logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips DSX 6010 - błąd zapisu przy programowaniu przez RS232

Keramp 08 Sie 2005 12:42 5496 9
REKLAMA
  • #1 1716278
    Keramp
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.
    Mam problem z tym tunerem a mianowicie nie mogę zaprogramować go po rs-ie, tzn. tuner komunikuje sie z pecetem,loader wejdzie,wyświetlą się informacje,mogę skasować i zczytać flasha natomiast przy zapisie pod adres 0xb0000000 programuje się do momentu aż "licznik" po prawej stronie dojdzie do wartości 040000,po pewnym czasie wyskoczy "zapis anulowano".W głównym oknie pisze "Błąd zapisu!!! Przekroczono limit czasu".Próbowałem chyba już wszystko,zmieniałem baud rate,opóźnienie,edytowałem dsxflash.ini wpisując coraz większe czasy i nic.Pod inne adresy 01200000,01000000 wchodzi wszystko ok.Po załączeniu go do sieci wyskoczy 'init' i ciemność,co pewien czas E569,podłączyłem pod antenę,chodził całą noc i nic.Jeszcze jedna rzecz gdy zgram flasha po nieudanym programowaniu i ponownie go wgram tuner jakby się obudził - 'init' potem same zera i tak wiecznie,próbując w tym momencie wgrać inny wsad efekt ten sam co opisałem na początku.Proszę o pomoc!!!
  • REKLAMA
  • #2 1716908
    1433
    Poziom 24  
    Ocena: 29
    Witam!!!

Na początek wykasuj flaash-a, a następnie zaznacz w programie DSX Flasher opcje takie jak:

- auto adres i rozmiar pliku
    - sprawdzaj CRC pliku

Po wykonaniu tych czynności wgraj orginalne oprogramowanie, sprawdź czy tuner ruszył, jeżeli tak to możesz działać dalej...
  • REKLAMA
  • #3 1717173
    misiuzeb
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    skasuj tuner i poczekaj aż zassa soft z satelity (opis podalem na forum) , jak bedzie dzialac bez errorow to i alternatywny soft powiniem isc
  • #4 1717289
    Keramp
    Poziom 11  
    Dzięki za rady ale tak właśnie robię,próbuje wgrywać tylko oryginalny soft,do anteny miałem go podłączony przez ostatnie 3 godziny i nic.Zmierzyłem napięcia wszysko ok na głowicy jest 17,6V.Ale najbardziej mnie zastanawia to dlaczego wsad zgrany z tunera wejdzie spokojnie cały bez przeszkód a inny nie chce.Chciałbym jeszcze dodać,że jest to tuner z flashem 2MB (M29W800AB)
  • REKLAMA
  • #5 1719051
    wooy
    Poziom 12  
    W jakiej wersji masz DSXFlash ????
    Jeżeli masz wersjie 0.6 to sprobuj v0.5 i na odwrot.....jak masz v 0.5 to poszukaj wersji 0.6. ..............pamietaj zeby wpisac wlasciwe adresy i ile zapisac, najlepiej kopiuj je z pliku opisowego i wklejaj w odpowiednie rubryki.
  • #6 1719829
    Keramp
    Poziom 11  
    Witam.
    Próbowałem programować chyba wszystkimi programami tego typu(DSXFlasher 04,05,06).Podłączyłem pod antenę,pomogłem mu zassać oryginalny soft czyli po załączeniu do sieci,w momencie gdy na wyświetlaczu pojawi się 'INIT' wciskam STANDBY następnie strzałka do góry potem w dół i znowu STANDBY.Na wyświetlaczu pięknie świecił LOAD ale po ok. 10 minutach wskoczyły zera (zegar),czekałem aż tuner sam się załączy,chyba tak powinno być, ale nic,cały czas migają zera,gdziś po dwóch godzinach zgasło wszysko,wyświetlacz ciemny nawet dioda nie świeciła.Zauważyłem coś takiego a mianowicie gdy kasuje flasha za pomocą funkcji 'Wyczyść chip' soft wgrywany dojdzie do 040000 a gdy użyję 'Czyść sektory' wejdzie go trochę więcej - 040800.
  • REKLAMA
  • #7 1720537
    osa116
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Z jakimi parametrami wgrywasz soft?
    Adres : 0xB0000000
    Ile zapisać : 0x100000
    Auto adres i rozmiar zapisu - wyłączone
    Sprawdzaj CRC Pliku - wg uznania

Plik config

Adres : 0xB0100000
    Ile zapisać : 0x1000
    Sprawdzaj CRC Pliku - wyłaczone

Emu Fix ??

Adres : 0xB0120000
    Ile zapisać : 0x20000
    Sprawdzaj CRC Pliku - wyłaczone
  • #8 1739694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 1741896
    345
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    wykasuj cały flash, i załaduj nowy. Schematy postepowania są na uploadach. musi działać

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy programowania tunera Philips DSX 6010 przez interfejs RS232. Tuner komunikuje się z komputerem, możliwe jest odczytanie i skasowanie pamięci flash, jednak podczas zapisu pod adresem 0xB0000000 proces zatrzymuje się przy wartości 0x040000 i pojawia się błąd "zapis anulowano" oraz komunikat o przekroczeniu limitu czasu. Próby zmiany prędkości transmisji, opóźnień oraz modyfikacji pliku dsxflash.ini nie przyniosły efektu. Inne adresy zapisu (0x01200000, 0x01000000) działają poprawnie. Po nieudanym programowaniu tuner po wgraniu zgranego flasha przechodzi w stan "init" i wyświetla same zera, nie uruchamiając się. Użytkownik posiada tuner z pamięcią flash 2MB (M29W800AB). Zalecane jest całkowite wykasowanie flasha, włączenie opcji "auto adres i rozmiar pliku" oraz "sprawdzaj CRC pliku" w programie DSX Flasher, a następnie wgranie oryginalnego oprogramowania. Różne wersje DSXFlasher (0.4, 0.5, 0.6) były testowane bez powodzenia. Wskazano również, że niektóre nowe egzemplarze tunera mogą mieć zmodyfikowany układ scalony (tzw. "powycinane max-y"), co może wymagać lutowania. Problem może być związany z zabezpieczeniami lub uszkodzeniem pamięci flash. Dodatkowo potwierdzono poprawność portu COM i kabla RS232.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA