logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A3 TDI 90KM - czarny dym i klepanie popychaczy po odpaleniu

tomaggiox 08 Sie 2005 13:26 36134 17
REKLAMA
  • #1 1716380
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam szanownych forumowiczów i proszę o radę, diagnozę obserwowanego zjawiska.

2 tygodnie temu kupiłem Audi A3 TDI 90KM z przebiegiem 180 tys km i zaobserwowałem 2 zjawiska które mnie niepokoją:
    1. po dłuższym postoju po odpaleniu silnika przez około 5 sekund słychać klepanie hydraulicznych popychaczy- czy to normalne?, czy ich wymiana pomoże?
    2. po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej, startując dynamicznie z miejsca widzę w lusterku pozostawiony obłok czarnego dymu, co jest przyczyną takiego stanu?

Mam świadomośc że to jest diesel i jak depne mu na maxa to troche może zadymić ale obserwując na ulicy inne TDI z grupy VW widzę że dymienie występuję w nieznacznym stopniu, a napewno kierowca nie widzi tego w lusterku.

Dodam jeszcze - uważam silnik ma moc- przyspiesza prawidłowo, zarówno jak jest zimny i jak ciepły zapala na dotyk, przejechałem nim dopiero 3000 km i na tym dystansie nie ubyło oleju silnikowego.

Z góry dziekuje za rady i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 1717083
    k631
    Poziom 18  
    Ocena: 75
    witam klekotanie w pierwszych sekundach to normalka , co do dymu to proponuje na początek pełen serwis to znaczy oleje ,filtry ,paski apotem zobaczymy .Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1717226
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Sprawdz czy nie leja ci wtryski lub czysty masz filtr powietrza.
  • #4 1717767
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    sprawdz czy wszystkie gumowe przewody ukladu dolotowego sa cale nawet mala dziurka spowoduje silne dymienie jak rowniez spadek mocy
  • #5 1717825
    gazownik13
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zazwczaj normalne jest, że przy przyspieszaniu będzie lekko dymił. Jeżeli jest to duża czarna chmura to najprawdopodobniej leją wtryski. Nie napisałeś, który to rok i czy przebieg jest wiarygodny. Zalecam wymianę końcówek wtrysków.
  • REKLAMA
  • #6 1717878
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Nawet nowy TDI w czasie pierwszych sekund od rozruchu poklepie popychaczami. Zauważyłem, że na czas hałasowania ma wpływ zastosowany olej. Ja mam już trzecie auto z silnikiem TDI i stosuję tylko oleje castrol-a, aktualnie magnatec (wczesniej castrol GTD). Zmieniam po 15 tys. Mój golf IV 110PS ma teraz 195 tys.km, z czego ja zrobiłem 150, i praktycznie oleju nie zużywa.
    Co do dymienia to wymień filtr i zrób diagnozę silnika np: przepływki, przeczyść zawór recyrkulacji spalin.
  • REKLAMA
  • #7 1718886
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Sprawdziłem dzisiaj filtr powietrza i na moje oko jest nieznacznie zanieczyszczony, powiedzmy po przebiegu 5-10 tys.km.

W odpowiedzi na pytanie "gazownika13"- Audi sprowadziłem dla mojej matki 3 tygodnie temu z Niemiec więc przebieg powinien być autentyczny zresztą ogólny stan na to wskazuje, chociaż nie jest to wzór auta sprowadzonego z niemiec, auto jest z połowy 2000 roku, silnik ma oznaczenie ALH.

Sprawdziłem na ile to możliwe stan przewodów gumowych- są jak nowe, nie znalazłem żadnej dziurki itp., poza tym sądzę że moc ma jak należy, wczoraj na moim ulubionym odcinku drogi na którym sprawdzam swoje auta wyciagnąłem 180 km/h, gdzie 3 miesiące wcześniej sprawdzałem Scenica 2.0 140 KM i efekt to 160 km/h- podsumowując, zbiera się bez zarzutu, tyle że dymi. Prędkość max 205 km/h- licznikowo.

3 lata temu miałem passata b5 TDI 110KM z chipem na 140KM i pamiętam że jak ruszałem z miejsca z gazem w podłodze to zadymił ale na kolejnych biegach dymienia już nie widziałem, a w przypadku Audi- 1 gaz w podłodze, w lusterku chmura dymu, 2 gaz w podłodze, w lusterku chmura dymu, dopiero na 3 biegu dymu w lusterku juz nie zauważam, pewnie dlatego że pęd wiatru go rozrzedza.

Doradżcie mi jak mam sprawdzić czy leją wtryski, czy ta operacja jest tylko możliwa w warsztacie?, to się sprawdza komputerem czy mechanicznie?, może ktoś z Was może polecić warsztat w Warszawie który mi to sprawdzi.

Pozdrawiam.
  • #8 1719141
    mainblacha
    Poziom 12  
    Jeżeli chodzi o wtryski to bez odpowiedniego urządzania nie sprawdzisz czy leją czy nie, więc wizyta warsztacie nieunikniona. Proponowałbym też zrobić diagnostykę komputerową. Jeżeli chodzi o stukanie popychaczy przez pierwsze sekundy to jest normalne.
  • #9 1719261
    k631
    Poziom 18  
    Witam zafunduj na początek diagnostyke, nie ruszaj wtryskiwaczy bo powinny wytrzymać nawet i 500-tyś km.

napisz jak ze spalaniem na 100-kę i wskaznik temperatury silnika co pokazuje. pozdrawiam
  • #10 1719278
    Arulek
    Poziom 13  
    Ocena: 30
    witaj
    też diesla tylko mondziaka i starszego mam nakręcone 310.00. jeśli dymi to pierwszym krokiem jest sprawdzenie i ewentualna wumiana lub najczęściej wyczyszczenie zaworu getza odpowiedzialnego za właściwą recylkulację spalin możesz to zrobić sam . Zawór ten normalnie wymontowujesz z silnika (gdzie jest u ciebie to nie wiem ale poszperaj w necie to znajdziesz jego położenie) i myjesz w benzynie jak znam życie on jest cały czarny .Jeśli to nie pomoże to to należy sprawdzić wtryski czy nie leją ale to łatwo samemu sprawdzić czy silnik na biegu jałowym pracuje równo czy się lekko przycina, jęsli to wtryski to w potem ci podpowiem gdzie w warszawce tanio i dobrze zrobisz to.A ostatnia sprawa to wydmuchany katalizator ale to żadko się zdarza. JA STAWIAM NA ZAWÓR ODPOWIEDZIALNY ZA WŁAŚCIWĄ RECYLKULACJE SPALIN.
    pozdrawiam
    arulek
  • #11 1721246
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Po Waszych wypowiedziach uznaje że kilkusekundowy klekot to normalka wiec ten watek sobie daruje, wymienie niedługo olej bo tez nie wiadomo jak długo w nim siedzi i co to za olej, może wtedy bedzie troche lepiej.

Nadal jednak martwie sie tym dymieniem. Dzisiaj moge dodać że przejechałem 562 km i wlałem do pełna 39 litrów ropki, z tego wynika że spalił 6,9l/100km . Przejechałem w tym 400km w mieście- styl jazdy przeciętny i 160km w trasie z predkoscia ok 130km/h. Prawde mówiąc liczyłem na troche mniej ale moize ten typ tak ma. Wskażnik temperatury jak juz dojdzie do 90 stopni tak trzyma cały czas niezaleznie od warunkow pracy silnika.

Zauważyłem że dymienie nie rośnie względem obrotów silnika tylko zależnie od obciązenia, czyli jak ciągnę go powoli ale do czerwonego pola to w lusterku dymu nie widze, ale jeśli ruszając wcisnę mu gaz w podłoge to wystarczy do 3-3,5 tys obrotów i chmurka zostaje za autem.

Kolejna uwaga to to że jak pisałem wcześniej silnik wkręca się bez zarzutu, pali dobrze i na wolnych obrotach nie trzęsie, po prostu wszystko ok, może z malutkim wyjatkiem tj; podczas przyspieszania bardzo rzadko ale jednak występuje coś jakby chwilowy spadek mocy, ale na ułamek sekundy, pasażer tego nie wyczuje tylko kierowca, zdaża się to powiedzmy 2 razy w ciągu dnia podczas przebiegu ok 100km.

Spróbuje znaleźdź i przeczyścić ten zawór o którym pisał "Arulek"- może ktoś mający już styczność z takim silnikiem jaki ja posiadam może mi podpowiedzieć gdzie znajde ten zawór.

Może ktoś podpowie gdzie w Warszawie mogę znależdź diagnostykę komputerowa, a raczej diagnoste który wie w czym rzecz, tylko nie ASO- oni sie wogóle nie znają.
  • #12 1721635
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    Lokalizacja zaworu: otwierasz maskę, po lewej masz gruby wąż od intercoolera, który idzie w kierunku podszybia i skręca w prawo. Wąż właśnie założony jest na ten zawór. Do jego demontażu potrzebujesz dwa klucze imbusowe (rozmiaru nie pamiętam) oraz duże szczypce do zdjęcia zacisku z grubego węża. Do wyczyszczenia zaworu niezbędne są: duże naczynie, nafta lub benzyna i pędzel. Postaraj się również wygrzebać jak najwięcej czarnego świństwa z kolektora ssącego (do niego jest dokręcony zawór). Ręce będziesz miał czarne przez tydzień.
    Pozdr.
  • #13 1721885
    k631
    Poziom 18  
    Witam z tym chwilowym brakiem mocy to mogą być początki końca przepływomierza powietrza. Pozdrawiam
  • #14 1722588
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Dzisiaj lub jutro przeczyszczę zawór od recylkuracji spalin, zobaczymy jaki bedzie efekt.
  • #15 1754074
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Witam ponownie po przerwie.

Na dzień dzisiejszy sprawa mojego auta wygląda tak- wyczyściłem zawór recylkuracji spalin (towaru było sporo i faktycznie ręce domywam od prawie tygodnia), niestety jeśli chodzi o dymienie nic sie nie zmieniło :-((.

Podłączyłem komputer do auta- kodów błędów nie było, niestety nie mogłem zrobić testu drogowego bo nie mam laptopa, dopiero pod koniec tygodnia będę widział sie z kolegą który może mi go pożyczyć.

Szukając rozwiązania sprawdziłem jeszcze jedną opcję, chć nie wiem czy to cokolwiek wnosi do sprawy- mianowicie odłączyłem przepływomierz co spowodowało spadek mocy ale nie tak duży jak bym tego oczekiwał, za to dymienie ustało pomimo ruszania z miejsca z pedałem w podłodze i ciągnięcia do czerwonego pola obrotów.

Spróbuje jeszcze podpiać sie pod laptopa i podczas jazdy sprawdzić wskazania przepływki.

Dodano po 31 [minuty]:
  • #16 1754866
    k631
    Poziom 18  
    Witam sam sobie odpowiedziałeś na pytanie . Pozdrawiam
  • #17 3202155
    ciepi
    Poziom 1  
    witam

mam taki sam problem (dymienie) w fordzie focusie 18 tddi z 2001 rroku przebieg 110tyś, zakladam że przyczyn mam szukac w taych samych miejscach co w przypadku Audi A3

mam tylko jeszcze jedno pytanie:

Czy jeżdżenie autem z taka przypadloscia az do momentu usuniecia usterki moze byc grozne dla silinka??

pozdrawiam
  • #18 4294073
    tomaggiox
    Poziom 10  
    Ponieważ co pewien czas dostaje maile z zapytaniem- "w jaki sposób rozwiązałem problem", odpowiadam że nie rozwiązałem, wszystkie filtry nowe, przewody szczelne, na komputerze super wyniki, nie sprawdziłem tylko szczelności intercollera, auto sprzedałem.

Podsumowanie tematu

✨ Audi A3 TDI 90KM z silnikiem ALH z 2000 roku po zakupie z przebiegiem około 180 tys. km wykazuje dwa problemy: klepanie hydraulicznych popychaczy przez kilka sekund po rozruchu oraz intensywne czarne dymienie przy dynamicznym ruszaniu z miejsca. Klepanie popychaczy jest uznawane za normalne zjawisko, które może zależeć od jakości oleju silnikowego. Dymienie natomiast jest znacznie bardziej problematyczne i może wynikać z kilku przyczyn: nieszczelności przewodów układu dolotowego, nieszczelnych lub nieszczelnie działających wtryskiwaczy paliwa, zabrudzonego lub uszkodzonego zaworu recyrkulacji spalin (EGR), a także ewentualnych problemów z przepływomierzem powietrza. Zalecane jest wykonanie pełnego serwisu obejmującego wymianę oleju, filtrów i pasków, diagnostykę komputerową oraz kontrolę szczelności układu dolotowego. Czyszczenie zaworu EGR przyniosło poprawę w zakresie hałasu i pracy silnika, ale nie wyeliminowało dymienia. Odłączenie przepływomierza powietrza spowodowało ustanie dymienia, co wskazuje na możliwą usterkę tego elementu. Pomimo dymienia, silnik zachowuje moc i nie wykazuje nadmiernego zużycia oleju. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a samochód został sprzedany. W dyskusji pojawiły się także porównania do innych modeli TDI oraz sugestie dotyczące dalszej diagnostyki i ewentualnej wymiany wtryskiwaczy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA