logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozpoznać i naprawić zimne luty w elektronice?

SLiDer84 07 Sie 2005 18:33 2982 9
REKLAMA
  • #1 1714540
    SLiDer84
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    Witam
    mam dosc smieszne pytanie co dla niektorych wiele osob sie zasmieje ale dla mnie to nie jest takie oczywiste. otoz jak rozpoznac zimne luty?? i jak je naprawic.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1714573
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    prawde mówiąc też jestem troche ciemny :D zimny lut jst wtedy kiedy w miejscu lutowania warstwa cyny sie skruszyła pękła czy coś.
    naprawa?? wziąść lutownice i więcej cyny nawalić...
    ja tym sposobem kiedyć naprawiłe elemisa, miałem zimne luty przy całym trafie :D
  • #3 1714588
    Figi
    Poziom 37  
    Ocena: 82
    sprawdź omomierzem połączenie pomiędzy nóżką elementu, a ścieżką - jeśli jest nieskończoność lub bardzo dużo to masz zimny lut, jeśli blisko zera, to jest ok. Tak chyba najprościej. Naprawiasz tak jak napisał gen999 - bierzesz lutownicę i poprawiasz.
  • REKLAMA
  • #4 1714601
    Wobes
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    Prawidlowo wykonany lut jest gladki, blyszczacy i dokladnie pokrywa pole lutownicze i koncowke elementu. Zimny lut jest zwykle szary, matowy, ma nierowna powierzchnie, czasem widac przerwe miedzy lutem a polem lub lutem i nozka elementu.Zwykle po mocniejszym poruszeniu obluzowwuje sie koncowka elementu lub lut odpada od sciezki. Czasem lut moze wygladac normalnie, ale koncowka lub sciezka mogla byc zle zwilzona i lut trzyma tylko czesciowo.Wtedy tez mozna to wykryc ruszajac elementem. Zimne luty wykrywac mozna takze za pomoca srodkow zamrazajacych. Luty te naprawia sie usuwajac stare spoiwo i nakladajac nowe. Trzeba tez oczyscic koncowke i sciezke z tlenkow najlepiej za pomoca czegos ostrego albo za pomoca jakiegos agresywniejszego topnika. Jesli zimny lut powstal na skutek przegrzania spoiwa to mozna go ponownie roztopic dodajac np. kalafonii. Lepiej jednak usunac stary lut i dac nowy.
  • #5 1714931
    Jobej
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    No pewnie :!: Lepiej odrazu usunąć podejżany lut i dać na niego nowy.
    Kluczowym elementem podczas lutowania oprucz cyny jest również kalafonia, która zwilża odpowiednio końcówki raz pola lutownicze, pozwalając na prawidłowe połączenie tych elementów z pomocą cyny.
    Dlatego powinno się zawsze usuwać starą cynę, gdzyż podczas podgrzewania kalafonia wyparowuje i traci swoje właściwości.
    Nie powinno się nakładać bardzo dużo cyny, aby nie powstała "kuleczka", tylko tyle aby zmieściło się na punkt lutowniczy tworząc płasko-wypukłą powierzchnie.
  • REKLAMA
  • #6 1715148
    SLiDer84
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    dzieki za podpowiedzi u mnie jest tak ze raczej kituje niz lutuje nigdy nie potrafie zrobic tak zeby lut "ladnie" wygladal moze macie jakies wskazówki czesto tez bywa tak ze 2 zlutowane elementy sie nie trzymaja ze soba tylko cyna peka i elementy sie rozlaczaja nie wiem czego to jest wina malo kalafoni daje albo za duzo ????
    czekam na wskazowki
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #7 1715165
    bzikk
    Poziom 32  
    Ocena: 63
    Witam.
    Proponuje najpierw element lutowany (np. kabelek) najpierw zatopić w kalafoni następnie pobielić cyną czyli przejechać grotem lutownicy z cyną i dopiero następnie łączyć.
    Z czasem się wprawisz tylko trzeba ćwiczyć.
    Pozdrawiam.
  • #8 1715516
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Jeśli elementy są składowane dłuższy czas to osadza się na nich warstwa tlenków (czy czegoś tam). W takim przypadku biorę nożyk i delikatnie skrobie nalot, dopiero potem bielenie i lutowanie.

Pozdrawiam.
  • #9 1716665
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 425
    SLiDer84 napisał:
    dzieki za podpowiedzi u mnie jest tak ze raczej kituje niz lutuje nigdy nie potrafie zrobic tak zeby lut "ladnie" wygladal moze macie jakies wskazówki czesto tez bywa tak ze 2 zlutowane elementy się nie trzymaja ze soba tylko cyna peka i elementy się rozlaczaja nie wiem czego to jest wina malo kalafoni daje albo za duzo ????
    czekam na wskazowki
    pozdrawiam

Ćwiczyć, ćwiczyć....
    Kalafonii nie da się dać za dużo - najwyżej się zrobi kropla. Nie przegrzewać lutownicy ani cyny - ale za zimna też nie będzie lutować. Spoiwo (drut cyna-kalafonia) topić w punkcie lutowania, a nie nieść rozgrzane 5 metrów, aż się utleni.
  • #10 1716701
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 272
    No i przede wszystkim nie wolno poruszać lutowanymi elementami (np. rezystorem względem płytki drukowanej) do czasu aż lut zastygnie.
    Zimne luty najlepiej odessać odsysaczem w całości a potem zlutować ładnie od nowa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Zimne luty w elektronice można rozpoznać po matowej, szarej i nierównej powierzchni spoiwa, często z widocznymi pęknięciami lub przerwami między cyną a elementem lub ścieżką. Często elementy są luźne lub odrywają się od płytki. Diagnostyka obejmuje pomiar rezystancji omomierzem – wysoka wartość wskazuje na zimny lut. Można także wykrywać zimne luty przez delikatne poruszanie elementem lub stosowanie środków zamrażających. Naprawa polega na usunięciu starego lutu, oczyszczeniu końcówek i pól lutowniczych z tlenków (np. nożykiem lub agresywnym topnikiem), a następnie ponownym nałożeniu cyny z dodatkiem kalafonii, która poprawia zwilżalność i jakość połączenia. Podczas lutowania ważne jest, aby nie poruszać elementami do czasu zastygnięcia lutu oraz unikać przegrzewania cyny i lutownicy. Zaleca się najpierw kalafonować element, potem pobielić cyną, a dopiero potem łączyć z polem lutowniczym. Ćwiczenia i praktyka są kluczowe dla uzyskania estetycznych i trwałych połączeń lutowniczych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA