logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lusterka elektryczne B5 - jednoczesne przesuwanie obu lusterek, co zrobić?

sekuta 08 Sie 2005 16:36 5681 11
  • #1 1716953
    sekuta
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam,mam taki problem z lusterkami.Jak ustawiam prawe wszystko jest ok!, jak lewe ustawiam elektrycznie to przesuwa mi sie też prawe.Co może być przyczyną- ten yoistik od ustawiania?
  • #2 1716961
    Jan Nojszewski
    Poziom 18  
    Ocena: 102
    Mialem podobnie po kupnie nowego joistika. Sprawdz czy rozlaczyl prawe lusterko na kostce miernikiem.
  • #3 1716963
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3365
    Witam.
    Rozbierz joistick i zobacz czy nie ma zwarcia, przy okazji go przeczyść.
    Pozdrawiam
  • #4 1717786
    ADI_Si
    Poziom 19  
    Ocena: 83
    w niektorych nodelach regulacaj lewe lusterko regulujemy tez i prawe odbywa sie to automatycznie
  • #5 1717892
    Remik71
    Poziom 24  
    Ocena: 302
    ADI_Si ma rację. To jest funkcja fabryczna. Ustawiasz najpierw lusterko lewo, potem prawe. Od tej pory regulujesz tylko lewe, prawe dostraja się samo. Funkcja bardzo przydatna, jeśli zmienieją się kierowcy-ustawiają tylko lewe lustro, a prawe pasuje.
  • #6 4947970
    mawi
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam. Aby nie rozpoczynać nowego wątku, opiszę problem tutaj: sterując lewym lub prawym lusterkiem, to ostatnie nie porusza się w jednej płaszczyźnie - " w górę".Pozostałe opcje, czyli "dół", "lewo", "prawo" chodzi bez zarzutu. Wydaje mi się, że problem może być z przełącznikiem, ale nie jestem pewien. Zanim zacznę dobierać się do instalacji proszę o podpowiedź, co może być przyczyną problemu.
    Auto: VW Passat b5 FL 2001 R. Comfortline.
  • #7 5339614
    cotons
    Poziom 11  
    mam ten sam problem tyle, że przed wymianą sterownika jak i po niej wszytko było ok. nowy sterownik mam od ok. pół roku i nagle zauważyłem że wraz z lewym chodzi mi prawe lusterko. Sterownik rozbierałem i tam niezbyt ma się co popsuć. Więc może to nie być przyczyną a sama przyczyna może znajdować się gdzieś głębiej.
  • #8 5352453
    mawi
    Poziom 12  
    cotons
    Objaw, jaki opisujesz nie jest uszkodzeniem. Jest to prawidłowa funkcja i nie przejmuj się tym. Tak robi fabryka. Możesz sobie wyłączyć jednoczesne sterowanie prawego lusterka podłączając się VAG-iem do komputera auta. Poczytaj również na forum Passata. Informacji na temat "rzekomej" usterki jest mnóstwo w necie.
    Ja natomiast opisałem problem ze sterowaniem w jednej płaszczyźnie, co nie jest absolutnie normalnym zachowaniem. Wciąż czekam na rady/porady.
    Pozdrawiam
  • #9 5421284
    urbaniakadam
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam,
    @mawi: a możesz podać na jakiej dokładnie stronie czytałeś o ustawieniu VAG-iem tych lusterek ? . Gdzieś czytałem że trzeba zmienić kodowanie sterownika comfortu i zmienić z ustawienia "symetrical" na "individual", tyle że nigdzie nie mogłem znaleźć jakie dokładnie mają to być wartości.
    Z góry dzięki i pozdrawiam
  • #10 5421699
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5109
    Jesli idzie w gore a nie chce w dol to problem ze sterowaniem(zmiana polaryzacji) bo instalacja jest ok(w przeciwna pracuje)Jak bys mial walniety choc jeden przewod to lusterko nie ruszylo by ani w gore,ani w dol
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #11 5541886
    mawi
    Poziom 12  
    Tak też podejrzewam. Podmieniałem joystick i jest to samo, czyli pozostaje do sprawdzenia; albo sterownik komfortu, albo wiązka między sterownikiem, a joystick'iem.
    ps
    Wiele godzin spędziłem czytając różne posty i wątki i nie pamiętam, w którym jest opisana możliwość wyłączenia równoczesnego sterowania lusterek. Ale napewno jest. Życzę powodzenia w szukaniu:|. Być może, że czytałem o tym na forum Passat'a.
    Pozdrawiam
  • #12 7029399
    marek29
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Sorki za "wykopalisko" ,ale tak ma być!
    Na początku też mnie to wkurzało ,ale to jest mądry patent.
    Ustawiasz lewe razem z prawym potem ew.korygujesz prawe.
    Patent super....Dużo szybciej i wygodniej.
    Takie proste i takie łatwe.

Podsumowanie tematu

✨ Problem jednoczesnego przesuwania obu lusterek elektrycznych w Volkswagenie Passacie B5 jest często wynikiem fabrycznej funkcji sterownika komfortu, która automatycznie dostraja prawe lusterko po ustawieniu lewego. W niektórych modelach regulacja lewego lustra powoduje automatyczne przesunięcie prawego, co jest zamierzonym rozwiązaniem ułatwiającym dostosowanie lusterek przy zmianie kierowców. Można jednak wyłączyć tę funkcję poprzez zmianę kodowania sterownika komfortu za pomocą interfejsu diagnostycznego VAG, zmieniając ustawienie z "symmetrical" na "individual". W przypadku problemów z poruszaniem lusterkiem w jednej płaszczyźnie (np. brak ruchu w górę lub w dół) przyczyną może być uszkodzony przełącznik joysticka, sterownik komfortu lub uszkodzenia w wiązce elektrycznej. Diagnostyka powinna obejmować sprawdzenie joysticka, sterownika oraz połączeń elektrycznych. Wymiana joysticka nie zawsze rozwiązuje problem, co wskazuje na możliwe usterki sterownika lub instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA