logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206, nie włącza się wentylator od chłodnicy

tomf16 09 Sie 2005 10:29 90438 16
REKLAMA
  • #1 1719031
    tomf16
    Poziom 2  
    Ocena: 8
    Witam,

Zanim pojadę do mechanika, to chciałbym zadac Wam pytanie.
    Zauwazylem, ze wskaznik temperatury przy wolnej jezdzie, albo na postoju (na przyklad w korku) skacze w gore i zaczyna migac lampka stopu. Jak zaczynam jechac, to po kilkuset metrach opada do temperatury silnika (od 70 do 90 stopni). Sprawdzilem, ze nie wlacza sie wentylator. Temeperatura idzie w gore, a wentylator stoi w miejscu.
    Jakie moga byc przyczyny (bezpieczniki sprawdzilem i wydaja sie byc OK) ?
    Czy moge sam sprawdzic, czy to wina czujnika ? (na przyklad probujac wlaczyc wentylator na "stale")

Dziekuje za podpowiedzi.

Peugeot 206, 1,4l benzyna, rok 2002
  • REKLAMA
  • #2 1719078
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3405
    Witam.
    Wentylator załączany jest przez czujnik umieszczony w chłodnicy (przeważnie). Latwo sprawdzić czy jest sprawny, a mianowicie : wyjmij przewody z tego czujnika i je zewrzyj - wentylator powinien działać.
    Jeżeli działa to czujnik do wymiany.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1720044
    zi.ko
    Poziom 26  
    Ocena: 336
    Sprawdź rezystor dmuchamy. Jest w obudowie chłodnicy, można go wykręcić od przodu. Rezystor ma bezpiecznik termiczny przepalający się po osiągnięciu zbyt dużej temperatury. Koszt nowego około 34zł.
  • #4 1720904
    Slawek J
    Poziom 30  
    Ocena: 170
    Do sprawdzenia silniczek od wentylatora lub czujnik ktory go zalacza, ewentualnie jak jest to przekaznik. Zewrzyj na krotko czy chodzi wentylator.
  • #5 1721160
    zi.ko
    Poziom 26  
    we wszystkich 206 po 2001r wentylatorami steruje komputer wtrysku a nie czujnik wchłodnicy. w conajmniej 70% przypadków winny jest rezystor.
  • #6 1721782
    tomf16
    Poziom 2  
    W takim razie, czy nie mając dużej wiedzy mechanicznej (zupełnym laikiem też nie jestem) mogę sprawdizć ta usterkę samodzielnie ?
    Z tego co rozumiem, zwieranie kabli nic nie da, bo czujnika w tej wersji 206 nie ma ?
  • #7 1722576
    obrus
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    spróbuj z ciekawości przez szczelinę w zderzaku poruszać łopatami wentylatora (mp śrubokrętem). Jak padł w mojej 206 (1.1, 99 r.) to trzeba było go wymienić, bo się zatarł. Z trudem się go dało poruszyć. Za wymianę rok temu w serwisie zapłaciłem 280 zł
  • REKLAMA
  • #8 1722629
    tomf16
    Poziom 2  
    To jest pierwsza rzecz jaką sprawdziłem :-)
    Nie zatarł się, bo porusza się całkiem lekko.
  • #9 1723337
    tytan58
    Poziom 20  
    Ocena: 153
    zi.ko , rezystory mają tylko 206 z silnikiem HDI.
    tomf 16 napisz jaki masz silnik i rok produkcji samochodu
  • #10 1723423
    zi.ko
    Poziom 26  
    tytan58 napisał:
    zi.ko , rezystory mają tylko 206 z silnikiem HDI.

Ciekawe zatem co to jest?
    Załączniki:
    • Peugeot 206, nie włącza się wentylator od chłodnicy rezystor.jpg (45.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 1726491
    tytan58
    Poziom 20  
    W206 zklimą też występuje rezystor masz racje,nie
    brałem tego pod uwage,ponieważ tomf 16 nie podał
    żadnych danych.
    W dalszym ciągu twierdze że 206 z silnikami benzynowymi, bez klimy nie mają rezystora wentylatora chłodnicy. Jerzeli masz schematy,
    albo diaga ,to zobacz taki schemat jak podałeś
    tylko wybierz opcje -bez klimatyzacji-
    nie zobaczysz tam żadnego rezystora [1506]
  • #12 1736482
    MarioRz
    Poziom 19  
    Ocena: 65
    jeśli jest z klimą to uszkodzony jest rezystor chłodnicy ale po osiągnięciu 97stopni powinien załączyć się 2 bieg wentylatora ale ostatnio miałem taki przypadek że był uszkodzony sterownik nie załączał 1 biegu a na teście było ok sterownik Magneti P48
  • #13 1744568
    raah
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Witam,

też mam ten problem (P206 1.4 8v bez klimy r. 2000).
    Wentylator się nie włącza po osiągnięciu odpowiedniej temperatury silnika, natomiast po podłączeniu "na krótko" - działa.
    Termostat jest nowy, wykręcając włącznik termiczny z chłodnicy i zwierając styki też nie załącza.

Czy przyczyną może być uszkodzony przekaznik (nie wiem czy wogóle jest) (w jednym ASO mówią że przekaznika nie ma przy tym silniku a w innym ASO mówią że jest, ale nie chcą powiedzieć w jakim miejscu)

Mam równierz pytanie, gdzie można ściągnąć książke "P 206 - Sam naprawiam" ?

dziekuje
    Rafał
  • #14 1745712
    tytan58
    Poziom 20  
    sprawdż bezpieczniki wkomorze silnika.
  • #15 1754539
    raah
    Poziom 14  
    problem rozwiązany, dziękuje wszystkim :)

poprzedni "mechanik" wymieniając lampe przednią, przyciął tą lampą wiązke kabli (napięcie nie dochodziło)
  • #16 7479200
    athanasios
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Mam podobno problem z wentylatorem. P206 1.4 hdi z klimą. Wentylator nie uruchamia się nawet po włączeniu klimy. Przekaźniki od wentylatora sprawdziłem , śmigło obraca się lekko bez oporów.
  • #17 7479480
    kgb20
    Poziom 11  
    sprawdź rezystor który jest zamocowany na obudowie wentylatorów , połącz przewodem dwa piny w wiązce po wypięciu wtyczki z rezystora i załącz klimę sprawdź czy włączy się wiatrak na małej prędkości
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 1.4 benzyna (2002) problem z niezałączającym się wentylatorem chłodnicy objawia się skaczącym wskaźnikiem temperatury i migającą lampką stopu na postoju. Wentylator nie uruchamia się mimo wzrostu temperatury silnika. Bezpieczniki zostały sprawdzone i są sprawne. Wentylator można przetestować mechanicznie, poruszając łopatkami – w tym przypadku działa lekko, więc nie jest zatarty. W modelach 206 po 2001 roku wentylatorem steruje komputer wtrysku, a nie czujnik temperatury w chłodnicy, dlatego zwieranie kabli czujnika nie powoduje załączenia wentylatora. W wersjach benzynowych bez klimatyzacji nie występuje rezystor wentylatora, który jest obecny w silnikach HDI lub z klimatyzacją. Możliwe przyczyny to uszkodzony silniczek wentylatora, przekaźnik (choć jego obecność jest różnie podawana przez serwisy), lub uszkodzona wiązka elektryczna – w jednym przypadku problemem okazało się przecięcie przewodów podczas wymiany lampy przedniej. W modelach z klimatyzacją rezystor chłodnicy może ulec uszkodzeniu, co uniemożliwia załączenie wentylatora. Diagnostyka obejmuje sprawdzenie przekaźników, rezystora, silniczka wentylatora oraz wiązki elektrycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA