pewnie akumulator, ładowanie, spadki napięcia na masach i grube zasilania do maglownicy sprawdziłeś?
Kiedyś miałem Focusa MK3, ale oddałem samochód, bo wskazywało wszystko na sterownik, który jest z całą maglownicą, a 100% pewności nie miałem. Teraz widzę te magle trochę tańsze, za 400zł już są na alledrogo
Wtyczka dwupinowa, grube kable, zobacz czy masz silny plus; masa musi być bo pompa się diagnozuje i jak sądzę CAN nie robi kłopotów z rozruchem silnika. Zobacz na błędy w kalkulatorach współpracujących- SAS, ewentualnie ABS/ESP, PCM, ewentualnie EPB.
Którą masz pompę, z dolnym aluminiowym deklem czy z plastikowym?
Błąd Uxxxx śmierdzi wymianą komponentu, ale czasami to też błędy-widma.
Podłączaliśmy zewnętrzny tester układów wspomagania z odrębnym akumulatorem.Błędy można skasować.U3000 pojawia się przy ruchu kierownicą,kiedy powinien wystartować silnik.Parametry są OK.Wygląda na uszkodzenie sterownika.Miałem nadzieję,że ktoś to próbował naprawiać.
Podszedł bym do tego sceptycznie. Awaria może się wiązać z brakiem wskazań SAS lub niewłaściwymi wskazaniami. Czym jest SAS? Jest to czujnik kąta skrętu. On informuje moduł wspomagania w jakim przyspieszeniem kątowym obraca się kierownica (stopnie na sekundę) oraz jaka siła wywierana jest na kierownicę (Nm).
Ale też ta usterka może świadczyć o tym; mówiąc kolokwialnie, że silnikowi elektropompy brakuje prądu; lub sam jest zablokowany.
Czy czujnik kąta skrętu działa, to można zobaczyć w systemie ABS, pewnie działa. Może źle mierzy/przelicza moment skrętu.
Jakby coś stało się z silnikiem wspomagania, to pewnie, podobnie jak w starszej micrze, wyrzucałby błąd silnika.
Obstawiam jakiś błąd wewnętrzny, może soft się wysypał, tylko nie bardzo jest stąd wziąć drugi.
Czy w przypadku niewłaściwego działania angle sensor nie widniałby błąd czujnika?
Ze wcześniejszych doświadczeń z Fordem (Smax) U3000 to raczej uszkodzenie elektroniki np. sterującej silnikiem.