logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja modemu TC 7230 -

outerb 31 Paź 2017 02:32 30696 11
REKLAMA
  • #1 16790785
    outerb
    Poziom 10  
    Ocena: 9
    Witam,

..od kilku lat posiadam modem w sieci VECTRA. dotychczas podłączony router TP LINK chodził bez zarzutu: PC i PS3 podłączone przewodami oraz kilka smartfonów oraz 2 laptopy bezprzewodowo - WiFi. No i stało się.... Dziś obsługa zainstalowała mi nowy modem/router Technicolor TC7230 i zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu modemu/routera instalator sprawdził działanie na moim smartfonie i wszystko było ok w paśmie 5 GHz i poszedł. Kiedy zacząłem ustawiać pozostałe urządzenia zaczęły się poważne problemy.. Tzn. nic nie działa jedynie przez moment zadziałały 2 smartfony jednocześnie ale w rożnych pasmach jeden 5 GHz a drugi 2,4 GHz. Potem wyłączyłem WiFi w smartfonach i podłączyłem PC na kablu aby skonfigurować,. muszę przyznać że PC hula aż miło, ale co z tego skoro żadne inne urządzenie w domu nie ma połączenia z siecią. i za Chiny Ludowe nie mogę sobie z tym poradzić. Narz może działać internet tylko dla jednego urządzenia. Nie mogę się też dostać do routera (adres 192.168.0.1 nie działa), tylko przypadkowo wpisałem 192.168.100.1 i zapytał o login i hasło- oczywiście "admin" nie działa, czyli BOK tu skutecznie blokuje. Nawet nie wiem jak mogę zmienić fabryczne hasło do routera.. a skonfigurować sieć dla pozostałych urządzeń to w tym momencie "mission impossible".
    Poproszę o Wasze porady.. :sm9:
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16790830
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    outerb napisał:
    od kilku lat posiadam modem w sieci VECTRA. dotychczas podłączony router TP LINK

Ten router twój czy dostawcy?

outerb napisał:
    No i stało się.... Dziś obsługa zainstalowała mi nowy modem/router Technicolor TC7230 i zaczęły się problemy. Po zainstalowaniu modemu/routera instalator sprawdził działanie na moim smartfonie i wszystko było ok w paśmie 5 GHz i poszedł. Kiedy zacząłem ustawiać pozostałe urządzenia zaczęły się poważne problemy.. Tzn. nic nie działa jedynie przez moment zadziałały 2 smartfony jednocześnie ale w rożnych pasmach jeden 5 GHz a drugi 2,4 GHz. Potem wyłączyłem WiFi w smartfonach i podłączyłem PC na kablu aby skonfigurować,. muszę przyznać że PC hula aż miło, ale co z tego skoro żadne inne urządzenie w domu nie ma połączenia z siecią. i za Chiny Ludowe nie mogę sobie z tym poradzić. Narz może działać internet tylko dla jednego urządzenia.

Sprawdź jaki dostajesz adres na podłączony przewodem komputer - jesli z puli publicznej to zapewne masz router ustawiony w tryb bridge. Poczytaj umowę również - tam może być zapis o jednym urządzeniu (w starych umowach za kolejne providerzy czasem wymagali dopłaty). oba problemy najczęściej się da rozwiązać własnym routerem który podłaczasz za routerem providera i konfigurujesz w/g potrzeb.

outerb napisał:
    Nie mogę się też dostać do routera (adres 192.168.0.1 nie działa), tylko przypadkowo wpisałem 192.168.100.1 i zapytał o login i hasło- oczywiście "admin" nie działa, czyli BOK tu skutecznie blokuje

Provider raczej ci nie da dostępu do swojego routera, ewentualnie możesz prosić o podanie hasła do WiFi i takie przekonfigurowanie sieci byś miał NAT, własną sieć prywatną z możliwością podłaczenia większej ilości urządzeń.
  • REKLAMA
  • #3 16790947
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 16791179
    outerb
    Poziom 10  
    Konfiguracja modemu TC 7230 -
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 16791283
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 16791323
    outerb
    Poziom 10  
    Zrobilem zgodnie z twoją poradą..teraz zaczyna wszystko działac poprawnie. SUPER !.
    Spróbuję jeszcze otrzymać dostęp do Routera od Vectry..
    może się przydać..

Dzięki za pomoc i Pozdrawiam
  • #7 16798049
    outerb
    Poziom 10  
    Witajcie,

Za wcześnie się ucieszyłem, ze wszystko działa !
    Smartfony i PC ( XP) na kablu owszem działają bez zarzutu, ale moj laptop - Samsung (Win7 Home Premium) nie radzi sobie z modemem/routerem TC 7230. Mimo podania DNS 8.8.8.8 oraz podłączenia kablem do routera nie mogłem połączyć się z internetem, gdyż za każdym razem coś było nie tak.
    Albo DNS, albo sieć niezidentyfikowana, albo połączenie sieciowe wyłączone itd.
    W końcu postanowiłem wrócić do starego routera (TP-Link), którego miałem przez 5 lat. Podłaczylem go mostkiem "bridge" ( w ustawieniach na stronie Vectry) z routerem TC 7230, odnowiłem ustawienia: zabezpieczenia WEP2, hasła i wybrałem najmniej oblegany stały kanał emisji. PC na kablu przepiąłem do TP-Linka i działa bez zarzutu. Smartfony przestawiłem i też jest ok. Problem tylko z laptopem !
    Zwykle jak go włączam w ciągu dnia potrafi zidentyfikować sieć i Internet działa, ale jeżeli przerwa jest dłuższa, np. 2h lub cała noc jest wyłączony to nad ranem sieć widzi jako publiczną i znów muszę ręcznie przestawiać z publicznej na domową i przepalać go on/off. Mimo że w ustawieniach dzien wczesniej ustawiałem tą sieć jako domową! To jest bardzo denerwujące. Jeżeli tego nie zrobię to sieć widzi, ale nie ma połączenia z internetem... Czekam na rady ..

Pozdrawiam

Dodano po 14 [minuty]:

... właśnie po 1h nieużywania lapka przepaliłem go i sieć widzi jako domową, ale internetu brak. Diagnoza podpowiada, że mogą być problemy z serwerem DNS... i tak w koło Macieju....
  • REKLAMA
  • #8 16838578
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    outerb napisał:
    W końcu postanowiłem wrócić do starego routera (TP-Link),

I w końcu sam nie wiesz z jakim wifi się łączysz - czy z Vectry czy tego TP Linka.
    Sprzęt od Vectry przełącz w bridge:
    jurek.adam napisał:
    https://ebok.vectra.pl/#/login

Następnie zrestartuj prądowo i ich sprzęt i tego TP Linka jednocześnie przez 30 sekund, ustaw wifi na TP Linku i zobacz.
    Zainstaluj też na laptopie z problemem InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru sieci z tego TP Linka.
  • #9 16838901
    outerb
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    outerb napisał:
    W końcu postanowiłem wrócić do starego routera (TP-Link),

I w końcu sam nie wiesz z jakim wifi się łączysz - czy z Vectry czy tego TP Linka.
    Sprzęt od Vectry przełącz w bridge:

wyraźnie napisałem, WIFI jest z TP-Linka. a sprzęt Vectry jest ustawiony na Bridge ..czytaj uważnie

jurek.adam napisał:
    https://ebok.vectra.pl/#/login

Następnie zrestartuj prądowo i ich sprzęt i tego TP Linka jednocześnie przez 30 sekund, ustaw wifi na TP Linku i zobacz.
    Zainstaluj też na laptopie z problemem InSSIDera v2/Home i tu wstaw wynik pomiaru sieci z tego TP Linka.

te podstawy zrobiłem na samy m poczatku i nie zadzaiałały dlatego wstawiłem posta...
    przeczytaj wszystko od początku to zrozumiesz..
  • #10 16839195
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5431
    outerb napisał:
    wyraźnie napisałem, WIFI jest z TP-Linka. a sprzęt Vectry jest ustawiony na Bridge ..czytaj uważnie

Skąd ta pewność, skoro modemorouter nawet w trybie mostu może generować ich własne wifi (coś na wzór WiFree w UPC - oni też coś podobnego mają).
    outerb napisał:

Ja prosiłem o fotki ze skanu sieci!
    Podstaw inny router zamiast tego TP Linka.
    Wyłącz zabezpieczenia sieci wifi w ogóle i spróbuj się połączyć z siecią wifi

Jaki system operacyjny?
    W trybie awaryjnym z obsługą sieci działa wifi?
  • #11 16839551
    outerb
    Poziom 10  
    KOCUREK1970 napisał:
    outerb napisał:

Skąd ta pewność, skoro modemorouter nawet w trybie mostu może generować ich własne wifi (coś na wzór WiFree w UPC - oni też coś podobnego mają).
    outerb napisał:

Ja prosiłem o fotki ze skanu sieci!
    Podstaw inny router zamiast tego TP Linka.
    Wyłącz zabezpieczenia sieci wifi w ogóle i spróbuj się połączyć z siecią wifi

Jaki system operacyjny?
    W trybie awaryjnym z obsługą sieci działa wifi?

system operacyjny WIN7
    paradoks polega na tym, że połączenie z siecią jest zawsze, ale nie zawsze można korzystać z interneru, tzn raz działa, a raz nie ( zależy od przypadku i dynamicznego IP)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problemy z nowym modemem/routerem Technicolor TC7230, który został zainstalowany przez dostawcę Vectra. Po podłączeniu, jedynie komputer stacjonarny działał poprawnie, podczas gdy inne urządzenia, w tym smartfony i laptop, miały trudności z połączeniem z siecią. Użytkownik otrzymał porady dotyczące przełączenia modemu w tryb routera, co umożliwiło podłączenie wielu urządzeń. Po dalszych problemach z laptopem Samsung (Windows 7), użytkownik zdecydował się na powrót do starego routera TP-Link, który działał w trybie mostu (bridge). Problemy z laptopem obejmowały niestabilne połączenie z internetem, co sugerowało potrzebę resetu ustawień sieciowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA