logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buderus G 115 Palnik MAN (rakietowy) Powietrze w filtrze.

darekmarciniak1 13 Lis 2017 20:13 2598 8
  • #1 16821112
    darekmarciniak1
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Mam pytanie dla biegłych w temacie kotłów olejowych.
    Sytuacja wygląda tak że przed odpaleniem palnika filtr paliwa jest pełny a po odpaleniu ubywa paliwa w filtrze i zostaje tylko na dnie ale palnik działa normalnie.
    Po wyłączeniu palnika filtr ponownie się napełnia.Podłączyłem do filtra bańkę z opałem i to samo czyli kilka uruchomień palnika-paliwo w filtrze a po 4,5 uruchomieniach paliwa ubywa.Po odpowietrzeniu od nowa to samo.Proszę o pomoc bo mi ręce opadają.
  • #2 16821304
    Rysio4001
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1056
    Witam.
    Często jest tak, że w filtrze oleju opałowego jest gaz, a poziom oleju w filtrze opada, podczas pracy palnika, po czym ponownie się podnosi po wyłączeniu się palnika, i to jest naturalne zjawisko.
    Wynika to z tego, że podczas gdy pompa paliwa ssie olej z filtru, to wytwarza w nim podciśnienie, i gaz w filtrze się rozpręża.
    Tak duża zmiana poziomu paliwa w filtrze, świadczy o dosyć dużych oporach na przewodzie paliwowym, od zbiornika do filtru.
    Skoro nie zakłóca to pracy palnika, i jeśli było tak od początku, to zignoruj to.
    Pozdrawiam.
  • #3 16821983
    dobroslaw

Poziom 22  
    Ocena: 155
    Możliwa nieszczelność ścieżki olejowej, wnioskuje też że masz filtr ze ścieżką pojedynczą , najlepsze są ze ścieżką olejową powrotną wtedy małe ryzyko zapowietrzenia najlepiej przerobić.
    Konto firmowe:
    Term Klima serwis De Dietrich Białystok
    białystok słowackiego 7, Białystok, 15-229 | Tel.: 500XXXXXX (Pokaż)
  • #4 16822824
    darekmarciniak1
    Poziom 9  
    Przerobić czyli zamiast odpowietrzenia na śrubkę założyć rurkę powrotną do zbiornika?
  • #5 16823450
    Rysio4001
    Witam.
    Nie zgodzę się z tą nieszczelnością, ponieważ objawy nie pasują.
    W przypadku nieszczelności, po wyłączeniu się palnika, poziom oleju w filtrze nie podnosił by się, a z wypowiedzi autora tematu wiemy, że filtr po wyłączeniu palnika, napełnia się.
    Ponadto w przypadku nieszczelności, były by problemy z pracą palnika, a zwłaszcza w przypadku instalacji olejowej jedno-przewodowej.

Co do przeróbki na ścieżkę olejową dwu-przewodową, to dołożenie tylko dodatkowej rurki nie wystarczy, bo są różnice jeszcze w samym korpusie filtru, więc jest jeszcze konieczność wymiany również filtru.
    Oczywiście potwierdzam, że instalacja olejowa dwu-przewodowa, jest zdecydowanie lepsza od jedno-przewodowej.

Do autora tematu.
    Ile rurek jest po między zbiornikami oleju, a filtrem?
    Dwie, czy jedna?
    Z wypowiedzi podejżewam że jedna, czyli instalacja jedno-przewodowa.
    Pozdrawiam.
  • #6 16823480
    irus.m
    Ocena: 453
    Przyczyną może być drobna nieszczelność, na tyle mała że dla oleju opałowego nie będzie wycieku, natomiast przy dużych oporach linii ssawnej przez tą nieszczelność będzie ssane powietrze.
    Z przed paru dni: podobny przypadek, gdzie na krótkiej linii paliwowej waqometr pokazywał duże podciśnienie i w przezierniku filtra szybko ubywało paliwa. Przyczyną był zawór zwrotny przy zaworze odcinającym dopływ paliwa na zbiorniku. Uchylał się tylko bardzo troszeczkę.

pozdrawiam
  • #7 16823575
    Rysio4001
    Witam.
    Też serwisuje wiele kotłów olejowych.
    W przypadku nieszczelności, nawet bardzo małej, jak powietrze dostanie się do filtru podczas pracy palnika, to po wyłączeniu palnika, filtr by już się nie wypełnił olejem, a autor tematu napisał, że się wypełnia, chyba że ma to powietrze ujście z filtru po przez nieszczelność, i olej napływa grawitacyjnie ze zbiornika do filtru, ale autor napisał również o próbie z kanistra, a w tym przypadku można raczej wykluczyć napływanie grawitacyjne oleju do filtru.

Co do oporów, to pisalem o tym w pierwszym moim poście, i jest to najbardziej prawdopodobna przyczyna.
    Pozdrawiam.
  • #8 16824194
    ziomekorko
    Poziom 19  
    Ocena: 176
    Przyczyną może być także duża lepkość paliwa a co za tym idzie gęstość wynikająca najczęściej z niewłaściwych warunków przechowywania (najczęściej niska temperatura w magazynie paliwa lub w pomieszczeniach, przez które jest poprowadzona ścieżka olejowa, lub najzwyczajniej w świecie zanieczyszczony filtr paliwa. Zdarza się czasami że instalatorzy źle dobierali średnice rury na ścieżce olejowej w stosunku do jej długości lub mocy palnika co też daje duże opory w przepływie oleju. Nieszczelność bym wykluczył bo objawy do niej zupełnie nie pasują.
  • #9 16824552
    darekmarciniak1
    Poziom 9  
    Mam filtr ze ścieżką pojedynczą (1-rurka ze zbiornika do filtra).Pomieszczenie z olejem o temperaturze ok. 18st.Zastanawia mnie fakt że podczas odpowietrzania( na filtrze) z odpowietrznika wypływa olej z powietrzem a filtr się napełnia i dopiero po kilku załączeniach pieca zaczyna wyżerać paliwo z filtra. Póki co działa ale troszkę mnie to irytuje.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem związany z kotłem olejowym Buderus G 115, w którym po uruchomieniu palnika poziom paliwa w filtrze maleje, a po wyłączeniu ponownie się napełnia. Uczestnicy wskazali, że może to być naturalne zjawisko związane z podciśnieniem w filtrze, które powoduje rozprężanie gazu. Inne możliwe przyczyny to nieszczelność w ścieżce olejowej, duże opory w przewodach paliwowych, a także niewłaściwe warunki przechowywania paliwa, co wpływa na jego lepkość. Zasugerowano przerobienie instalacji na dwu-przewodową, co zmniejszyłoby ryzyko zapowietrzenia. Autor tematu potwierdził, że ma filtr ze ścieżką pojedynczą i zauważył, że podczas odpowietrzania z filtra wypływa olej z powietrzem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA