logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na TDA2050/TDA2030 - trzeszczenie po sekundzie działania, zasilanie 12V DC

Dawid120 14 Lis 2017 18:25 1173 6
REKLAMA
  • #1 16823014
    Dawid120
    Uczeń
    Ocena: 1
    Z nudów udało mi się skonstruować mój pierwszy wzmacniacz ,lecz nie da się go słuchać trzeszczy (innym słowem pierdzi jak babci kalesony) .Wzmacniacz jest zlutowany "na pająka" .Podaje mu 12 V DC z zasilacza ATX 500 W od komputera. Przez ułamek sekundy po włączeniu go gra normalnie i dopiero po jakiejś 1 sekundzie zaczyta tak dziwnie grać .Testowany na TDA 2050 oraz na TDA 2030A i ten sam problem .
    Oto strona z której zapożyczyłem projekt:
    [url=]http://diyaudioprojects.com/Chip/DIY-TDA2050-Hi-Fi-Chip-Amplifier/TDA2050[/url].
    Z tej strony był brany opis rezystorów oraz kondensatorów.

Z tego obrazka był lutowany wzmacniacz.. Wzmacniacz na TDA2050/TDA2030 - trzeszczenie po sekundzie działania, zasilanie 12V DC
  • REKLAMA
  • #2 16823239
    aaanteka
    Poziom 42  
    Ocena: 1192
    Użyj właściwego zasilacza do zastosowań audio lub akumulatora. Zasilacz ATX jest prawdopodobnie na 99% powodem tych wszelkich pisków ,zakłóceń. Jest to przetwornica pracująca na częstotliwości zbliżonej do pasma akustycznego ,nieco powyżej ,z dużą ilością harmonicznych. Próbnie możesz dokonać uruchomienia z małą mocą na baterii ogniw alkalicznych.

Strona którą podajesz przedstawia zasilacz i wzmacniacz pracujący na zasilaniu napięciem symetrycznym +/- 25 V ?

zasilacz

[b]Układ z zasilaniem jednym napięciem powinien być wykonany zgodnie z rysunkien nr 3 "Single Supply Typical Application Circuit" noty aplikacyjnej .

Jaką wersję zasilania układu zastosowałeś?
  • REKLAMA
  • #3 16823327
    Dawid120
    Uczeń
    Co do zasilacza to nie jest on powodem raczej na baterii li-on ułożonej w 24v wzmacniacz jedynie co gra głośniej a nadal her czy a co jaką wersie układu zasilania zastosowałeś to nie za bardzo wiem oco chodzi ja po prostu wpiąłem się +/- do kondensatorów c6 bodajże i c5 tych 2 obok siebie i wzmacniacz startuje lecz ten dziwek jest do niczego a dodam jeszcze że bardzo słabo jak na 30w głośnik 8ohm 70w ledwo rusza mębramą

edit
    Co do zasilacza nie spojrzałem wykonam go i zobaczę czy coś się poprawi a czy zamiast tych kondensatorów 10tyś mogę użyć np 2x1000uf wtedy będę miał 2000 i zastosować wydajniejsze trafo a zamiast mostka to diody dużej mocy 10a już chyba wiem co zrobiłem nie tak mam brak napiecia ujemnego na wzmacniaczu
  • REKLAMA
  • #4 16823351
    aaanteka
    Poziom 42  
    Obawiam się ,że nie za bardzo rozumiesz zasilania symetrycznego. Jeżeli użyłeś pojedynczego zasilania do wzmacniacza z zasilaniem symetrycznym ,to wzmacniacz co najwyżej próbuje pracować , wzbudza się ,pracuje przenosząc jedną połówkę sinusoidy.
  • REKLAMA
  • #5 16825063
    Dawid120
    Uczeń
    PROBLEM ROZWIĄZANY PODPIĄŁEM NAPIĘCIE - Z ZASILACZA ATX I WSZYSTKO ŚMIGA dzięki za pomoc
    Dodano po 4 [godziny] 3 [minuty]:
    Pytanie co do zasilacza symetrycznego czy można zastosować transformator np 18v 5a i dać kondensatory o mniejszej pojemności np 3000uf lub 5000uf bo tylko takie posiadam na 35v

edit.
    Zamówione nowe kondensatory wraz z obudową do wzmacniacza kondensatory 10000uf 25v 35v nie mogłem znaleźć
  • #6 16825929
    aaanteka
    Poziom 42  
    Cieka we jak podłączyłeś, jakie napięcie i jaką aplikację do zasilacza ATX? -Piszesz dość enigmatycznie .
    Ten wzmacniacz potrzebuje pojemności filtrujących nie większych niż 1000-4700 uF . Przy użyciu zasilacza impulsowego jeszcze mniejszych:D .
    Transformator musi mieć uzwojenie podwójne symetryczne 2 x 18 V ,co po wyprostowaniu da jakieś około 2 x 25,2 V .
  • #7 16826132
    Dawid120
    Uczeń
    Co do zasilacza atx to jest najprościej jak się dało podłączyć to czyli na wtyczce 24 pin zielony z czarnym i zasilacz ruszył do żółtego + z kondensatora do środka między 2 kondensatorami masa czyli czarny a do - do kondensatora -12v podpoiłem to jest kabel bodajże fioletowy w zasilaczu a co tego zasilacza symetrycznego użyję 2 transformatorów 18v 13a tak przynajmniej pokazuje multimetr oraz zamuwiłem kondensatory 10000uf 25v bo 35v nie mogłem zaleść powinny dać radę

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonstruował wzmacniacz na układach TDA2050 i TDA2030, jednak napotkał problem z trzeszczeniem dźwięku po sekundzie działania, co przypisano zasilaczowi ATX 500 W. Użytkownicy zasugerowali, że zasilacz impulsowy może generować zakłócenia, a zalecano użycie zasilacza audio lub akumulatora. Po kilku próbach i podłączeniu do zasilacza ATX, problem został rozwiązany. Użytkownik planuje zastosować transformator 18V 5A oraz kondensatory o pojemności 10000uF do zasilania symetrycznego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA