logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie mocowanie do drugiego konwertera na antenie po Wizji TV?

szycha 08 Sie 2005 18:49 1662 6
REKLAMA
  • #1 1717309
    szycha
    Poziom 17  
    Ocena: 49
    Witam. Mam pytanko: Mam czasze anteny po byłej Wizji TV. Chce dołożyć drugi konwerter, ale niewiem jakie kupić mocowanie. Czy takie, jak na fotce, czy jeszcze jakieś inne.
    Załączniki:
    • Jakie mocowanie do drugiego konwertera na antenie po Wizji TV? CzaZezGora_10.jpg (4.7 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1717411
    MIREK54
    Poziom 26  
    Ocena: 34
    Odradzam montowanie zeza na tak małej antenie SAT (60cm)!Jeżeli już to ten uchwyt będzie dobry,antenę trzeba ustawić z jednym konwerterem głównym na HB a dołożyć zeza na ASTRE.Zez pracuje prawidłowo dopiero przy antenach powyżej 80cm i dla takiej anteny jest zrobiony np. monobloc.Powodzenia!
  • REKLAMA
  • #3 1717422
    szycha
    Poziom 17  
    Antenke mam ustawioną na HB. Jakość na np. 4 fun TV oscyluje między 89-92 %, czyli jak na tak mała antene idealnie. Antene ustawiałem "analogiem" i tak samo mam zamiar zrobić z ASTRĄ.
  • REKLAMA
  • #4 1717454
    MIREK54
    Poziom 26  
    No to powinno to chulać - tylko trzeba jeszcze DISEqCa !!!
  • #5 1717477
    Jaś Kula
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 114
    Witam ! I tak zrób jak myślisz !!! Fakt , że lepszy odbiór jest na czaszach o średnicy powyżej 80cm , ale na 60-tce też nie powinno być problemu. Osobiście montowałem zeza na tych czaszach i odbiór był dobry. Stosowałem dodatkowy uchwyt który charakteryzuje się tym że jest plastykowy i elementy uchwytu są skręcane śrubami na klucz imbusowy. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 1718343
    szycha
    Poziom 17  
    Nie pisałem o rzeczach oczywistych (DisecQ), bo wszyscy zorientowanie wiedzą, że "ZEZ" zawsze "chodzi" w parze z DisecQ`iem.

<<<SZYCHA>>
  • #7 1718425
    MIREK54
    Poziom 26  
    Nie potrzeba DiSEqC-a do zeza jeżeli tuner jest dwuwejściowy jak np.DATCOM !

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru mocowania do drugiego konwertera (zeza) na antenie satelitarnej o średnicy 60 cm po byłej Wizji TV. Zaleca się, aby zeza montować na antenach o średnicy powyżej 80 cm, gdyż wtedy działa on prawidłowo, np. w rozwiązaniach typu monobloc. Jednakże na antenie 60 cm również można uzyskać dobry odbiór, co potwierdzają doświadczenia użytkowników. Do montażu zeza polecany jest uchwyt plastikowy z elementami skręcanymi śrubami imbusowymi. Antena powinna być ustawiona na główny satelitę Hot Bird (HB), a drugi konwerter na Astra. W przypadku zeza konieczne jest stosowanie przełącznika DiSEqC, chyba że tuner posiada dwa wejścia satelitarne, jak np. model DATCOM, wtedy DiSEqC nie jest wymagany. Jakość sygnału na 60 cm antenie może osiągać poziom 89-92% dla kanałów z Hot Bird.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA