logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Soda Stream - przeciek przez czarny prawy zawór (bezpieczeństwa/reduktor ciśnienia)

gulashos 01 Gru 2024 22:10 6102 9
REKLAMA
  • #1 21328449
    gulashos
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Cześć. Mam problem z Soda Stream - ewidentnie przecieka przez "czarny prawy zawór". Z tego, co czytałem, to chyba jest zawór bezpieczeństwa, albo jeszcze spotkałem nazwę reduktor ciśnienia.

Ogólnie to widziałem ten temat:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3805802.html
    ale po rozebraniu go i przeczyszczeniu nic nie dało, więc chyba będę musiał go wymienić. Problem w tym, że zaczynam szukać po necie i ani pod zawór bezpieczeństwa, ani pod reduktor ciśnienia nie znajduję mi tych części. Czy byłby ktoś tak miły i podpowiedziałby, co trzeba zamówić? Może inaczej to się nazywa?

Dokładnie rzecz biorąc, dokładnie tak to wygląda:
    https://www.youtube.com/shorts/ryZMRDUNEu4
  • REKLAMA
  • #2 21333272
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1466
    Kupilem kiedyś używany saturator, cały zalepiony jakimś sokiem. Wybił w nim zaworór bezpieczeństwa. Nie pamiętam teraz który to był, ale miał w środku jednorazową blaszkę/bezpiecznik, który pękł. Po filmach wydaje mi się, że to ten prawy, biały.

Zrobiłem coś podobnego i saturator działa. Nie Gazuj soku jak gość na filmie. Tylko czystą wodę.
    https://www.youtube.com/watch?v=zEt36bqvmT4

Poczytaj też to:
    https://www.reddit.com/r/SodaStream/comments/...odastream_one_touch_venting_during/?rdt=59973
  • #3 21340798
    gulashos
    Poziom 10  
    Ok, dzięki za odpowiedź. Filmik widziałem, ale jak robię osłonkę z aluminiowej folii, to przy mocniejszym gazowaniu pęka. Chciałem tą część wymienić po prostu, ale widzę, że jest kłopot. Na tą chwilę wytrzymuje, jak palcem przytrzymuję ten zawór.

Chyba oleję to i kupię nową, albo dam 2-3 warstwy folii jeszcze wcześniej.
  • REKLAMA
  • #4 21340806
    gadek80
    Poziom 31  
    Ocena: 399
    Czy ogólnie nie mieliście problemu z tym, że mało gazuje wam saturator wodę? Pierwsza butla u mnie było OK, potem druga już lipa, uzupełniania również i nawet w innym punkcie kupowałem nową i w ogóle nie czuję na języku gazu. A nie słychać, że przez zawór ucieka gaz, normalnie widać, że wchodzi w wodę. Miał ktoś z Was tak?
    Dziękuję
  • REKLAMA
  • #5 21340948
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1466
    Z moich testów wychodzi, że 10g gazu rozpuszczone w zimnej wodzie daje dobry efekt.
  • REKLAMA
  • #6 21431115
    michalmichalski1977
    Poziom 2  
    Witam.
    Piszę pierwszy raz na forum, więc przepraszam za błędy. Miałem ten sam problem. Patent z filmiku działa, ale trzeba uważać z mocą gazowania. Może aluminiowa folia do grilla bardziej się sprawdzi, bo jest grubsza (na chwilę obecną nie testowałem), użyłem taką, jaką miałem. Ja miałem problem z odkręceniem czarnej śruby na imbusa. I tu chciałbym podzielić się już posiadaną wiedzą.
    W moim SodaStream Terra (przynajmniej w prawym zaworze) wszystkie gwinty są klejone. Trzeba uważać, żeby nie połamać lub ukręcić. Podgrzewałem hot air'em, ale nic nie dało (może trochę pomogło). Wejście na imbusa się obrobiło. Ale udało się odkręcić zawór z urządzenia, więc miałem go w ręku. Następnie podgrzałem torksa T45 na ogniu i wtopiłem w czarną wewnętrzną śrubę. Poczekałem, jak ostygnie, i udało się. Czarna odkręcona. W oryginale też była (chyba) folia aluminiowa, tylko grubsza.
    Jak pomogłem, to się cieszę, ale jak zaśmieciłem forum, to przepraszam. Pozdrawiam wszystkich.
  • #7 21593050
    Kliper1980
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    >>21340798 Folia na 3 razy daje radę.

Dodano po 2 [minuty]:

>>21431115 Tak jak kolega pisze, też się z tym borykałem. Ja rozgrzałem płaski śrubokręt.
  • #8 21727176
    rych22
    Poziom 1  
    >>21593050
    Witam, a nie ma gdzieś dostępnych tych zaworów?
  • #9 21880040
    michalmichalski1977
    Poziom 2  
    Niestety nie ma. Wg producenta jest to element bezpieczeństwa i nie przewiduje samodzielnej wymiany.
  • #10 21880270
    techlock
    Poziom 33  
    Ocena: 487
    Wewnątrz, pomiędzy czarnym a białym plastikiem, jest folia aluminiowa lub podobna, coś w rodzaju membrany, pęka i jest otwarty otwór, widać rozerwane strzępki. Tego zaworu nie da się rozkręcić, jak pokazano na filmiku, 6-kąt przeskakuje. Sam zawór łatwo wykręcić - 2 wkręty. Od zewnątrz w miejsce na klucz 6-kątny wkręcić ocynkowaną śrubę M8 i obciąć nadmiar śruby z łebkiem. Działa, nie przepuszcza.
    Zbliżenie na wnętrze urządzenia: biały zawór plastikowy, czarne przewody i metalowa sprężyna

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nieszczelności w saturatorze SodaStream, gdzie gaz ucieka przez prawy czarny zawór uznawany za element bezpieczeństwa/reduktor ciśnienia. Próby rozebrania, czyszczenia i prowizorycznego uszczelnienia nie rozwiązały problemu; pojawiły się sugestie, że zawór ma wewnętrzny jednorazowy bezpiecznik/blaszkę i nie jest przewidziany do normalnej wymiany. Użytkownicy opisują obejścia polegające na stosowaniu grubszej folii aluminiowej jako osłony/uszczelnienia, przytrzymywaniu zaworu palcem podczas gazowania oraz ostrożnym gazowaniu wyłącznie czystej, zimnej wody. Wskazano też, że w niektórych egzemplarzach gwinty są klejone i demontaż wymaga podgrzewania narzędzi, ale dostępność samego zaworu jako części zamiennej jest praktycznie brak, więc często kończy się na zakupie nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA