telmut wrote: drugim rowerze koło z pierwszego i nie mruga ( no delikatnie jak kulam ręką ) podczas jazdy nie mruga-z przodu halogen z tyłu LED z podtrzymaniem.
Z przodu nie mruga, bo masz halogen (włókno żarowe) mające dużą bezwładność, to raz, a dwa ta żarówka wykorzystuje obydwie połówki "sinusoidy" napięcia z dynama, a Led nie ma tej bezwładności i jeżeli nie ma mostka to wykorzystuje tylko jedną połówkę "sinusoidy".
Należy pamiętać, że dynamo w piaście nieobciążone, w czasie jazdy generuje dość wysokie napięcie - przy szybkiej jeździe nawet do 60 V i to może powodować uszkodzenie Ledów gdy się je będzie włączać podczas jazdy.
Dlatego ja u siebie jak montowałem Leda, to dałem mostek (aby wykorzystać obie połówki), kondensator (żeby zmniejszyć mruganie), i LM317 jako źródło prądowe (Led świeci jednakowo niezależnie od prędkości i mogę go załączać przy każdej prędkości).
Teraz tak się zastanawiam nad tym, czy nie lepszy efekt z mruganiem byłby, gdybym kondensator dał nie po mostku, ale po LM317.