logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę użyć przewodu 1.5 mm do dodatkowego gniazdka 500 W w obwodzie 2.5 mm?

lukasz19988 05 Lis 2017 10:27 2289 8
REKLAMA
  • #1 16802091
    lukasz19988
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Witam
    Mam pytanie, czy w obwodzie gniazdek które mam, mogę zastosować jedno gniazdko z przewodem o przekroju 1.5 mm??
    Na tym obwodzie mam łącznie 7 gniazdek:
    2 x gniazdko podwójne
    3 x gniazdko pojedyncze
    Wszystkie są podłączone przewodem o przekroju 2.5 mm?.
    Chciałbym dodatkowo dorobić jedno gniazdko zarezerwowane tylko i wyłącznie dla urządzenia o mocy max. 500 W, nie więcej.
    Mam dość sporo przewodu o przekroju 1.5 mm? i jeśli jest możliwość, to chciałbym trochę tego przewodu wykorzystać właśnie do podłączenia tego gniazdka.
  • REKLAMA
  • #2 16802102
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    lukasz19988 napisał:
    Wszystkie są podłączone przewodem przekroju 2.5mm

I tak trzymaj, nie oszczędzaj.
  • REKLAMA
  • #3 16802112
    serwisor
    Poziom 29  
    Ocena: 164
    W tej chwili będzie to max 500W, ale za kilka lat zapomnisz i nagle się okaże, że do tego gniazda wpięty jest przedłużacz, a do niego listwa, a do niej coś i nagle jest 4kW.

Skoro resztę instalacji masz 2,5 to chyba coś znaczy.
    Nie oszczędzaj, tak jak mówił przedmówca.

Oszczędzanie na bezpieczeństwie się mści samo w sobie.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #4 16802810
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 139
    Obwód gniazd 1f powinien być zabezpieczony zabezpieczeniem o wartości 16A
    Jeśli masz takowe to błędem będzie dodać gniazdo które zasilone będzie przewodem mniejszym niż 2,5 mm kwadrat.
    Zresztą w obwody gniazd nie daje się przekrojów mniejszych od 2,5mm2
  • #5 16804191
    lukasz19988
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    Dzięki za odpowiedź , zastosuje przewód 2.5mm , jeszcze jedno pytanie by nie zakładać tematu , Wymieniam gniazdka i w jednym mam za krótkie przewody , znaczy się naprawde trzeba się namęczyć żeby podpiąć gniazdko , dlatego chcę się zabezpieczyć na przyszłość i zrobić przedłużkę , czy do takiego przedłużenia lepsza będzie złączka Wago czy kostka ze śrubką do skręcenia ?
    Czy jest jakiś minus takiego łączenia przewodów w gniazdkach itd ?
    Przewody oczywiście miedziane
  • #6 16805099
    rafi84
    Poziom 24  
    Ocena: 139
    Jeśli zrobisz to zgodnie z sztuką to WAGO w zupełności wystarczy ;)
    Ja osobiście pracuję tylko na wago i jeszcze nigdy się nic nie wydarzyło. Przy montażu postępuj zgodnie z wytycznymi producenta.
  • REKLAMA
  • #7 16805788
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    lukasz19988 napisał:
    czy do takiego przedłużenia lepsza będzie złączka Wago czy kostka ze śrubką do skręcenia ?

Ja jak kolega wyżej, też polecam złączę WAGO.
  • #8 16805914
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 838
    I do "przedłużania", i do rozdzielania WAGO jest wygodniejsze i ośmielę się napisać, że pewniejsze niż połączenia w kostce. Dodatkowo nawet gdyby ktoś wyrwał gniazdko to łączenie przewodów w WAGO będzie bezpieczniejsze gdyż niejako zabezpiecza przed dotykiem bezpośrednim, czego nie można o kostkach powiedzieć. I jak koledzy napisali wcześniej "dziś" kolega będzie pamiętał, a "jutro" przyjdzie ktoś inny kto tam podłączy indukcję i się zacznie przewód tlić :)
  • #9 16811286
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1008
    tronics napisał:
    Dodatkowo nawet gdyby ktoś wyrwał gniazdko
    A na to dobrym sposobem jest przykręcenie gniazda wkrętami do puszki. Od lat takie puszki są produkowane. Sprawdza się.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zapytał, czy może użyć przewodu o przekroju 1.5 mm do podłączenia dodatkowego gniazdka 500 W w obwodzie, gdzie pozostałe gniazdka są podłączone przewodem 2.5 mm. Odpowiedzi wskazują, że stosowanie przewodu o mniejszym przekroju niż 2.5 mm w obwodach gniazd jest niewłaściwe, ze względu na bezpieczeństwo i ryzyko przeciążenia. Użytkownik zdecydował się na zastosowanie przewodu 2.5 mm. W dalszej części dyskusji poruszono temat łączenia przewodów, gdzie złączki WAGO zostały polecone jako bezpieczniejsze i wygodniejsze w użyciu niż kostki ze śrubkami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA