logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podzielić internet z kablówki na 2 komputery? Czy potrzebny jest router?

julek_a 07 Sie 2005 18:30 8816 11
  • #1 1714531
    julek_a
    Poziom 12  
    witam mam internet z kablówki jak go podzielić zeby był na 2 kompach
    czy koneiczny jest ruter
    w modenie jest wyjście USB i RJ 47
  • #2 1714569
    mareksm
    Poziom 14  
    raczej będzie potrzebny ROUTER - bo jak masz usługę typu z CHELO to chłopaki napewno się tak zabezpieczyli, że bez routingu nie ma rady.

podzielić by też można przez udostępnianie połaczenia internetowego na XP lub zastosować odpowiedni program WINROUTE albo WINGATE - ale wtedy PC1 bedzie musiał być właczony - jezeli ta opcja nie wchodzi w grę to tylko ROUTER

POzdrawiam

M.S.
  • #3 1714584
    julek_a
    Poziom 12  
    ale czy to jakims układem mozna by rozdzielić
  • #4 1714606
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Nie można.
    Tylko w sposób jaki podał kolega powyżej.
    Jak nie masz kasy to udostępnianie łącza (Drugi ma net jeśli pierwszy włączony)
    Jak masz kasę to router i nie ma problemu.
    Osobiście mam pierwszą opcję tyle że w tepsie.
  • #5 1714610
    LEM
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 20
    A możeby tak poczytać przyklejone posty w tym dziale :?: O podziale łącza było juz bardzo wiele pisane.
  • #6 1714865
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 671
    Witam

Większość znanych mi modemów kablowych ma po 2 interfejsy - USB i LAN. Przy odrobinie szczęścia, o ile operator nie zablokował takiej możliwości - swój komp podłączysz pod USB a do kolegi puścisz poprzez LAN.
    Jeżeli będziesz miał tą opcję zablokowaną, skontaktuj się z operatorem, może nie będzie robił problemów i odblokuje Tobie taką możliwość.

Pozdrawiam
  • #7 1715434
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    A nie sądzisz, że oba kompy (jeśli w ogóle jest to możliwe) dostaną to samo IP i będą się na wzajem zakłócać?
  • #8 1715915
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 846
    Orochimaru napisał:
    A nie sądzisz, że oba kompy (jeśli w ogóle jest to możliwe) dostaną to samo IP i będą się na wzajem zakłócać?

Takie zjawisko nie jest możliwe z przynajmniej 2 powodów:
    - mają różne MAC adresy kart, czyl iserwer DHCP przyzna na pewno inne IP
    - na 95% operator blokuje możliwość podłaczenie 2-go komputera.
  • #9 1716114
    galaxy_938
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    U kumpla próbowałem tak zrobić ale jak podłaczyłem jego komp do usb (to ładnie dostał ip przez DHCP) a jak ja podłączyłem swój poprzez RJ45 to jemu zabrało IP i mi przyznało. Więc wątpie, że operator będzie miał odblokowaną tę opcję ;)
    A router możesz kupić nawet taki zwykły np. D-Link DL-604
  • #10 1964817
    bubus
    Poziom 2  
    Sorry ze nie za bardzo na temat ale kto mi powie jak moge zrobic cos takiego:
    Mam neta rozdzielonego na 2 kompy moj komp to serwer z windows xp problem polega na tym ze gosc w ow sieci zasysa 100% przepustowoscia łącza jakim programem moge np przydzielic mu transwer 128kb\s bo juz mnie szlak trafia jak zapycha cały czas łącze czasami go przytykam netcutem ale ten program obcina go całkowice
  • #12 1967503
    bubus
    Poziom 2  
    He he dobra odpowiedz te posty przeczytałem juz kilkanascie razy programy WinRoute firmy Kerio, i Win Gate firmy Qbik. nie zdaja egzaminu sa bardzo ubogie w inerfejs graficzny by co kolwiek na nich ustawic (albo ja nie potrafie choc spedziłem nad nimi wiele czasu) :cry: cc proxy tez był wspominany on zas widzi adresy komputera jak i adres fizyczny mac lecz nie pokazuje na wykresie połączen i nie reaguje na ustwienia limitów a jesli chodzi o linux to odpada bo musiałbym miec jeszcze jeden komputer a i nie wspomniałem ze dostep do internetu mam przez modem połączony do USB jest to dość istotna informacja wszystkie tu wymienione programy niby działaja ale nie reaguja zbytnio na konfiguracje :cry:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Aby podzielić internet z kablówki na dwa komputery, zazwyczaj niezbędny jest router, zwłaszcza gdy operator stosuje zabezpieczenia uniemożliwiające bezpośrednie podłączenie więcej niż jednego urządzenia. Alternatywnie można wykorzystać udostępnianie połączenia internetowego w systemie Windows XP lub specjalistyczne oprogramowanie takie jak WinRoute czy WinGate, jednak wtedy komputer pełniący rolę serwera musi być cały czas włączony. Modemy kablowe często posiadają dwa interfejsy: USB i LAN (RJ45), co teoretycznie pozwala na podłączenie dwóch komputerów, ale operatorzy zwykle blokują taką możliwość, przydzielając tylko jedno IP. Próby podłączenia dwóch komputerów bez routera mogą skutkować konfliktem adresów IP. Zalecanym rozwiązaniem jest zakup routera, np. D-Link DL-604, który umożliwia prawidłowe rozdzielenie łącza i przydzielenie unikalnych adresów IP dla każdego komputera. Dodatkowo poruszono temat kontroli przepustowości w sieci lokalnej, gdzie można stosować programy do limitowania transferu, jednak ich konfiguracja bywa skomplikowana.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA