logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soda stream słabo gazuje wodę

DrThomson 29 Paź 2017 17:38 88746 35
REKLAMA
  • #1 16787592
    DrThomson
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam
    Nie wiele tematów z soda, mam następujący problem mianowicie słabo gazuje mi wodę w butelce, nabój nowy gaz niby leci ale woda mało gazowana.
    Ktoś może rozbierał urządzenie i wie gdzie by pogmerać?
  • REKLAMA
  • #2 18492460
    Gabrielr24
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Może butla nabita powietrzem, a nie CO2 ?
  • #3 19167415
    griszka3
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    Witam, poradziłeś sobie ??? mam ten sam problem, liczę na pomoc :-)
  • #4 19167428
    Gabrielr24
    Poziom 11  
    Ocena: 40
    Witam. Po pierwsze proszę zważyć butle. Pusta ma około 760g. Gazu wchodzi niecałe 500g. Butle można wyjąc, przekręcić do dołu zaworem i wcisnąć zaworek, tylko czymś długim aby nie poparzyć rąk. Powinien lecieć „śnieg” czyli co2 a cała butla zrobi się momentalnie zimna. Jeśli tyko syczy bez „śniegu” to znaczy że jest w butli samo powietrze.
  • #5 19167436
    griszka3
    Poziom 10  
    Ocena: 27
    To wszystko wiem :-) ładuję butle z dużej butli CO2, wszystko fajnie działało, a teraz gazuje słabiutko, nie wiem czy coś się przytkało ? czy rozbierać, na sieci mało o tym jest, może jakieś schematy, filmiki :-)
  • #6 19167503
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    Jeżeli nie ma szczelności na połączeniu butelki z uszczelką to nie wytworzy się odpowiednie ciśnienie i CO2 nie zmiesza się z wodą. Efekt jest taki, że bulgota jak wściekłe, ale woda się nie nasyca CO2.
  • #7 19269656
    chrysler13
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Dołączę się do tematu, czy ktoś z was posiada wentylek do sodastream,? Ten przy głowicy ze sreberkiem w środku, Ewentualnie czym można go zastąpić jakimś innym, szukałem na necie ale brak jakichkolwiek wyników widocznie tylko mi się ten wentylek połamał 🤔🙂

Pozdrawiam
  • #8 19559633
    pirek85
    Poziom 6  
    Ocena: 38
    rozwiązał ktoś ten problem????
    mi po pól roku użytkowania bardzo słabo gazuje
    guzik na dystrybutorze dziwnie się naciska płytko
    długo gazuje a woda ma mało gazu wymieniłem na nowy nabój i to samo
    czy jest jakiś serwis lub ktoś ma na to jakiś sposób co się mogło stać ????
  • REKLAMA
  • #9 19561228
    vieleicht
    Poziom 37  
    Ocena: 453
    pirek85 napisał:

Szczelność, szczelność i jeszcze raz szczelność...
  • #10 19561806
    pirek85
    Poziom 6  
    vieleicht napisał:
    pirek85 napisał:

Szczelność, szczelność i jeszcze raz szczelność...

Dużo mi to nie pomogło ale dziekuje :( :( :(
  • #11 19562975
    Artur2018
    Poziom 7  
    Dziś po dwóch latach używania wystąpił ten sam problem z słabo gazowaną wodą. Winny był zaworek upustowy który się nie właściwie zamkną i przez niego uciekał gaz podczas używania. Niestety nie udało mi się go otworzyć, a nie chciałem go uszkodzić. Na szczęście zaczął poprawnie działać więc zamontowałem go z powrotem.
  • REKLAMA
  • #12 19563068
    pirek85
    Poziom 6  
    Znalazłem fakturę i oddałem sprzęt na gwarancji zobaczymy co z tego wyjdzie
  • REKLAMA
  • #13 19595389
    serwiplus
    Poziom 14  
    Ocena: 26
    i co dalej z naprawą?
  • #14 19596220
    pirek85
    Poziom 6  
    serwiplus napisał:
    i co dalej z naprawą?

po 14 dniach od reklamacj bez problemow wymiwnili na nowy i przysłali kurierem plus dostałem jedną plastikową butelkę gratis
  • #15 20068821
    wideramarek5
    Poziom 1  
    Ocena: 12
    Witam. Ja sobie poradziłem poprustu wykręciłem tą nakrętek że sprężyną. I tylko zaslepilem tą górną nakrętkę wkładając kawałek plastiku do środka bi zakręciłem. I działa a nawet mam wrażenie że lepiej teraz wodę gazuje
  • #16 20087004
    grabowskadorota40
    Poziom 1  
    Ocena: 15
    Witam zakupiłam w Niemczech sodą strim marki Brita i gaz ulatuje pi nabijaniu. W instrukcji jest napisane, że uszczelka nie trzyma. Niestety zgubiłam paragon i nie mogę oddać, jak naprawić uszczelke?
  • #17 20597455
    fuhtgs
    Poziom 2  
    Ocena: 7
    Powodem może być też zapchana/zanieczyszczona dysza saturatora. Jednym z objawów jest wydobywający sie jeszcze przez kilka sekund gaz (przez tą dyszę), mimo zwolniena przycisku saturacji. Spotkało to mój sprzęt. Nistety nie mogę znaleźć samej dyszy saturatora, są tylko dostępne uszczelnki. Będe pisał do producenta o dostępność.
  • #18 20677551
    DrThomson
    Poziom 11  
    Odpuściłem z tematem i kupiłem drugi syfon a tu z kolei po jakimś czasie po nagazowaniu wody zawór nie odcina gazu, po puszczeniu przycisku gaz cały czas bąbluje przez dyszę , jak odłączę butlę i podłączę to trzyma ale po gazowaniu nie domyka, pecha mam jakiegoś :)
  • #19 20906650
    mbedi
    Poziom 11  
    Ocena: 42

Witam wszystkich, mam to samo, że mimo 5-6 razy naciskam przycisk, to woda jest lekko gazowana, ale zauważyłem, że jak nacisnę mocno, to jest taki gejzer w butelce, że woda po niej spływa. Czy to połączenie butelki z saturatorem w chwili gazowania ma być szczelne jak przy zamkniętym korku? Myślałem, że ta mała nieszczelność jest po to, żeby butelki nie rozerwało. Czyli muszę wymienić uszczelkę? Gdzie takie nabyć?
  • #20 21153190
    sniper0
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Odświeżę trochę temat . Pacjent sodastream Duo nowy nabój ale woda słabo zgazowana . Po dwukrotnym naciśnięciu zaczyna upuszczać przez zawór bezpieczeństwa jak go zblokować lub wymienić na sprawny i gdzie się znajduje ?
  • #21 21155367
    mbedi
    Poziom 11  
    Jest filmik na YT jakiś amerykański gość tam wkłada folię alu albo jakoś tak i w razie czego zawór spełnia swoją rolę. Ja swój naprawiłem na stałe
    gumką służącą do zakrycia odpowietrznika hamulcowego w aucie tylko że są różne konstrukcje i nie pamiętam jaką tam dałem ale idealnie pasowała. W momencie zbyt dużego ciśnienia w butli i tak nadmiar ucieka drugim zaworkiem tym który się zamyka po podłączeniu butelki i przechyleniu jej do wewnątrz celem nagazowania więc nie ma obawy jakiegoś uszkodzenia.
  • #22 21155373
    sniper0
    Poziom 10  
    Ocena: 14
    Właśnie ja o tym zaworku w urządzeniu nie w naboju sody. Przy nabijaniu słychać jak upuszcza nadmiar ale woda jest słabo zgazowana .
  • #23 21282707
    lempartmarcin6
    Poziom 1  
    >>16787592 w tym przypadku u mnie pomogła wymiana uszczelki od strony butli co2, to taka żółta uszczelka którą kupiłem na aliexpres
  • #24 21476673
    hyrlickikrystian
    Poziom 3  
    Panowie. Założyłem nową butlę z CO2 do Dafi Push Air, ale gaz po naciśnięciu leci dołem po butli, a część do butelki. Co zrobić?
  • #25 21482232
    mbedi
    Poziom 11  
    Źle zamontowana butla albo uszkodzona uszczelka, raczej wady butli bym się nie doszukiwał, ale można by spróbować inną butlę podłączyć.
  • #26 21482237
    allahakbar21372137
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    SodaStream to przereklamowany badziew. Szkoda 300 zł. Lepiej kupować zwykłą wodę gazowaną.
  • #27 21482353
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    allahakbar21372137 napisał:
    Lepiej kupować zwykłą wodę gazowaną.

A dla czego/kogo lepiej?
    W czasach pandemicznych, gdy głownie pracowałem z domu, kupowałem Żywiec 1,5l. Co dwa tygodnie wystawiałem dwa żółte worki (metale, tworzywa). Jak dzieci kupiły mi SodaStream to wystawiam jeden worek na dwa tygodnie.
    Wiec dobre:
    Dla Ciebie?
    Dla twojej wygody?
    Dla twojego budżetu?
    Dla planety?
  • #28 21482358
    allahakbar21372137
    Poziom 6  
    Ocena: 8
    >>21482353 dla mojego portfela. Proste.
  • #29 21483504
    mbedi
    Poziom 11  
    >>21482237 >>21482237 Obawiam się, że piszesz na tym forum nie w temacie, a twoja subiektywna opinia, myślę, oglądających ten wątek nie interesuje. Ludzie, którzy tu zaglądają, kupili to z wyboru i potrzebują rozwiązać problem. Sam zauważam tylko plusy od zakupu, mimo iż jak każde urządzenie, czasem ma prawo się popsuć, jak auto, którym się jedzie po plastikowe butelki do marketu. No chyba że piszesz, żeby pisać i wchodzić na wyższe poziomy.
  • #30 21500380
    tomeusz
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    To przy okazji i ja podzielę się z Wami swoim doświadczeniem z bąblowaniem kranówki. Od dwóch miesięcy posiadam SodaStream w wersji ART (to ten retro z dźwignią z prawej strony). Właśnie kończę drugą butlę z CO2. W trakcie tych dwóch miesięcy prowadziłem statystyki odnośnie wydajności gazowania. U mnie wygląda to tak, że z pierwszej butli CO2 dołączonej do zestawu udało mi się uzyskać wynik zagazowania 47 oryginalnych butelek x 0,8 L = 37,6 L zagazowanej wody. Na butelkę daję po 5 ok. 1-sekundowych strzałów, ponieważ lubię, gdy bąbelki szczypią w gardełko (może nie jest to moc Żywiec Zdrój mocny gaz, ale raczej porównanie z Cisowianka gazowana). Przed gazowaniem kranówkę schładzam w lodówce przez co najmniej 2-3 godz. (podobno zimna lepiej wchłania dwutlenek węgla). Z drugiej butli obecnie mam na liczniku 45 butelek 0,8 L. Może uda mi się dobić do 46, ale ciśnienie jest już bardzo słabe. Odnośnie ulatniania się gazu przy gazowaniu wody, to podobno jest to normalne. U mnie po oddaniu "strzału" przez chwilę syczy gaz gdzieś z okolicy uchwytu (szyjki) butelki na wodę. Zawsze czekam chwilę (jakieś 3 sekundy) przed oddaniem kolejnego "strzału". I tak do pięciu strzałów. Gdy gaz w butli CO2 się kończy, ciśnienie zaczyna spadać, więc dłużej przytrzymuję jednorazowo dźwignię gazowania nawet do 2-3 sekund.
    Osobiście jestem na razie zadowolony z tego wynalazku. Mam dobrą wodę w kranie i po zagazowaniu jest o wiele lepsza niż jakiś polaris z Lidla. No i nie trzeba targać tych 1,5-litrowych PET-ów z marketu. Zapasową butlę z CO2 wymieniam za 25 PLN w lokalnym Lewiatanie i nie widzę różnicy w jakości czy smaku w odniesieniu do oryginału. Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu słabego gazowania wody w saturatorze SodaStream mimo nowego naboju CO2. Uczestnicy wskazują najczęstsze przyczyny: nieszczelność połączenia butelki z uszczelką, zużytą lub źle zamontowaną uszczelkę od strony butli CO2, zapchany albo uszkodzony zaworek upustowy, niesprawny wentylek przy głowicy oraz zanieczyszczoną dyszę saturatora. Pojawiają się też sugestie sprawdzenia masy naboju i upewnienia się, że w butli jest rzeczywiście CO2, a nie samo powietrze. W kilku przypadkach rozwiązaniem była wymiana uszczelki, naprawa lub obejście zaworu, a także reklamacja urządzenia i wymiana na nowe w ramach gwarancji. Wspominane są różne wersje urządzeń, w tym Terra, ART, Duo oraz Dafi Push Air, a także zamienniki i części z AliExpress oraz film instruktażowy z YouTube pokazujący naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA