logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione

pipkownia 11 Lis 2017 14:25 5355 22
REKLAMA
  • #1 16815677
    pipkownia
    Poziom 10  
    Witam Problem mój polega na tym że korzystam z tej szczoteczki w drodze, jako że jestem kierowcą wielkiej ciężarówki. ładuję szczoteczkę z przetwornicy 24/230v jest to powszechnie dostępna przetwornica firmy Carpoint o mocy 300W. I teraz pytanie, czy sposób ładowania lub też jego żródło może być przyczyną ciągłych usterek ładowarki do tej szczoteczki. Dodam że załatwiłem już cztery, po czym producent wymienił mi cały zestaw, ale dziś uszkodziła się ponownie, co skłoniło mnie do zadania tego pytania.
  • REKLAMA
  • #2 16816197
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 836
    Napięcie wyjściowe z przetwornicy o której piszesz ma kształt prostokątny. I w tym tkwi przyczyna uszkodzeń ładowarki.
    Napięcie sieci przemyslowej 230V 50 Hz to przebieg sinusoidalny.
    Zastosuj przetwornicę z wyjściem SINUS.
  • #3 17050943
    Grejbin
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    U mnie poszły już dwie ładowarki przetwornica Ips 600 Duo 300w/600w .
    Pewnie przyczyna tego chyba jest taka jak napisał kolega poniżej.
    Załączniki:
    • Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione 1519137247790561377464.jpg (3.34 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #4 17050967
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ocena: 85
    Panowie, czy ja źle kojarzę, tu chodzi o ładowarkę do szczoteczki, one się psują, a nie przetwornica. A jakie napięcie jest na biegu jałowym przetwornicy?
  • REKLAMA
  • #5 17051001
    Grejbin
    Poziom 2  
    Tylko że ta przetwornica Ips jest chyba sinusoidalna tak psują się ładowarki do szczoteczki przetwornica hula jak zła
    Załączniki:
    • Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione 15191389789071285300079.jpg (2.73 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 17051024
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    To jest ładowarka, podstawa szczoteczki to chyba normalne. Ładowanie polega na przenikaniu pola magnetycznego z jednej cewki podstawy do drugiej cewki, która mieści się w szczoteczce. To tak mniej więcej.
    A przyczyna palenia podstawy ładowania może być w przetwornicy samochodowej. Podstawa szczoteczki pobiera mały prąd i dostaje z kopa za wysokie napięcie i się jara.
  • REKLAMA
  • #7 17051243
    any56
    Poziom 39  
    Ładowarka szczoteczki to przetwornica o znacznie wyższej częstotliwości niż sieć przemysłowa.
    A więc prostownik i generator oddający moc do cewki indukcyjnej.

Nie spisują: się diody w prostowniku, tj. nie nadążają z przełączaniem (szybkie zbocza przebiegu napięcia z przetwornicy) i "kończą się" termicznie.
  • #8 17052306
    Grejbin
    Poziom 2  
    Czyli odpowiedz jest prosta tak? Ładowarki indukcyjne typ 3757 (pewnie inne też) będą się psuły pod przetwornicami, więc można używać ich tylko pod prądem z sieci elektrycznej.
    Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione
  • #9 17053664
    any56
    Poziom 39  
    ...lub zasilać z przetwornicy SINUS (napięcie wyjściowe ma taki sam kształt jak napięcie sieci energetycznej).
  • #10 17054317
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Ludzie nie jest ważne co na wejściu przetwornicy tam mogą być małe robaczki które dymają uzwojenie pierwotne transformatora aby na wtórnym osiągnąć napięcie 230v moc zależy od przekroju druta pierwotnego wtórnego rdzen przenikalność jakim jest nawinięty transformator jak jest przekładnia transformatora źle obliczona to mamy syf na wyjściu jest tylko uzwojenie wtórne transformatora .Przepraszam za uniesienie ale to są podstawy nawijania transformatora .
    Nie można nawijać sobie byle jak .
    Szczotki to znaczy podstawki zasilające nie wytrzymują biegu jałowego transformatora bo aby osiągnąć 230v 300w to musi być na wyjściu przetwornicy 260 albo 280v przy tak małych gabarytach przetwornic .A szczoteczki do zębów tego nie ogarna bo są na 240v max.Jak by przy tym była suszarka do włosów włączona to by szczoteczki zasilacze nie popaliły się.
    Przetwornice trzeba umieć zastosować.Tak dużej mocy nie da się upakować w tak małej przetwornicy coś za coś .

http://www.eres.alpha.pl/elektronika/articles.php?article_id=12

https://pl.wikipedia.org/wiki/Transformator
  • #11 17054538
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5146
    @Krzysztof Druś Bzdury, kolego, i herezje. Ta „ładowarka” to nic innego jak cewka indukcyjna, będąca pierwotną „połówką” transformatora, gdzie druga cewka w szczoteczce stanowi uzwojenie wtórne tego transformatora. Jaka jest odpowiedź takiej cewki na zasilanie prostokątnym napięciem z przetwornicy? Może doucz się nieco w temacie :cry: @pipkownia - kolego - potrzebujesz indywidualnego zasilacza do ładowania tej szczoteczki w postaci innej przetwornicy, nawet o minimalnej mocy, ale o tzw. „czystym sinusie” na wyjściu, o czym któryś z kolegów już wspomniał.

@any56 Akurat to prawda, zatem + :D
  • #12 17054559
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Krzysztof Druś Bzdury Kolego i herezje. Ta ,,ładowarka", to nic innego jak cewka indukcyjna, będaca pierwotną ,,połówka" transformatora, gdzie druga cewka w szczoteczce, stanowi uwojenie wtórne tego transformatora. Jaka jest odpowiedź takiej cewki na zasilanie prostokątnym napięciem z przetwornicy ? @pipkownia - Kolego - potrzebujesz indywidualnego zasilacza do ładowania tej szczoteczki w postaci innej przetwornicy , nawet o minimalnej mocy, ale o tzw. ,,Czystym Sinusie" na wyjsciu, o czym któryś z Kolegów juz wspomniał.

@any56 Akurat to prawda, zatem + :D

Kolega doczytał o co chodzi bo chyba nie
    Autor tematu jeździ WIELKĄ CIĘŻARÓWKĄ ma instalację 24v a szczoteczka działa na 230v więc coś musi mieć przed zasilaniem szczoteczki która działa na 230v a nie 24v używa przetwornicy co uszkadza podstawę szczoteczki a podstawa szczoteczki posiada elektonikę która się pali.

Dodano po 3 [minuty]:

pipkownia napisał:
    Witam Problem mój polega na tym że korzystam z tej szczoteczki w drodze, jako że jestem kierowcą wielkiej ciężarówki. ładuję szczoteczkę z przetwornicy 24/230v jest to powszechnie dostępna przetwornica firmy Carpoint o mocy 300W. I teraz pytanie, czy sposób ładowania lub też jego żródło może być przyczyną ciągłych usterek ładowarki do tej szczoteczki. Dodam że załatwiłem już cztery, po czym producent wymienił mi cały zestaw, ale dziś uszkodziła się ponownie, co skłoniło mnie do zadania tego pytania.
  • #13 17054573
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Krzysztof Druś napisał:
    posiada elektonikę która się pali.
    Dalej bajdurzysz jak Piekarski na Mekach, a ja jednak doczytałem :cry:. W podstawce szczoteczki nie ma żadnej elektroniki, bo jest tam zbędna. Jednocześnie cewka pierwotna (w podstawce) jest tak zaprojektowana, by nie spalić się przy zasilaniu i otwarciu obwodu magnetycznego (wyjęcie szczoteczki). Natomiast przebieg prostokątny powoduje powstanie wysokich przepięć i pików napięciowych, co niszczy tę cewkę.
  • #14 17054577
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Szkoda pisać, jesteście wielcy, oby tak dalej. A ta cewka zasilana jest 230 V, brawo.
  • #15 17054590
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Wielcy, proszę Małego, to my nie jesteśmy - zwyczajnie i po prostu trochę wiemy i znamy zasady działania takich... szczoteczek. :D Bo widzi Kolega, jakby ta ładowarka miała przetwornicę (elektronikę), podwyższającą częstotliwość (a zatem sprawność) tego rozdzielnego transformatora, to nic by się nie stało, ze względu na obecność mostka Graetza na wejściu tej ładowarki. A dlaczego - pozostawiam Koledze :D do niewielkiej nauki (Forum Elektroda wystarczy prawdopodobnie).
  • #16 17054632
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Coś takiego
    Załączniki:
    • Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione Qi-Figure1.jpg (963.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 17054679
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @Krzysztof Druś Tak, tyle że to już zaawansowany system ,,ładowarki" do telefonów komórkowych. Mam taka szczotkę do zębow i w podstawce jest tylko cewka i nic więcej. W szczoteczce cewka odbiorcza i kontroler ładowania.
  • #18 17054680
    GrandMasterT
    Poziom 26  
    Ocena: 195
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Wielcy, prosze Małego, to My nie jesteśmy - zwyczajnie i po prostu trochę wiemy" i znamy zasady działania takich ...szczoteczek. :D bo widzi Kolega, jak by ta ładowarka miała przetwornice (elektronikę), podwyższajaca czestotliwość

Nie wiem jak tam akurat ładowarka tego Brauna, ale właśnie na ładowarkę od swojej zarzuciłem kilka zwojów drutu i podłączyłem do częstościomierza, pokazuje 81kHz, więc na pewno jest tam jakaś elektronika.

EDIT: Włączyłem oscyloskop
    - nastawa to 5µs/div, przebieg sinusoidalny, w przybliżeniu wychodzi 12,5µs na okres więc 80kHz, modulowany w jakieś "pakiety". Na pewno nie jest to prosto z sieci.

Szczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwioneSzczoteczka Braun oral-B cztery ładowarki załatwione
  • #19 17054686
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Nie wiem szukałem takiej ładowarki myślałem że posiadam z ciekawości co jest w środku no ale niema te ładowarki były produkowane 15 lat temu teraz mogą być inne oprócz samej cewki musi być coś w środku .

Dodano po 9 [minuty]:

Z tą częstotliwością sory ale to dobroć cewki raczej.

Dodano po 9 [minuty]:

Z tego co widać to coś nie tak z tymi ładowarkami.
    Są dwa rodzaje? Rynek polski chłam ?
  • #20 17054725
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ja mam rzeczywiście bardzo starą szczoteczkę Rowenta, może 10-letnią i już ze trzy akumulatory „przetrawiła” i kilka głowic. Ale zbudowana jest, tak jak napisałem. A na marginesie warto by się dowiedzieć, jakie elementy „padają” w ładowarce Kolegi.
  • #21 17054730
    Krzysztof Druś
    Poziom 21  
    Teoretycznie może być cewka, tylko sporo drutu musi być nawinięte, aby 230 V nie uszkodziło. Muszę to sprawdzić, wiem, że miałem taką ładowarkę, ale teraz nie nawinęła się pod rękę.

Dodano po 5 [minuty]:

Coś mi chodzi po głowie, że były zalewane silikonem lub czym innym, aby nie rozebrać.

Dodano po 54 [sekundy]:

I tylko cewka była widoczna.
  • #22 17055277
    Grejbin
    Poziom 2  
    Tak jest ta ładowarka jest nie rozbieralna. Wszystko jest zalane plastikiem.
    Tak jak wcześniej pisałem ja spaliłem dwie ładowarki pod przetwornicą zdjęcia i ładowarki i przetwornicy zamieściłem.
    Dokładnie wyglądało to tak że ładowarka ładowała przez pierwsze 5 do 10 min i od podłaczenia do przetwornicy i kaplica podstawka do wymiany
  • #23 20411339
    breshnew
    Poziom 14  
    Ocena: 28
    Witam,
    właśnie zmieniałem padnięte akku w mojej i potwierdzam, że na cewce szczoteczki są impulsy o częstotliwości 88kHz u mnie, więc w podstawce jest jakaś przetwornica.
    Akku wstawiłem pełnowymiarowe ogniwo AA / R6, podpiłowałem koszyczek jak na filmie:

.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ładowarką do szczoteczki Braun Oral-B, która ulega uszkodzeniu podczas ładowania z przetwornicy 24/230V firmy Carpoint o mocy 300W. W dyskusji podkreślono, że przetwornice o wyjściu prostokątnym mogą powodować uszkodzenia ładowarek indukcyjnych, które wymagają zasilania sinusoidalnego. Użytkownicy sugerują, że przyczyny uszkodzeń mogą leżeć w wysokich napięciach i impulsach, które uszkadzają elektronikę w ładowarce. Wskazano na konieczność używania przetwornic z czystym sinusoidalnym napięciem, aby uniknąć dalszych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA