Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka Bosch WAE2047FPL - nie odpompowuje wody

jonatanek 14 Lis 2017 17:49 1866 16
  • #1 14 Lis 2017 17:49
    jonatanek
    Poziom 8  

    Pralka nie konczy programu, nie odpompowuje wody oraz nie wiruje. Filtr i wąż czyste, jest przedmuch. Wszystko wskazuje na pompę, ale ta wydaje się być sprawna (po spuszczeniu wody i odkręceniu filtra jak włączę odpompowanie wiatraczek kręci się dość sprawnie nie jestem w stanie go zatrzymać ;) Czy mimo wszystko może to być problem z pompą? Można ją wymienić od spodu, czy konieczne jest zdjęcie przedniej ścianki, a co za tym idzie fartucha/uszczelki co wydaje mi sie dość trudne ??
    Jak sie upewnić, czy z pompą wszystko na 100% ok?
    Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy, każdy program kończy się z pełną pralką wody, nie startuje odpompowanie ani wirowanie. Dopiero po spuszczeniu wody zaczyna wirować, ale i tak woda zostaje.
    Można ją położyć na boku i dostać się od spodu?

    0 16
  • #2 14 Lis 2017 18:04
    Zbych034
    Poziom 36  

    Sprawdź układ hydrostatu. Nie kładź jej na bok bo możesz uszkodzić programator.

    1
  • #3 14 Lis 2017 19:44
    jonatanek
    Poziom 8  

    Odchyliłem do tyłu i wymontowałem pompę bez problemu. Ale nic tam nie było "obcego" i pompa wygląda na sprawną. Poszukam w takim razie o tym hydrostacie myślisz ze jest uszkodzony, do wymiany?

    0
  • #4 14 Lis 2017 19:49
    wiesiekmisiek
    Poziom 20  

    A jaki jest stan szczotek silnika?

    0
  • #5 14 Lis 2017 20:04
    jonatanek
    Poziom 8  

    wiesiekmisiek napisał:
    A jaki jest stan szczotek silnika?


    O jaki silnik pytasz, pompy?

    0
  • #6 14 Lis 2017 20:19
    wiesiekmisiek
    Poziom 20  

    Nie pompy tylko silnik zespołu piorącego. W Bosh max5 miałem takie same objawy , szczotek już nie było i po wymianie nawet bez resetu wszystko wróciło do normy.

    0
  • #7 14 Lis 2017 21:36
    jonatanek
    Poziom 8  

    Przepraszam, że dopytuję, ale czy możliwy jest problem z silnikiem (szczotki) skoro "pierze", po spuszczeniu wody wiruje itd. ?

    0
  • #8 14 Lis 2017 22:10
    Paw_el

    Specjalista AGD

    jonatanek napisał:
    Ale nic tam nie było "obcego" i pompa wygląda na sprawną.

    Wygląd nie świadczy o sprawności, wymienisz silnik pompy i będzie OK.

    0
  • #9 14 Lis 2017 22:28
    jonatanek
    Poziom 8  

    Paw_el napisał:
    Wygląd nie świadczy o sprawności, wymienisz silnik pompy i będzie OK.
    Nie tylko wygląd, tak jak pisałem wirnik sie kręci, bez żadnych zacięć, pod obciążeniem też (zatrzymać go nie mogłem).

    0
  • #10 14 Lis 2017 22:33
    Paw_el

    Specjalista AGD

    jonatanek napisał:
    nie startuje odpompowanie

    A słychać przynajmniej jakąś próbę pracy pompki czy totalna cisza?

    0
  • #11 14 Lis 2017 23:04
    jonatanek
    Poziom 8  

    Paw_el napisał:
    A słychać przynajmniej jakąś próbę pracy pompki czy totalna cisza?
    Słychać, że wentylator się kręci.

    0
  • #12 14 Lis 2017 23:07
    Paw_el

    Specjalista AGD

    jonatanek napisał:
    Słychać, że wentylator się kręci.
    Bez wody, a z wodą w pralce?

    0
  • #13 14 Lis 2017 23:12
    jonatanek
    Poziom 8  

    Paw_el napisał:
    Bez wody, a z wodą w pralce?
    Nie odkręcałem filtra (jak jest woda w pralce,) ale słychać jakby się kręciła.

    0
  • #14 15 Lis 2017 16:22
    wiesiekmisiek
    Poziom 20  

    jonatanek napisał:
    Przepraszam, że dopytuję, ale czy możliwy jest problem z silnikiem (szczotki) skoro "pierze", po spuszczeniu wody wiruje itd. ?
    Z całym szacunkiem sam Kolego nie wiesz co piszesz. Poczytaj swój post założycielski gdzie to wyraźnie piszesz, że nie pierze, nie wiruje ............ A teraz co pierze i wiruje?

    0
  • #15 15 Lis 2017 17:45
    jonatanek
    Poziom 8  

    wiesiekmisiek napisał:
    Z całym szacunkiem sam Kolego nie wiesz co piszesz. Poczytaj swój post założycielski gdzie to wyraźnie piszesz, że nie pierze, nie wiruje ............ A teraz co pierze i wiruje?

    Dobra nie będę się przekomarzał co napisałem
    jonatanek napisał:
    Dopiero po spuszczeniu wody zaczyna wirować
    może się zle wyraziłem, może zle zostałem zrozumiany.
    W każdym bądz razie sprawa wygląda tak, że pojechałem z tą pompą do sklepu koleś powiedział, że na 99% jest sprawna (elektromagnes odbija, tak jak mówiłem wcześniej kręci itd.).
    Przedmuchałem wężyk od hydrostatu zamontowałem tą pompę i włączyłem płukanie z pustą pralką.
    Pobrała wodę, pokręciła, wszystko wygląda zgodnie z programem, pózniej zaczyna sie odpompowanie na wyświetlaczu 12 min. słychać, że pompa się załącza, kręci, ale bardzo wolno woda "znika" z pralki. Mija 11 min. na wyświetlaczu pokazuje się, że do końca została 1 min. (Normalnie z tego co pamiętam to w tym czasie kończyło sie odpompowanie i wirowanie). A w pralce nadal sporo wody i z tą 1 minutą czekam cierpliwie co się będzie działo. Wyjąłem wąż odpływowy, żeby zobaczyć czy woda wypływa i okazało się, że tak. Bardzo powoli, ale wylewała wodę. Po jakimś czasie (ok.10 min) pralka była opróżniona i włączyło się wirowanie.
    Także problem jest z tym (wcześniej nie miałem cierpliwości, żeby czekać, wydawało mi się, że woda nie jest wypompowywana), że strasznie wolno odpompowuje wodę.
    Może mimo wszystko wymienić tą pompę, czy może być coś innego?

    ===
    Za chwilę włączę program z praniem i zobaczę czy doczekam do opróżnienia pralki z wody.

    Niestety, dobrze nie jest. Program się skończył, ale pranie nie zostało wywirowane, część wody została. Włączyłem pózniej samo wirowanie i odpompowało wodę oraz wywirowało. Coś jednak jest nie tak.

    0
  • Pomocny post
    #16 15 Lis 2017 21:23
    POL02
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Cytat:
    Pobrała wodę, pokręciła, wszystko wygląda zgodnie z programem, pózniej zaczyna sie odpompowanie na wyświetlaczu 12 min. słychać, że pompa się załącza, kręci, ale bardzo wolno woda "znika" z pralki.

    Masz przytkany wąż odpływowy lub wąż zbiornik-pompa.
    Wąż odpływowy łatwo sprawdzić.Należy odkręcić filtr i dmuchnąć w wąż odpływowy.Powietrz powinno swobodnie przepływać.
    Natomiast wąż zbiornik - pompa aby sprawdzić należy zdjąć obejmę z węża przy zbiorniku.Wewnątrz węża powinna być kula i tam prawdopodobnie jest przyczyna.

    0
  • #17 16 Lis 2017 00:16
    jonatanek
    Poziom 8  

    POL02 napisał:
    Natomiast wąż zbiornik - pompa aby sprawdzić należy zdjąć obejmę z węża przy zbiorniku. Wewnątrz węża powinna być kula i tam prawdopodobnie jest przyczyna.
    No i Bingo. Odpływowy sprawdzałem kilkukrotnie i był ok, ale do tego z kulką nie zaglądałem, a teraz okazuje się, że siedziała tam skarpetka!
    Wielkie dzięki :D .

    1