logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika połączona z ogrzewaniem podłogowym elektrycznym(kable grzejne)

inwestor w potrzebie 08 Lis 2017 20:27 7731 8
  • #1 16810318
    inwestor w potrzebie
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam
    Zastanawiam się nad ogrzewaniem w moim domu 125m2
    Mam pytanie czy fotowoltaika o mocy 10kW pokryje moje zapotrzebowanie na prąd,ogrzewanie podłogowe o mocy 13935W
    Nie znam się w temacie więc proszę o wyrozumiałość Jeśli będą potrzebne jakieś dane to dopiszę Proszę o pomoc
  • #2 16810391
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    inwestor w potrzebie napisał:
    Zastanawiam się nad ogrzewaniem w moim domu 125m2

Dom jak rozumiem starannie docieplony?

Mam pytanie czy fotowoltaika o mocy 10kW pokryje moje zapotrzebowanie na prąd,ogrzewanie podłogowe o mocy 13935W

Jakie masz roczne zużycie energii? Czy chodzi ci o rozwiązanie typu off grid? Bo jeśli tak to nie, z całą pewnością nie ogrzejesz domu za pomocą PV. Ale jeśli miałbyś na myśli on - grid (czyli podpięcie się pod sieć ZE i oddawanie nadwyżek do sieci w ramach tzw. opustów, czyli możliwości poboru nadmiarowej energii w późniejszym czasie) to wtedy być może dałoby się tak skonfigurować instalację PV, że zaspokoiła by twoje potrzeby.
  • #3 16810393
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 820
    Zobacz sobie na pvmonitor ile energi realnie uzyskują właściciele instalacji o tej mocy.
  • #4 16810461
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Mam pytanie czy fotowoltaika o mocy 10kW pokryje moje zapotrzebowanie na prąd, ogrzewanie podłogowe o mocy 13935W
    Suche zestawienie dwóch mocy pokazuje, że nie pokryje zapotrzebowania przy obciążeniu mocą maksymalną.
    Ponadto moc fotowoltaiki jest podawana przy pełnym nasłonecznieniu.
    W praktyce będziesz dysponował mocą rzeczywistą z przedziału 1-10 kW.
  • #5 16811702
    inwestor w potrzebie
    Poziom 2  
    Myślę że dobrze ocieplony ściany 24 ytong plus 20-25 styropian .na posadzkę 15 cm styropian okna 7 komorowe 3 szyby

Dodano po 2 [minuty]:

Tak chciałbym oddawać nadwyżki do ZE a zimą je odbierać

Dodano po 9 [minuty]:

Nie wiem jakie jest zapotrzebowanie według projektu zapotrzebowanie na cieplo jest to 70kwh ale w to nie wierzę bo w projekcie bylo duzo mniej docieplenia niz ja zrobilem
  • #6 16811727
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3860
    To realne. A przynajmniej będą spore oszczędności, tym bardziej jak weźmiesz pod uwagę komfort ogrzewania elektrycznego.
  • #7 16811728
    inwestor w potrzebie
    Poziom 2  
    vodiczka napisał:
    Mam pytanie czy fotowoltaika o mocy 10kW pokryje moje zapotrzebowanie na prąd, ogrzewanie podłogowe o mocy 13935W
    Suche zestawienie dwóch mocy pokazuje, że nie pokryje zapotrzebowania przy obciążeniu mocą maksymalną.
    Ponadto moc fotowoltaiki jest podawana przy pełnym nasłonecznieniu.
    W praktyce będziesz dysponował mocą rzeczywistą z przedziału 1-10 kW.

Ok ale raczej nigdy nie będzie to działało wszystko razem miało by być przy tym inteligentne sterowanie ogrzewaniem podłogowym
  • #8 16811928
    Xantix
    Poziom 41  
    Ocena: 1658
    Tak chciałbym oddawać nadwyżki do ZE a zimą je odbierać

No to uproszczony rachunek mówi tak: Każdy 1 kWp instalacji PV jest w stanie wyprodukować 1000 kWh energii rocznie. Instalacja 10 kW wyprodukuje zatem jakieś 10 000 kWh w ciągu roku. W systemie opustów możesz odebrać 80% z tego co wyprodukowałeś, czyli w najgorszym wypadku masz 8000 kWh z PV ( w praktyce bedzie lepiej bo na pewno część mocy skonsumujesz od razu, więc nie cała wyprodukowana energia trafi do sieci).
    Skoro masz powiedzmy zapotrzebowanie 50 kWh/m2 rocznie to daje zapotrzebowanie całkowite na ciepło około 6250 kWh na rok. Czyli zostaje ci jeszcze parę tysięcy kWh na energię elektryczną do zasilania AGD & RTV.W przeciętnym gospodarstwie domowym zużycie prądu jest właśnie na poziomie paru tysięcy kWh rocznie, tak więc można przyjąć, że 10 kWp instalacja fotowoltaiczna byłaby w stanie zaspokoić twoje zapotrzebowanie na energię.
  • #9 16813387
    inwestor w potrzebie
    Poziom 2  
    Dziękuję pięknie myślę że się skuszę na takie rozwiązanie

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik rozważa zastosowanie instalacji fotowoltaicznej o mocy 10 kW w połączeniu z elektrycznym ogrzewaniem podłogowym o mocy 13935 W w swoim domu o powierzchni 125 m². W dyskusji podkreślono, że przy odpowiednim dociepleniu budynku oraz zastosowaniu systemu on-grid, możliwe jest zaspokojenie zapotrzebowania na energię. Rzeczywista produkcja energii z instalacji PV wynosi około 8000 kWh rocznie, co może pokryć zapotrzebowanie na ciepło oraz energię elektryczną w gospodarstwie domowym. Użytkownik planuje oddawanie nadwyżek energii do sieci energetycznej i ich odbieranie zimą. Wskazano również na potrzebę inteligentnego sterowania ogrzewaniem podłogowym.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA