logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

W jaki sposób krok po kroku napełnić powietrzem naczynie wzbiorcze?

leonhardg 07 Lis 2017 22:21 3138 8
  • #2 16808488
    mariusz999
    Poziom 18  
    Ocena: 42
    leonhardg napisał:
    Działający piec Vaillant VU 180 Thermomax z zasobnikiem. Non stop kapie woda z zaworu bezpieczeństwa.

Pytanie czy zawór nie jest uszkodzony i jakie ciśnienie masz w sieci. Dla zimnej wody maksymalne ciśnienie to 10 bar. W instalacji grzewczej tego pieca maksymalne ciśnienie to 3 bary.
    Jeśli to pomoże to tu instrukcja tego pieca. Co prawda w języku rosyjskim. Translator powinien coś pomóc.
    Załączniki:
    • THERMOmax VU_VUW 180_1XE...260_1XE ?????? IA_VU_1_THERMO.pdf (1.4 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #3 16808495
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 16808759
    leonhardg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dzięki! Demontaż zaworu bezpieczeństwa w celu przeczyszczenia i sprawdzenia go pod kątem jego wymiany wymaga tylko spuszczenia wody z instalacji czy czegoś jeszcze szczególnego ? Bo oczyszczanie go otwarciem na maxa i puszczeniem gwałtownego strumieniem wody nie pomogło!
  • Pomocny post
    #5 16808883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16809587
    mariusz999
    Poziom 18  
    W większości zakładów zajmujących się naprawą takich pieców sprowadzą ten zawór. Najlepszym rozwiązanie będzie jednak wezwać kogoś z serwisu, przy okazji dokona niezbędnego przeglądu. Czyli szczelności układu wodnego, gazowego i powinni sprawdzić ciąg kanału spalinowego, przynajmniej w mojej okolicy tak robią i nie są to jakieś kosmiczne sumy za usługę.Wiem koszty wzrosną lecz piec zostanie naprawiony i przygotowany do sezonu grzewczego. Oczywiście będzie gwarancja na usługę i spokój podczas eksploatacji.
  • #8 16822376
    leonhardg
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    No i nie leci już! Obyło się bez wymiany ! Zabrałem się za to dziś: wymyłem, wyczyściłem i mimo że to przedmiot z 2002 r to tchnie nowością po tym! Przy okazji zauważyłem jednak,że termometr na takim podwójnym zintegrowanym okrągłym wskaźniku ( z ciśnieniem!) w prawym dolnym rogu nie działa i jest wychylony poza początek skali ! Też coś banalnego mogło się zdarzyć czy niezbędna wymiana ?
  • #9 16822523
    mariusz999
    Poziom 18  
    Jeśli to na skali termometru masz ten wychył poniżej skali może to wskazywać na uszkodzenie kapilary. Niestety nie naprawia się tego tylko pozostanie wymiana. Dla wskazań ciśnieniomierza również nienaprawialny jest ten element.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z piecem Vaillant VU 180 Thermomax, który non stop kapie wodą z zaworu bezpieczeństwa. W odpowiedziach zasugerowano, że przyczyną może być uszkodzony zawór lub zbyt wysokie ciśnienie w obiegu c.o. Zalecano regularne czyszczenie zaworu oraz sprawdzenie ciśnienia w instalacji. Użytkownik z powodzeniem oczyścił zawór, co rozwiązało problem z cieknącą wodą. Zauważył jednak, że termometr w piecu nie działa prawidłowo, co może wskazywać na uszkodzenie kapilary, co wymaga wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA