logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat podpięcia włącznika światła - 3 przewody

Grzesiek002 03 Lis 2017 17:05 4785 6
  • #1 16798675
    Grzesiek002
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam kolegów.
    Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie podłączenia - wymiany włącznika światła.
    Sprawa dotyczy 30 letniej instalacji w bloku - to może być istotne.
    Z puszki wychodzą mi trzy przewody - dwa czerwone + jeden czarny.
    W chwili obecnej mam włącznik jedno przełącznikowy podpięty w sposób - czerwony do jednego pinu, czerwony i czarny do drugiego.
    Lampa na suficie działa.

Chciałem dodatkowo zamontować oświetlenie szafki kuchennej - kupiłem taśmę LED + stabilizator (z myślą o próbie podpięcia całości do włącznika światła).
    Zakupiłem sobie włącznik dwu przełącznikowy - ale po próbach podpięcia wszystkiego - poległem. Tzn przeżyłem :-) ale taśma LED nie świeci.
    Ledy po wpięciu do gniazdka (w oryginale wyposażone we wtyczkę) świecą.

W chwili obecnej przywróciłem oryginał - jeden przełącznik - ale tylko lampa na suficie świeci - taśma LED nie.
    Podpowiedzcie proszę jak to uruchomić.
    Z góry dziękuję za odpowiedź.
  • #3 16798709
    daro31ie
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 646
    Kolego odrobinę rozwagi przy grzebaniu z prądem.
    Z tego co widzę to brakuje Ci wiedzy w tym temacie.
    Najlepiej kolego jak zlecisz tą instalację osobie z odpowiednimi kwalifikacjami.
    Jeżeli już bardzo chcesz samemu to:
    Musisz znaleźć miernikiem, testerem lub żarówką z kablami przewód neutralny i fazowy.
    Obawiam się że w twojej puszcze masz tylko fazowy ( to przewód czerwony) a lampa ma podłączony neutralny z jakiejś puszki na ścianie.
    Może się mylę ale jeżeli dobrze opisałeś istniejące przewody to tak pewne jest.
  • #4 16798721
    zyzy52
    Poziom 28  
    Ocena: 366
    Grzesiek002 napisał:
    Sprawa dotyczy 30 letniej instalacji w bloku - to może być istotne

W puszce od wyłącznika raczej nie będzie przewodu neutralnego i z tego powodu nie podłączysz tam taśmy LED. W tamtych czasach wyłącznikiem w kuchni można było zaświecić lampę sufitową i włączyć (drugim klawiszem) wentylator kanałowy. Spotkałem się z takimi rozwiązaniami. Poszukaj puszki w pobliżu kratki wentylacyjnej, może tam będzie prowadził drugi przewód od wyłącznika.
  • #5 16798735
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1497
    Proszę narysować schemat, a zamiast stabilizatora należy kupić zasilacz.

Ps. Wstyd napisać w dziale dla początkujących elektryków? Aż tak wysoko kolega ceni swoje umiejętności? Uważam, że kolega przecenia swoje możliwości, dlatego przeniosę temat nieco niżej- "Elektryka początkujący", a gdy schematu nie będzie, temat wyląduje w koszu. Do tego czasu proszę innych o nie udzielanie odpowiedzi.
  • #6 16800040
    Grzesiek002
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    mawerix123 napisał:
    A gdzie podłączałeś te LEDy

Chciałem odnaleźć przewody zasilające we włączniku - i podpiąć taśmę LED pod włącznik światła.

daro31ie napisał:
    Kolego odrobinę rozwagi przy grzebaniu z prądem.
    Z tego co widzę to brakuje Ci wiedzy w tym temacie.

Przyznaje, elektrycznego doświadczenia nie ma w ogóle - po za wymianą wszystkich włączników i gniazdek w domu po remoncie - ale to była wymiana na nowe. Wiec problemu ze zlokalizowaniem odpowiednich przewodów nie było. Natomiast rozumiem ryzyko porażenia.

zyzy52 napisał:
    W puszce od wyłącznika raczej nie będzie przewodu neutralnego i z tego powodu nie podłączysz tam taśmy LED.

Chyba podczas planowania inwestycji nie wziąłem tego pod uwagę. Przyznaję, że nawet nie przyszło mi to do głowy. Ale sprawdzę sobie te przewody i spróbuję rozeznać sytuację.
    Być może jest właśnie tak jak mówisz i pewnie nic z tego nie będzie. Nie chciałbym przynajmniej teraz robić demolki w kuchni - szukając puszki obok wentylatora - jest pod gipsem i w ogóle jej na pierwszy rzut oka nie widać.

Akrzy74 napisał:
    Proszę narysować schemat, a zamiast stabilizatora należy kupić zasilacz.

Drogi adminie, dziękuję za drobną złośliwość.
    Ale gdybym znał schemat instalacji w mieszkaniu to nie potrzebował bym pomocy.
    Zasilacz nie jest konieczny - LED`y działają prosto z gniazdka - w oryginale wyposażone są w najzwyklejszą wtyczkę - bez uziemienia.
    Stabilizator nie jest wymagany w ogóle - ale wtedy światło by pulsowało - zakładam, że wiesz z jakiego powodu.

Dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • #7 16800830
    mawerix123
    Poziom 39  
    Ocena: 949
    Grzesiek002 napisał:
    Chciałem odnaleźć przewody zasilające we włączniku - i podpiąć taśmę LED pod włącznik światła

Chyba lepiej zleć to osobie o odpowiedniej wiedzy w tej dziedzinie.

Grzesiek002 napisał:
    gdybym znał schemat instalacji w mieszkaniu to nie potrzebował bym pomocy.

Ty na miejscu nie możesz określić jak jest wykonana Twoja instalacja a co my przed monitorem mamy powiedzieć :?:

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik prosi o pomoc w podłączeniu włącznika światła w 30-letniej instalacji, gdzie z puszki wychodzą trzy przewody: dwa czerwone i jeden czarny. Obecnie ma zainstalowany włącznik jedno przełącznikowy, który działa, ale chce dodać taśmę LED do oświetlenia szafki kuchennej, używając nowego włącznika dwu przełącznikowego. Odpowiedzi sugerują, że w puszce od włącznika może brakować przewodu neutralnego, co uniemożliwia podłączenie taśmy LED. Użytkownik jest zachęcany do skonsultowania się z elektrykiem oraz do sprawdzenia innych puszek w pobliżu wentylacji, gdzie mogą znajdować się brakujące przewody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA