niskotemperaturowej Link
  • #3 16781929
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2115
    Kocioł ma jak najszybciej osiągnąć temperaturę rzędu 60 stopni min. czyli rozpalanie na krótkim obiegu i stopniowe przekazywanie ciepła na obiekt.
REKLAMA