logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam taniej i szybko schnącej zalewy do muf telekomunikacyjnych, IP64

lemu 15 Lis 2017 10:34 1242 10
REKLAMA
  • #1 16824503
    lemu
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Dawno, dawno temu telefoniarze zalewali mufy żywicą dwuskładnikową, która pieniła się wypełniając szczelnie mufę. Czy takie zalewy są jeszcze stosowane? co to było? Jak się nazywało?
    Szukam zalewy do krótkich rurek fi 20 mm, w których umieszczę elektronikę (będą wychodziły kabelki na zewnątrz). IP64 jak się da. Zalewa utworzy z każdej strony rurki plastikowej takie krążki o grubości 1 cm.
    Szukam zalewy w miarę szybko schnącej i taniej. W necie namierzyłem profesjonalne zalewy - są przeważnie w beczkach i są b. drogie.
    Ja potrzebuję 0,5 l.
    Proszę o poradę (czym zalewać aby się nie zalać :-)).
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 16824553
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Ocena: 284
    Proponuję żywicę epoksydowa Epidian, może nie schnie szybko i się nie pieni, ale jest szczelna i nie rearaguje z elektronika.
  • REKLAMA
  • #4 16824570
    lemu
    Poziom 19  
    Spinacz: to jest za 87zł a ma być za 8,7zł.
  • REKLAMA
  • #5 16824601
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 16824643
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Distal to faktycznie pochodna żywicy epoksydowej, ale mało płynny. Nie wypełni wszystkich zakamarków.
  • #7 16824696
    lemu
    Poziom 19  
    1. Kupiłem tani klej akrylowy, zalałem - po tygodniu nie wysechł, tylko skorupka na wierzchu się zrobiła. Nie schnie bez dostępu powietrza.
    2. Kupiłem EPOXY STEEL, b. dobra, 5-minutowa, dwuskładnikowa - każdy składnik miał ważyć 28,35 g - ważyły po 12 g razem z tubką i zakrętką, chińczyk chichocze bo nabrał Polaczków...

Kolega poleca mi żywicę poliestrową, jest tania 1 kg / 14 zł na ALLEDROGO. Czy ktoś ma doświadczenie poliestrowe?
  • #8 16824760
    Michal_WWL
    Poziom 26  
    Poliestrowa rozpuszcza tworzywa i bardziej śmierdzi. Epidian w sklepie modelarskim to max 25zł.
  • #9 16839664
    KaW
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    W katalogu żywic j.w. są porcje -zaczynają się od 80 gramów ....
    Poliuretany były przeznaczone do wykonywania zapór ciśnieniowych na kablach
    o powłoce ołowianej i plastykowej ...telekom.

Zapory z zastosowaniem żywic epoksydowych /wcześniejsze/ były bardzo ryzykowne .Po zmieszaniu żywicy i utwardzacza -w temperaturach dodatnich -n.p. latem -potrafiły oparzyć ręce montera ..
    Od tego wypadku -oparzeniowego-wydawano porcje chłodzone -na miejsce wykonania zapory..chłodziarki absorbcyjne -najtańsze ..
  • #10 16839768
    marqqv
    Poziom 32  
    Ocena: 610
    Nie wiem jak szczelne chcesz ale klej na bardzo gorąco też dokładnie zaleje i uszczelni :D Taki z pistoletu laski .
  • #11 16840608
    lemu
    Poziom 19  
    Kupiłem tanią, niebieską zalewę poliestrową. Spełnia moje wymogi.
    Dziękuję za porady. Zamykam temat.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał taniej i szybko schnącej zalewy do muf telekomunikacyjnych o klasie szczelności IP64. W dyskusji wspomniano o żywicach epoksydowych, takich jak Epidian, oraz poliuretanowych, które są szczelne, ale nie zawsze szybko schną. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami z różnymi produktami, w tym żywicą poliestrową, która okazała się spełniać wymagania użytkownika. Zwrócono uwagę na problemy z niektórymi klejami, które nie schły prawidłowo. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na tanią, niebieską zalewę poliestrową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA