logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet 20 Mb/s na papierze, w rzeczywistości 0.30Mb/s

wsiadamdomietka 07 Lis 2017 12:09 1593 9
REKLAMA
  • #1 16806866
    wsiadamdomietka
    Poziom 2  
    Witajcie
    Postanowiłem napisać na tym forum, ponieważ jestem już bezsilny, zdesperowany i wykończony od paro miesięcznego już próbowania rozwiązania mojego problemu. Internet skacze od 20Mb/s do 0.20, ale częściej jest ta dolna granica, w każdym bądź razie z takim internetem nie da się pracować.
    A więc, tak:
    - Internet kablowy MultiMedia 20Mb/s
    - Ze strony dostawcy wszystko jest okej.
    U mnie:
    - na komputerze i laptopie ten sam problem, więc wine komputera odrzucam
    - myślałem, że to kabel koncentryczny jest gdzieś uszkodzony - wymieniłem, problem nie rozwiązał się
    Co mi zostało do sprawdzenia?
    - Kabel rj45 - tylko on nie wygląda na uszkodzony i w sumie nie miał prawa zostać uszkodzony, moim zdaniem
    - Router jest uszkodzony?
    Więcej pomysłów nie mam, co o tym myślicie? miał ktoś taki problem? Ktoś jakieś pomysły co jeszcze sprawdzić?
    Z góry dzięki, za jakąkolwiek pomoc.
    Chciałem dodać screena z speedtestu, ale zatrzymuje się na 0.15 Mb/s i dalej nie idzie.
  • REKLAMA
  • #2 16806867
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1530
    Podłącz komputer kablem do routera dostawcy, czy to coś zmienia ?
  • REKLAMA
  • #3 16806913
    wsiadamdomietka
    Poziom 2  
    Tak mam podłączone cały czas. tzn koncentryk z gniazda do routera dostawcy i z routera rj45 do komputera. Nie posiadam routera wifi
  • REKLAMA
  • #5 16808582
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    wsiadamdomietka napisał:
    myślałem, że to kabel koncentryczny jest gdzieś uszkodzony - wymieniłem, problem nie rozwiązał się

Od modemu aż do ich skrzynki? - jakim cudem?
    wsiadamdomietka napisał:
    Router jest uszkodzony?

Jaki router?
    Pokaz sygnał z niego od strony operatora.
  • #6 16809000
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1232
    wsiadamdomietka napisał:
    Co mi zostało do sprawdzenia?
    - Kabel rj45 - tylko on nie wygląda na uszkodzony i w sumie nie miał prawa zostać uszkodzony, moim zdaniem
    - Router jest uszkodzony?

Spróbuj wstawić nowy fabryczny kabel Rj45.
    Czy zgłaszałeś usterkę u operatora?
  • #7 16809034
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Zadzwoń do biura obsługi klienta i zgłoś zlecenie serwisowe. Albo poprawią coś zdalnie, albo wyślą technika.
  • #8 16961623
    wsiadamdomietka
    Poziom 2  
    zglosiłem zlecenie, przysłali technika, z kablami wszystko było okej, cos pogrzebał w skrzynce na klatce, mówił że wzmocnił sygnał. Ale najwazniejsze ze naprawil. Temat do zamkniecia.
  • REKLAMA
  • #9 16961702
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    No, i dobrze. Sam byś nie naprawił, choćby nie wiem jakie porady z forum czytać :-)
  • #10 16961746
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5500
    wsiadamdomietka napisał:
    cos pogrzebał w skrzynce na klatce, mówił że wzmocnił sygnał

Niczego tam nie wzmacniał - po prostu przykręcił w skrzynce Twój przewód do innego splittera z mniejszym tłumieniem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu kablowego od MultiMedia, który zamiast deklarowanych 20 Mb/s osiągał jedynie 0.30 Mb/s. Po wymianie kabla koncentrycznego i sprawdzeniu sprzętu, problem nie ustąpił. Użytkownicy forum sugerowali różne rozwiązania, w tym podłączenie komputera bezpośrednio do routera dostawcy, sprawdzenie ustawień MTU oraz wymianę kabla RJ45. Ostatecznie, po zgłoszeniu usterki do operatora, technik poprawił sygnał w skrzynce, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA