logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[SATEL INTEGRA 128WRL] Podłączenie Dloadx z centralą alarmową

mssolutions 16 Lis 2017 13:02 27054 12
  • #1 16827125
    mssolutions
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Drodzy Profesjonaliści

Potrzebuje prostej instrukcji jak podłączyć się do centrali alarmowej satel integra 128wrl

mianowicie pierwszym problemem jest uruchomienie trybu serwisowego
    - kod admina mam
    - kod serwisowy mam
    - oryginalną przejściówkę na usb mam ( sprawna wyprubowana na drugim systemie versa)
    - manipulator INT-KSG-BSB

- Proszę instrukcję jak go uruchomić tak aby pozwolić na podłączenie z dloadx-em uzyskać identyfikatory centrali i komputera
    - proszę o instrukcję ew informację potrzebne do podłączenia się z dloadx
  • #2 16827137
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 614
    W czym problem? Jakie były dotychczasowe próby połączenia się z centralą? Przecież SATEL to polski producent, instrukcje dostępne są na stronie www.satel.pl .
    W instrukcji jest dokładnie pokazane, jak należy się łączyć.

Ale żeby nie było, to trzeba jeszcze zwrócić uwagę na to, że:
    - kabel do VERSY a kabel do INTEGRY - to DWA różne kable

Tutaj należy zastosować kabel biały, nie brązowy. Jeżeli kolega posiada USB-RS, to oczywiście jedna z końcówek będzie pasować. Jeżeli to jest stary kabel ze złączem DB9FC/RJ - to niestety (patrzy wyżej).
    Jeżeli kabel jest właściwy, to należy upewnić się, że włączona jest funkcja Downloadingu (sama się nie włącza).
    Hasło serwisowe * -> Downloading -> Uruchom DWNL-RS.
  • #3 16867279
    panda5008
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Witam, mam problem z Integra 128WRL. Nie potrafię połączyć się z centralą z wykorzystaniem programu DLOADX. Uruchomiłem z poziomu klawiatury dotykowej funkcję Downloadingu, kabel podłączony poprawnie. Ikonka zielona COM3 zapalona na zielono, a komunikacji (połączenia) z centralą nie ma.

Jak sobie z tym poradzić?
  • #4 16867290
    dariusz.bembenek
    Który kabel? Samoróbka, kupowany, jaki? I gdzie wpięty? W RJ czy (oby nie) 5 pin?
  • #5 16867737
    panda5008
    Poziom 9  
    Witam. Kabel oryginalny z Satela. Podłączyłem wtyczkę RJ z białym przewodem do gniazda RJ na płycie centrali.
  • #6 16868158
    --MaR--
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Kolego, na Twoim miejscu sprawdziłbym:
    1. Czy przewód jest połączony zgodnie z instrukcją (czy wszystko kontaktuje - sprawdzić możesz miernikiem)
    https://www.satel.pl/pl/download/instrukcje/db9frj_io_pl_0108.pdf
    2. Czy wtyczka RJ nie "siedzi" zbyt luźno w gnieździe na płycie (częsty problem)
    3. Czy port COM jest właściwy (Menedżer urządzeń)
    Pzdr.
  • #7 16951346
    panda5008
    Poziom 9  
    Podłączyłem 2 centralę i dalej to samo. Wyskakuje komunikat w programie po próbie nawiązania połączenia DLOADX z centralą: Ostrzezenie: Nie nawiązano łączności z centralą! Tryb serwisowy włączony, funkcja Downloadingu też. Port COM3 świeci się na zielono, dioda LED informująca o transmisji danych do modułu świeci się. POMOCY!!!!
  • #8 16951362
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 134
    --MaR-- napisał:
    Pzdr.

Sprawdziłeś to????
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #9 16951372
    panda5008
    Poziom 9  
    michualex napisał:
    --MaR-- napisał:
    Pzdr.

Sprawdziłeś to????

COM3 świeci się na zielono w DLOADX. W menadzerze urządzeń jest info ze USB jest własnie pod COM3. [SATEL INTEGRA 128WRL] Podłączenie Dloadx z centralą alarmową
  • #10 16951399
    michualex

Poziom 24  
    Ocena: 134
    panda5008 napisał:
    COM3 świeci się na zielono w DLOADX. W menadzerze urządzeń jest info ze USB jest własnie pod COM3.

W dloadx świecić będzie zawsze jak będzie dostępny. Teraz mamy pewność, że port com jest odpowiedni :)

Hm. ja miałem różne jaja czasami więc co proponuje.

1. Ponowne uruchomienie komputera. (ja zazwyczaj zamykam klapkę i tu był problem)
    2. Reset centrali. Wyłącz 230V i aku, serwis i download (ale jak na drugiej centrali też lipton to raczej nie to)
    Konto firmowe:
    MK ALARMY
    Widziszewo, Długa 3, Kościan, 64-000 | Tel.: 663XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mkalarmy.pl
  • #11 16951583
    reweriko

Poziom 25  
    Ocena: 98
    Wyłącz monitorowanie...
    Sprawdź identyfikatory czy są takie same w centrali i w komputerze
    Odpal Downloading start RS
    wyłącz i ponownie załącz com w programie.
    Jak to nie pomoże zainstaluj USB-RS Driver ze strony producenta....
    Konto firmowe:
    ALLSYSTEM
    Krzyżowa, Bytom, 41-909 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: http://allsystem.eu
  • #12 16951697
    dariusz.bembenek
    Kolejna rzecz do sprawdzenia:
    - Czy podczas testów połączenia centrali i komputera, wpinał kolega złącze PIN5 (od kabla USB-RS) do złącza PIN5 płyty centrali?
    Wiem, że kolega pisze o wtyku RJ, ale czy przypadkiem wcześniej nie było próby programowania z użyciem 5PIN?

To jest pytanie, na które kolega niech sam sobie odpowie. Jeżeli złącze było tam wtykane, to jest bardzo duża szansa, że kabel USB-RS uległ uszkodzeniu.
  • #13 16956124
    panda5008
    Poziom 9  
    dariusz.bembenek napisał:
    Kolejna rzecz do sprawdzenia:
    - Czy podczas testów połączenia centrali i komputera, wpinał kolega złącze PIN5 (od kabla USB-RS) do złącza PIN5 płyty centrali?
    Wiem, że kolega pisze o wtyku RJ, ale czy przypadkiem wcześniej nie było próby programowania z użyciem 5PIN?

To jest pytanie, na które kolega niech sam sobie odpowie. Jeżeli złącze było tam wtykane, to jest bardzo duża szansa, że kabel USB-RS uległ uszkodzeniu.

nie, nie uzywalem. Kupiłem na allegro kabel DB9F/RJ-KPL. Połączenie za pierwszym razem:-) Wychodzi na to, że kabel USB-RS był powodem.

Dodano po 49 [sekundy]:

reweriko napisał:
    Wyłącz monitorowanie...
    Sprawdź identyfikatory czy są takie same w centrali i w komputerze
    Odpal Downloading start RS
    wyłącz i ponownie załącz com w programie.
    Jak to nie pomoże zainstaluj USB-RS Driver ze strony producenta....

To wszystko robiłem i bez efektu. Powodem był kabel.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia do centrali alarmowej SATEL INTEGRA 128WRL za pomocą programu DLOADX. Użytkownicy wymieniają się doświadczeniami związanymi z problemami w nawiązywaniu połączenia, wskazując na konieczność użycia odpowiedniego kabla (biały, nie brązowy) oraz upewnienia się, że funkcja Downloadingu jest aktywna. Wskazówki obejmują sprawdzenie poprawności połączeń, portu COM oraz ewentualne zresetowanie centrali. Użytkownicy podkreślają, że uszkodzony kabel USB-RS może być przyczyną problemów z komunikacją.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA