logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn w excelu dla klubu - Potrzebny prosty program magazynowy

Jakubbukaj 08 Lis 2017 14:04 15165 16
REKLAMA
  • #1 16809364
    Jakubbukaj
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.

Poszukuje prostego macra napisanego w excelu na zasadzie programu magazynowego.

1.Arkusz pierwszy - spis towarów na magazynie głównym. ( Nazwa towaru , indeks ,unikalna nazwa, model, nr seryjny(może zaczynać się od 0 np.00023445), ilość , użytkownik - magazyn główny lub użytkownik)
    2.Arkusz drugi-Spis towaru ( model ,indeks nr.2, nr seryjny 1 , nr seryjny2)
    3.Arkusz trzeci - Spis pracowników + miejsce wykonywania pracy
    4.Przesunięcia towarów z arkusza pierwszego oraz drugiego na poszczególnego pracownika i na odwrót z pracownika na magazyny . bez ograniczenia ilości.
    5.Lista na zasadzie tabeli przestawnej abym mógł wybrać danego pracownika i ładnie się wyświetliło do wydruku co dany pracownik pobrał.

Serdecznie pozdrawiam .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16809888
    Prot
    Poziom 38  
    Ocena: 297
    Jakubbukaj napisał:
    Poszukuje prostego macra napisanego w excelu na zasadzie programu magazynowego.

Oczywiście profesjonalne rozwiązania typu https://weaversoft.pl/program-magazynowy/ (darmowe w wersji do 100 artykułów) Ciebie nie satysfakcjonują :?: :not:
  • #3 16811101
    Jakubbukaj
    Poziom 2  
    Witam.

Nie ukrywam , iż po przeanalizowaniu paru programów nie jestem w pełni zadowolony z ich funkcjonowania i obsługi.
    Powiem tak, wykupiłem nawet licencję do programu asystent magazyn za 663 zł i żadnym stopniu nie spełnił on moich oczekiwań.
    Po przeanalizowaniu fajnego makra napisanego w excelu przez jednego uzytkownika elektrody(w załączniku) stwierdziłem , iż jakby to fajnie przerobił , byłoby to najlepszym rozwiązaniem .Niestety moje umiejętności w excelu są znikome i sam nie dam rady , lecz w ostatnim czasie po odkryciu możliwości excela zaczynam naukę , ponieważ jestem zafascynowany jego możliwościami. Także jeżeli ktoś by miał trochę wolnego czasu i chęci aby mi pomóc będę wdzięczny.

Pozdrawiam
    Załączniki:
    • MagazynInny2.zip (137.51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 16811493
    Prot
    Poziom 38  
    Jakubbukaj napisał:
    po odkryciu możliwości excela zaczynam naukę , ponieważ jestem zafascynowany jego możliwościami

Na tym forum jest wielu prawdziwych mistrzów Excela i VBA. Nie wiadomo jednak czy znajdą czas żeby przygotować Ci kompletną dedykowaną do Twoich potrzeb aplikację :?:

Jeśli zdecydujesz się jednak na samodzielną adaptację załączonej aplikacji - najlepszy sposób na intensywną naukę :idea: - to możesz na tym forum liczyć na zdecydowaną pomoc przy rozwiązywaniu każdego napotykanego problemu :spoko:

Zacznij kolego spokojnie od adaptacji do swoich potrzeb Słownika, oraz arkusza "Magazyn" (poćwicz wpierw odblokowywanie komórek w arkuszu :cry: ) i spróbuj co się będzie działo z funkcjonalnością poszczególnych makr (obejrzyj sobie w celach "naukowych" kod tych makr - skrót alt+F11) :?:
  • REKLAMA
  • #5 16811679
    Jakubbukaj
    Poziom 2  
    Dziękuję za zainteresowanie oraz podpowiedzi. Oczywiście pobawiłem się już trochę w tym arkuszu tak jak wspomniałeś.
    Największym problem jest to , że nawet jak ustawie sobie pracownika jako miejsce paletowe , to do jednego miejsca paletowego mogę przypisać tylko jedną rzecz i tu powstaje problem z utworzeniem do tego tabeli przestawnej aby wyświetlało mi co dany pracownik ma na stanie , nie wspominając już aby obraz tego jakoś się prezentował godnie do wydruku :D Na chwilę obecną po dwóch dniach użytkowania excela i tak jestem z siebie dumny , doszedłem już do etapu tworzenia gotowych tabel , wykresów do nich oraz tabel przestawnych . :D

Magazyn chciałbym uporządkować jak najszybciej więc liczę, iż znajdzie się jakaś duszyczka dobrej woli co będzie miała ochotę przy tym się pobawić , jeżeli jednak nie to powoli sam do tego postaram się dojść jak najbardziej pytając o rady doświadczonych forumowiczów .

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 16812930
    Prot
    Poziom 38  
    Jakubbukaj napisał:
    po dwóch dniach użytkowania excela i tak jestem z siebie dumny , doszedłem już do etapu tworzenia gotowych tabel , wykresów do nich oraz tabel przestawnych

Gratulacje :-o , mnie zajęło to co najmniej kilka lat :D

Na początek, zważ, że ten kod i cała aplikacja nie jest wcale idealna - zwłaszcza dla specyficznych wymagań Twojej aplikacji np obejmuje ona tylko ewidencję ilościową :!: i pseudo asortymentową (w praktyce handlowej ten sam towar od innego dostawcy czy zakupiony w innej cenie - musi być ewidencjonowany odrębnie :wink: ), zbędne w niej są arkusze "Wysyłka", "Lista", oraz makra obsługujące te arkusze itd.

Jeśli chcesz poważnie podejść do tego projektu to na początek zrób sobie makietę swojej aplikacji - przygotuj projekty wszystkich arkuszy, które winny się w niej znaleźć (magazyn główny, ewidencja towarów wydanych pracownikom itp.) - Ty sam wiesz najlepiej co tam musi być. Nie muszą one być "oprzyrządowane" w żadne formuły i makra w tej makiecie - lecz będą stanowiły logiczno - merytoryczną bazę całego projektu. Każdy z tych arkuszy z tabelami czy funkcjonalnymi formularzami spróbuj opisać - do czego mają służyć, jakie dane będą tam zawarte i w jakich formularzach czy makrach będą wykorzystywane.

W podobnej aplikacji magazynu handlowego ja tworzyłem oprócz podstawowego arkusza "Magazyn" szereg innych pomocniczych np "Kontrahenci" (dostawcy i odbiorcy), "Depozyty" itd. Z zachowanych plików mam jeszcze swoją makietę tamtego projektu.
    Magazyn w excelu dla klubu - Potrzebny prosty program magazynowy2017-11...png (87.1 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18934532
    gienek1939
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Podpowie ktoś jak zrobić edycję pliku od @Jakubbukaj, bo jest kilka błędów, niektóre rzeczy chciałbym edytować lub wyrzucić, wchodząc alt+f11 otwiera się VB ale tam np nie widzę możliwości edycji pierwszej zakładki Menu. Oraz czy ktoś wie do czego jest okno Wersja a w niej wzory ? co dają ? również jak edytować/usunąć.
  • #8 18934552
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    A jaki masz problem z edycją tego pliku? Plik zip rozpakować i uruchomić.
  • #9 18934562
    gienek1939
    Poziom 11  
    zakładki są zablokowane zapewne przez VB, chciałem je edytować, nie bawiłem się VB, jedynie pythonem, więc prosba o nakierowanie jak uruchomić aby widzieć kod i edytować poszczególne zakładki a nich rzeczy rzeczy, które mają wg mnie błędy/są mi zbędnę
  • #10 18934805
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2038
    Wchodzisz w zakładkę "Recenzja" i klikasz "Nie chroń arkusza" (nie ma hasła).
  • REKLAMA
  • #11 18934876
    Prot
    Poziom 38  
    gienek1939 napisał:
    wchodząc alt+f11 otwiera się VB ale tam np nie widzę możliwości edycji pierwszej zakładki Menu

Całe to rozwiązanie pliku magazynowego oparte jest o tzw. formularze arkuszowe i kilkanaście makr
    Magazyn w excelu dla klubu - Potrzebny prosty program magazynowy2020-09...png (62.96 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    które przypisane są do poszczególnych przycisków w tych formularzach :idea: :D
    Nie wystarczy samo odblokowanie arkusza i jego swobodna modyfikacja :cry: bo trzeba wszystko analizować czy nie ma dana zmiana wpływ na zastosowane w pliku nazwy i inne makra :?:
  • #12 18935274
    gienek1939
    Poziom 11  
    Czyli gruba sprawa jak tam tyle makr jest....zrobiłem tak jak mówisz i tylko mnie 1 zastanawia jak edytować to wszystko co jest w arkuszu Menu ? tam jest wszystko makrami ? bo jak klikam w makra czasem przenosi nie do innych arkuszy a zależy mi aby ten Menu edytować.
  • #13 18935370
    Prot
    Poziom 38  
    gienek1939 napisał:
    tylko mnie 1 zastanawia jak edytować to wszystko co jest w arkuszu Menu

Edytować i zmieniać możesz całe arkusze (także ten Menu) po ich odblokowaniu (tych arkuszy :D ). Po odblokowaniu arkusza, w zakładce Excela Deweloper przyciskasz (włączasz :!: ) Tryb projektowania, zaznaczasz PPM interesujący Cię przycisk lub inny obiekt :arrow: i z nagłówka narzędziowego wciskasz Wyświetl kod :idea: :D
    W ten sposób możesz obejrzeć kod VBA przypisany do każdego przycisku (lub innego obiektu) :ok:
    Prawie wszystkie te kody zapisane są w module 1 i za pomocą edytora MVBA możesz je wszystkie modyfikować :arrow: dostosowywać do swoich potrzeb :spoko:
    Proponuję jednak na początku :idea: trochę poczytać podstaw o programowaniu w VBA, a potem po każdej elementarnej zmianie robić sobie kopie wersji pliku i dokładnie testować czy Twoja modyfikacja nie wysadziła "kod w powietrze" :D - jeśli tak to przywracasz ostatnią sprawną wersję i próbujesz dalej :please:
  • #14 19572019
    awiecek111
    Poziom 2  
    Proszę o więcej danych do programu magazynowego od użytkownika PROT, który w odpowiedzi #6 09 Lis 2017 23:30 przesłał wycinek tabeli z formułami w exelu. Byłbym wdzięczny za pomoc i udostępnienie całej tabeli.
  • #15 19572560
    Prot
    Poziom 38  
    awiecek111 napisał:
    Proszę o więcej danych do programu magazynowego od użytkownika PROT, który w odpowiedzi #6 09 Lis 2017 23:30 przesłał wycinek tabeli

Mógłbym przesłać Ci kolego cały plik :D ale nie będziesz miał z niego żadnego pożytku :cry: Jak widać na tym zrzucie operuje tam na plikach typu xlm - to są stare formaty arkuszy makr, które używane były w czasach Excel 5.0 :D

Jeśli posiadasz taką wersję Excela to mogę Ci taki plik podesłać, jednak na współczesnych wersjach Office te makra nie będą już działały :cry:
    W poście #6 zilustrowałem tylko metodyczne podejście do budowy takiej aplikacji w Excelu :bye:
  • #16 19575986
    awiecek111
    Poziom 2  
    Prot napisał:
    awiecek111 napisał:
    Proszę o więcej danych do programu magazynowego od użytkownika PROT, który w odpowiedzi #6 09 Lis 2017 23:30 przesłał wycinek tabeli

Mógłbym przesłać Ci kolego cały plik :D ale nie będziesz miał z niego żadnego pożytku :cry: Jak widać na tym zrzucie operuje tam na plikach typu xlm - to są stare formaty arkuszy makr, które używane były w czasach Excel 5.0 :D

Jeśli posiadasz taką wersję Excela to mogę Ci taki plik podesłać, jednak na współczesnych wersjach Office te makra nie będą już działały :cry:
    W poście #6 zilustrowałem tylko metodyczne podejście do budowy takiej aplikacji w Excelu :bye:

Witam serdecznie.
    Proszę o przesłanie całego pliku. Jak byś miał kolego coś jeszcze związanego z gospodarką magazynową to byłbym wdzięczny. Z tematem starego exela sobie poradzę.

Z góry dziękuję.
  • #17 19577156
    Prot
    Poziom 38  
    awiecek111 napisał:
    Z tematem starego exela sobie poradzę.

Gratuluję dobrego samopoczucia :please: Mam nadzieję. że jesteś już po lekturze publikacji n/t pewnych niebezpieczeństw związanych z tego typu makrami (np.Poważna dziura w MS Excel ), oraz różnicach w budowie funkcji i makr w kolejnych wersjach Excela :cunning:
    awiecek111 napisał:
    Proszę o przesłanie całego pliku.

Jeśli masz ochotę obejrzeć trochę (jak to drzewiej z makrami bywało :D ) to załączam wcześniej wspomniany plik - arkusz makr w wersji Excel 4.0.
    Możesz tu sobie obejrzeć składnie poleceń, funkcji makr, oraz specyficzne zasady budowy pól dialogowych (zwanych obecnie formularzami :idea: ) itp.
    Niestety ze względów chyba oczywistych nie mogę udostępnić żadnego z kilku plików xls zawierających poszczególne bazy danych :cry: - przez co jeśli nawet uruchomisz makra to szybko napotkasz na całe ciągi błędów wynikające z braku połączeń z tymi bazami.
    PROT.zip (51.83 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje prostego makra w Excelu do zarządzania magazynem, które obejmowałoby spis towarów, pracowników oraz możliwość przesunięć towarów. W odpowiedziach podkreślono, że istnieją profesjonalne programy magazynowe, ale użytkownik nie był zadowolony z ich funkcji. Wskazano na możliwość adaptacji istniejącego makra oraz naukę VBA, aby dostosować aplikację do swoich potrzeb. Użytkownicy forum oferują pomoc w rozwiązywaniu problemów związanych z edycją makr i arkuszy, a także podkreślają znaczenie testowania zmian w kodzie VBA.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA