logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sieć między komputerami z kartami Realtek RTL8139 i Epox8rda+ nie działa w 100 Mbps

poster 08 Sie 2005 15:23 1263 9
REKLAMA
  • #1 1716744
    poster
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Posiadam 2 komputery, polaczone skrosowanym kablem utp(15metrów). W trybie 100half/full duplex siec nie działa, nie ma odpowiedzi na polecenie ping . (karty mam realtek RTL8139 , druga to zintegrowana z epox8rda+).
    Natomiast w trybie 10 siec działa, lecz strasznie 'muli'. Przy transferze plikow menedzer zadan windows pokazuje mi 3% uzycia sieci.
    Na obu kompach mam windows xp sp1, sprawdzalem firewall - wyłączony dla polaczenia. Adresy ip przydzielanie ręcznie (192.168.0.1dla kompa udostepniajacego internet, 192.168.0.2 dla drugiego).
    Czym to moze byc spowodowane?
  • REKLAMA
  • #3 1716883
    poster
    Poziom 14  
    tak, sprawdzalem i jest to samo!
  • REKLAMA
  • #4 1716901
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    ustaw na obu kompach 10 half i sprawdz jak dziala
  • REKLAMA
  • #5 1716988
    poster
    Poziom 14  
    Przestawiłem na 10 half duplex i spowrotem na 10full duplec i manager pokazuje 97% uzycia sieci przy kopiowaniu. Czas kopiowania 2GB system szacuje na 30 minut:) Thx, @trocse;)

Teraz moze przejdzmy do czesci pierwszej mojego problemu, czyli trybu 100.
  • REKLAMA
  • #6 1716996
    trocse
    VIP Zasłużony dla elektroda
    niektore karty zle dzialaja na 100 a niby jak dasz auto to tak sie ustawiaja, jak recznie ustawisz 100 half i ni epojdzie to ta karta nie daje rady, sprobuj na innej karcie :)
  • #7 1717624
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Sprawdz czy kolory kabli w zlączach rj45 są w takiej kolejności jaka powinna być, tu masz link: http://www.info4mb.net/network.htm
    Jeżeli nie to według mnie na 99% wina kabli. Wydrukuj stronke i idz do jakiegos serwisu zeby zarobili kable według tego schematu kolorów.
    Miałem kiedyś dokładnie ten sam problem, identyczne objawy. Zresztą poruszałem go na tym forum jakis rok temu.
  • #8 1717997
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Mam podobny problem z tym że u mnie na 10 śmiga a na 100 w ogóle, a kabel jest dobrze zaciśnięty.
    Na 90% jest to wina wbudowanej sieciówki w drugim kompie, bo na pierwszym mam Realteka na PCI.
    Niedługo może wpadnie druga sieciówka to spróbuję.
  • #9 1718021
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Orochimaru napisał:
    Mam podobny problem z tym że u mnie na 10 śmiga a na 100 w ogóle, a kabel jest dobrze zaciśnięty.
    Na 90% jest to wina wbudowanej sieciówki w drugim kompie, bo na pierwszym mam Realteka na PCI.
    Niedługo może wpadnie druga sieciówka to spróbuję.

A sprawdzałeś kable według tej strony co podałem?
  • #10 1723635
    Orochimaru
    Poziom 31  
    Ocena: 532
    Owszem sprawdzałem i jest dobrze.
    Kiedyś miałem do testów router D-Linka i przez niego śmigało na 100, a przez switcha bodaj że Planeta lipa. Oczywiście jeszcze wtedy kable były proste, dziś na krosie nie chodzi na 100.
    Przy pingowaniu na 4 pakiety wysłane zawsze jeden gubi.

A teraz pytanie z innej beczki: W mojej sieciówce fabrycznie są tylko 4 piny w gnieździe, ale karta chodzi normalnie, mogę nawet kompa budzić via lan, bez podłączania kabelka, karta jest 10/100.
    Ma ktoś z was taki wynalazek?
    Karta jest OEM, szukałem jej w necie i znalazłem tylko http://www.microcom.com.pl/index.php?page=28
    i choć tak samo się nazywa jak moja, trochę inaczej wygląda.
    Pewnie myślicie że przez to lan nie chodzi na 100, ale na na dwóch innych sieciówkach z kompletnymi gniazdami było identycznie.

PS. Nie pisałem nowego posta, bo temat podobny, ale jak coś nie tak to proszę mnie powiadomić, a szybciutko to zmienię.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy sieci między dwoma komputerami połączonymi krosowanym kablem UTP o długości 15 metrów, gdzie karty sieciowe to Realtek RTL8139 oraz zintegrowana karta na płycie Epox 8RDA+. Sieć nie działa poprawnie w trybie 100 Mbps (half/full duplex), brak odpowiedzi na ping, natomiast w trybie 10 Mbps sieć działa, ale transfer jest bardzo wolny i wykorzystanie sieci w menedżerze zadań Windows wynosi około 3%. Adresy IP są ustawione ręcznie, firewall wyłączony. Wskazano możliwe przyczyny problemu: nieprawidłowe okablowanie (kolejność kolorów w wtyczkach RJ45), niekompatybilność lub uszkodzenie kart sieciowych przy 100 Mbps, szczególnie wbudowanej karty na Epox 8RDA+. Testy z innym kablem nie przyniosły poprawy. Zalecane jest ustawienie trybu 10 Mbps half duplex, co poprawia transfer. Wspomniano także o problemach z niektórymi switchami (np. Planeta) oraz o różnicach w liczbie pinów w gniazdach kart sieciowych, które mogą wpływać na działanie sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA