logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI PC54g2 i antena Yagi 18dBi - czy warto zmienić na offset 27dBi?

grzegorz dob. 08 Sie 2005 00:21 936 5
REKLAMA
  • #1 1715533
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Mam karte MSI PC54g2 i antene yagi 18dbi sieć widzę a sieć nie widzi mnie czy jest sens kupić antene offset 27dbi czy z tą kartą to ja wiele nie zawojuje karta ma 15dbm, długość kabla to 2m. Proszę o rade.
  • REKLAMA
  • #2 1716135
    andrzej.q
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Jesli widzisz siec to wyglada na to ze wszystko jest OK.
    Popros kogos aby puscil ping na twoj komputer - IP (jak masz firewall to go wylacz na ten czas albo dobrze zkonfiguruj). Poza tym (jesli masz Windows 98 to na pewno) udostepnij jakis katalog (bardzo czesto tak jest ze jak nie masz zadnej uslugi udostepnionej to Cie nie widac).

Pozdro.
  • REKLAMA
  • #3 1716432
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    No, szczerze mowiac interesujace ze na antenie 18dBi udalo Ci sie podlaczyc do sieci oddalonej o 16km! Jesli tak, to powiedz mi jaki masz sygnal, bo wiecej niz 10 SNR Ci nie daje. W procentach nie wiem, moze z 20%? Przy takim sygnale nigdy nie bedziesz mial dobrego polaczenia. Musisz wystawic porzadna antene, taka 27 dBi jak mowiles (90cm talerz), od anteny jesli masz 2m kabla to OK, wtedy powinno uciagnac. Polaczenie testujesz wysylajac pakiet ICMP o wielkosci co najmniej 1000 bajtow, np. poleceniem: [Windows] ping -t -l 1000 adres_ip_bramki . Jesli test przejdzie ok, a bramka bedzie odpowiadac non stop, wowczas mozesz sie cieszyc dzialajacym internetem. Powodzenia.

--
    Pozdry,
    Marek.
  • REKLAMA
  • #4 1717239
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Pinga nie mam. mam tylko nazwę sieci, kanał na jakim pracuje znam adres IP ale moja karta prawdopodobnie nie dociera z sygnałem do stacji bazowej.Pracuje na win XP. Firma która ma baze nie chce się bawić w instalacjie sprzętu u mnie bo muwi iż to ryzykowna inwestycjia i jeżeli sam zainwestuje w sprzęt to owszem czemu nie. A co do mojego pytania to czy jest szansa dobić się moim sygnałem do bazy zmieniając tylko antene czy sygnał nadawania z anteny 27dbi na karcie 15dbm ma szane dotrzeć. Poziom sygnału jaki odbieram jest na -90dbi tak pokazuje karta,a full sygnal na karcie to -50dbi.

Dziekuje za sugestie.
  • REKLAMA
  • #6 1730553
    Maras_23
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    jesli masz ladnego pinga to jestes juz w sieci. Skontaktuj sie z providerem i popros o adres IP i cala reszte potrzebna by dostac dotep do internetu. Najlepiej niech pracownik firmy przyjedzie, wpisze co potrzeba, podpiszesz umowe i po problemie.

--
    Pozdry,
    Marek.
REKLAMA