logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć pamięć 93c46 (NMC9314BN) do programatora USBasp?

kamot 13 Lis 2017 19:47 1659 6
REKLAMA
  • #1 16821040
    kamot
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Muszę odczytać pamięć 93c46 (NMC9314BN). Wylutowałem, stoi w podstawce... ale nie wiem jak to podłączyć do USBasp?
    Miso Mosi Reset Sck Gnd i Vcc..??

Nie denerwujcie się, proszę o pomoc co gdzie i jak :D

AVRDude ogarnę.

Dodano po 21 [minuty]:

Ukleiłem coś takiego, będzie ok?

[url=https://obrazki.elektroda.pl/7255636400_1510600121.jpg]
  • REKLAMA
  • #2 16821241
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16821265
    kamot
    Poziom 11  
    Kość z Blaupunkta, ale po serial nr wygenerowany kod nie działa ;)

Dodano po 16 [minuty]:

ProgISP "prawie działa. Proszę Cię zweryfikuj mój pinout. Podpiąłem z notą Miso, Mosi, Sck, VCC i GND. Reset zostal mi luzny, podobnie jak wyjscie "CHIP SELECT" na eepromie.

Jak to spiac?
  • REKLAMA
  • #4 16821446
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 16821479
    kamot
    Poziom 11  
    Dzieki za cenna rade. Masz racje, wiem o tym. Zabawa na zywca bez pojecia co sie robi nie ma wiekszego sensu, ale probowalem wszelkich kodow, ktore po SN radia powinny pasowac i dalej dead. Przed wyrzuceniem go na smietnik postanowilem sie zabawic. Nici z tego, choc korci mnie poszukac jutro we Wroclawiu kogos kto zdumpuje ta pamiec i odczyta kod.

Jeszcze raz dzieki, pozdrawiam.
  • #6 16821522
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16824600
    kamot
    Poziom 11  
    Najlepsze jest to, że to okazała się pamięć 94c16... Więc nigdy nie dowiem się, czy się nie da, czy złą wybrałem do odczytu w ProgISP ;D

Pamięć ocalała, kod odczytany, radio jeździ w zgnitym Polo. Temat do zamknięcia :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu pamięci 93C46 (NMC9314BN) do programatora USBasp. Po wylutowaniu pamięci i umieszczeniu jej w podstawce, nie był pewien, jak prawidłowo podłączyć piny MISO, MOSI, SCK, VCC i GND. W odpowiedziach zasugerowano, aby pin Chip Select (CS) był podłączony do masy podczas komunikacji. Użytkownik próbował różnych programów, w tym ProgISP, ale napotkał trudności, co skłoniło go do poszukiwania pomocy w odczycie pamięci. Ostatecznie okazało się, że pamięć to 94C16, co wyjaśniło problemy z odczytem. Użytkownik zdołał odczytać kod i naprawić radio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA