logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Bosch WLG2026PPL Type WPBM17 Serie 4 - nie odpompowuje wody

paciory 14 Lip 2024 20:44 2790 18
REKLAMA
  • #1 21154631
    paciory
    Poziom 10  
    Ocena: 17
    W końcowej fazie programu pralka cały czas pracuje czyli kręci w jedną i drugą stronę ale nie odpompowuje wody i nie kończy cyklu. Tak jakby się zacięła na ostatniej minucie. Na programie wirowanie/odpompowanie nic się nie dzieje - nie reaguje. Muszę wybierać wodę z pralki ręcznikiem a resztę spuszczać przez filtr :( Czy to oznacza, że pompa się skończyła i jest do wymiany ? Czy też może być również jakaś inna przyczyna ? Każda porada mile widziana. Pozdrawiam i czekam na info.
  • REKLAMA
  • #2 21154687
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1414
    Napięcie do pompki dochodzi?
  • #3 21154692
    qs300
    Poziom 33  
    Ocena: 361
    Według mnie to nie wina pompki, tylko programator świruje i nie kończy prania. Jeśli na końcówce prania jest problem z wypompowaniem wody, to przecież pompka wcześniej wodę wypompowała kończąc cykl prania i pralka nabrała wodę do płukania prania.
  • #4 21154835
    paciory
    Poziom 10  
    A jakoś można ten programator sprawdzić, czy to na pewno on szwankuje? Może można go jakoś np. zresetować?
    @qs300
    No właśnie niezupełnie. Z poprzedniego cyklu prania pompka wody nie wypompowała kończąc cykl prania. Spróbowałem włączyć jeszcze raz inny program prania z tym wypełnionym z poprzedniego prania wodą bębnem i się udało, tylko stojąca woda w bębnie przed nowym cyklem nie została odpompowana a została do niej pobrana nowa woda do aktualnego cyklu = podwójna woda w tym momencie i na koniec aktualnego cyklu również nie odpompowuje :(
    Generalnie: pralka wodę nabiera, ale nie odpompowuje.
    Pomysły na rozwiązanie tej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #6 21155048
    paciory
    Poziom 10  
    >>21155029 Pompkę już wiem jak wymontować i wymienić. A jak sprawdzić w najprostszy sposób czy dostaje zasilanie ? Sorry że pytam ale jestem w tym względzie laikiem. Pozdrawiam.
  • #8 21155088
    paciory
    Poziom 10  
    Na wtyczce przy samej pompie? Czy gdzieś wcześniej od góry? Jeśli przy pompie to da radę przy rozłożonej pralce odłączonej od wody i zadziała panel sterujący?
  • #9 21159986
    paciory
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Pompka wymieniona na nową, ale niestety nie rozwiązało to problemu. Nic się nie zmieniło i cały czas nie odpompowuje wody :(
    Podsumuję co zostało sprawdzone i wymienione:
    1. Wąż odpływowy wyczyszczony - drożny
    2. Wąż połączeniowy bęben-pompa - wyczyszczony - drożny
    3. Wąż zasilający wodny - wyczyszczony filtr
    4. Wymieniona nowa pompka - ma na 100% zasilanie

Może ma ktoś pomysł co może być przyczyną? Jeśli programator to czy można go jakoś zresetować??? Generalnie cały przebieg prania i inne funkcje sterowane przez programator działają bez zarzutu oprócz odpompowywania wody :( Co robić? Pomocy!
    Zbliżenie na panel sterowania i drzwiczki pralki z wyświetlaczem pokazującym czas 0:12.

• REKLAMA
  • #10 21160011
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Jest dla mnie coś nielogicznego w twojej wypowiedzi. Skoro dostaje prąd a sama pompa jest sprawna i drożne węże to siła musi iść. Wygląda tak jakby nowa pompa nie pompowała. Programator podaje napięcie skoro musisz że jest na kablu. Zostaje tak: albo nie wiruje (szybko się nie kręci bęben/wymiana szczotek) albo masz wadliwą pompkę. Podłącz ją bezpośrednio pod 230V i zobacz czy działa. Powinna wyciągnąć wodę. Tak czy tak piszesz, że wszystko działa i drożne, a nie drożne.
  • REKLAMA
  • #11 21160022
    paciory
    Poziom 10  
    Sprawdzałem i pralka wiruje, a nowa pompka działa - załączyłem filmik, a starą pompkę też sprawdziłem i też kręci. Jakieś pomysły? Programator?
  • #13 21160028
    paciory
    Poziom 10  
    >>21160025>>21160025
    Tak, tak - to nowa pompa fabrycznie nowa.
    Mam jeszcze filmik pracy starej pompy - załączam

tutaj.
  • #14 21160037
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3716
    No to musisz mieć nadal zator w wężu łączącym zbiornik z pompą bo cudów nie ma i innego logicznego wytłumaczenia.
  • #15 21160042
    paciory
    Poziom 10  
    >>21160037
    No kurde wczoraj sprawdzałem wąż połączeniowy bęben-pompa. Kulka się kręci - przedmuchałem. Czyściutki na 100% !
    Dla mnie to też dziwne ??? Myślałem że wina leży po stronie pompki lub przytkanego któregoś węża.
  • #16 21160102
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3716
    Zrób tego typu test. Wykręć filtr pompy i zostaw wykręcony. Nalej kubek pełen wody prosto do bębna. Jeśli woda wyleci pompą od razu to zatoru w tym miejscu nie ma. Jeśli będzie się sączyć to nadal jest zator. Tak w gwoli ścisłości to ta nowa pompa jakoś kiepsko pracuje. Ta orginalna znacznie bardziej poprawnie działa.
  • #17 21160115
    Radow
    Poziom 13  
    Ocena: 35
    Pompa chodzi wiec albo nie ma co pompowac (wąż od gory) test jak kolega wyzej lub nie ma gdzie pompowac czyli wąż odpływowy. Odlacz ten odplywowy; najlepiej wyciągnij z pralki i pusc wode z kranu przez niego. Jak Cie ochlapie to jest zapchany.

Dodano po 1 [minuty]:

Jeszcze dla pewności włóż waz odpływowy do wany/kibelka czy cos zeby weliminowac rure odpływową. (Kanalizacyjną)
  • #18 21160203
    paciory
    Poziom 10  
    Ok. Tak jeszcze raz zrobię Panowie i się odezwę. Pozdrawiam :)
  • #19 21163907
    paciory
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Szanowni forumowicze, problem został rozwiązany!
    Tak jak radziliście, mimo że wcześniej już to zrobiłem, to wszystkie węże zostały ponownie dokładnie przepłukane, a nawet została wydłubana i umyta kulka z gumy łączącej bęben z pompką. Zrobiłem próbę, ale z wężem odpływowym w kuble i... okazało się, że pralka działa i odpompowuje wodę bez problemu.
    W takim razie zadałem sobie pytanie: o co chodzi? Przecież zlew, do którego jest odprowadzana woda z pralki, jest drożny. W każdym razie rozkręciłem syfon pod zlewem i znalazłem przyczynę właśnie tutaj nieodpompowywania wody z pralki. Rurka łącząca syfon ze zlewem, do której jest podłączony wąż odprowadzający wodę z pralki, jak się okazuje, ma dwa kanały: jeden odprowadzający wodę ze zlewu, a drugi, którym odprowadzana jest woda z pralki - był zatkany, prawie całkowicie zarośnięty. Zdjęcie poniżej:
    Pralka Bosch WLG2026PPL Type WPBM17 Serie 4 - nie odpompowuje wody Pralka Bosch WLG2026PPL Type WPBM17 Serie 4 - nie odpompowuje wody
    Umyłem, przeczyściłem i woda ruszyła! Reasumując, pralka była cały czas sprawna, a przyczyną był zator w rurze odpływowej zlewu. Ale kto to mógł wiedzieć - he, he, he :)
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dobre rady i pomoc :)))

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Bosch WLG2026PPL ma problem z odpompowaniem wody na końcu cyklu prania. Użytkownik zauważył, że pralka kręci bębnem, ale nie wypompowuje wody, co sugeruje, że może być zablokowana. Po wymianie pompki i sprawdzeniu drożności węży, problem nadal występował. Ostatecznie, po dokładnym przepłukaniu wszystkich węży oraz czyszczeniu syfonu pod zlewem, zidentyfikowano zator w rurze łączącej syfon ze zlewem, co uniemożliwiało odpompowywanie wody. Po usunięciu zatoru pralka zaczęła prawidłowo działać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA