logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz JVC AX-111X - kanał nie gra,kłopoty z wejściami.

snake83 09 Sie 2005 13:52 2504 6
REKLAMA
  • #1 1719552
    snake83
    Poziom 24  
    Ocena: 15
    Mam taki wzmacniacz do naprawy.Doskwierają w nim dwie usterki,pierwsza od razu rzucająca sie w oczy to niedziałający prawy kanał,kompletna cisza,natomiast lewy kanał gra idealnie,bez problemów.Końcówka mocy jest zbudowana na układzie STK-4141-II.Przy odłączonym obciążeniu i braku syganłu wejściowego,na wyjściu lewym jest napięcie ok.-34mV natomiast na wyściu uszkodzonym prawym jest napięcie rzędu -330mV.Czy uszkodzeniu mogła ulec końcówka mocy,skoro jeden kanał gra idealnie a drugi wogóle?
    Druga usterka polega na chaotycznej pracy układu załączania głośników.Wygląda to następująco.Sterowanie przekaźnikiem który włącza obciązenie jest wykonane na scalaku TA7317P,po podłączeniu sygnału wejściowego do jednego z wejść wszystko gra świetnie (oczwiście oprócz jednego kanału,ale przekaźnik działa dobrze),ale po przełączeniu wejśc na inne przekaźnik zaczyna głupieć i odłącza wyjścia,później już głupieje na całego,po włcznieu zasilania przekaźniiik włącza obciązenie a później wyłącza bez powodu,nie wiem co moze być przyczyną takiego dziwnego zachowania.Bardzo proszę o jakieś sugestie i porady,z góry dziekuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1721217
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    wypnij układ i sprawdż wtedy zachowanie przekaźnika
    czy będzie to samo potem możesz spawdzić sobie przedwzamcniacz przy okazji.
    0.3V to juz dość duże napięcie stałe jak na wyjście końcówki może być padnięta
  • REKLAMA
  • #3 1721374
    snake83
    Poziom 24  
    Rozumiem ze mam wymontować końcówkę mocy? No właśnie wielkośc tego napięcia też mnie martwiła.Jutro z rana postaram sie to sprawdzić i dam znać co osiągnąłem.A co do przedwzmacniacz to muszę poszukać które przewody doprowadzają sygnał do końcówki,nie mam niestety schematu z niego.

Pozdrawiam.
  • #4 1727360
    adammc

Poziom 26  
    Ocena: 100
    chodziło mi o wymontowanie końcówki)
    co do wejśc układu to
    nie jestem pewien ale o ile pamiętam to są gdzieś skrajne końcówki(z prawej i z lewej) układu tam podany jest sygnał z przedwzmacniacza
  • REKLAMA
  • #5 1728688
    snake83
    Poziom 24  
    Dziękuję za zainteresowanie się tematem :)
    Do dziś nie miałem czasu zająć sie tym JVC,bo zajmował mnie inny wzmak,ale myślę że w ten weekend sie nim zajmę i od razu podzielę sie spostrzeżeniami.Końcówkę juz wypiąłem,ściągnąłem jej notę katalogową wiec wejścia juz są odnalezione :)
    Mam jeszcze pytanie,gdyby ewentualnie padnięta była końcówka.Na stronie cybor-tech.com.pl znalazłem ta końcówkę tylko zę sa jej 2 wersje tzn. STK4141 II ale jedna od SANYO a przy drugiej pisze CHINA,domyślam sie ze to orginał i bezfirmówka. :) Właśnie interesuje mnie ta bezfirmówka bo kosztuje 17zł mniej a wiecie jak to jest z kasą,wiecznei jej mało.Dlatego chciałem sie poradzić czy ktoś miał już do czynienia z tymi końcówkami Made in CHINA i czy mogę mieć pewnośc że zakupiona końcówka CHINA będzie sprawna i bez wad technologicznych.
    Jeszcze raz dziękuję za porady i zainteresowanie.

Pozdrawiam.
  • #6 1729104
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 144
    snake83 polecam przycisk SZUKAJ.Strzeż się chińskich stk bo to podróbki które nie chodza dobrze.Lepiej kup sanyo jak niechcesz zwrotów sprzetu !
  • REKLAMA
  • #7 1918457
    snake83
    Poziom 24  
    Podstawiłem nową końcówkę mocy i wzmacniacz ruszył na oba kanały,zniknęły też problemy z wejściami,jak narazie gra bez problemów.Widocznie uszkodzony kanał końcówki mocy był przyczyną dziwnego zachowania sprzętu.Wzmacniacz chodzi,więc temat uważam za zamknięty.Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Wzmacniacz JVC AX-111X miał dwie usterki: prawy kanał nie działał (brak dźwięku) oraz niestabilne działanie przekaźnika załączającego głośniki, sterowanego układem TA7317P. Na wyjściu uszkodzonego kanału końcówki mocy (zbudowanej na układzie STK-4141-II) zmierzono znaczne napięcie stałe (-330 mV), podczas gdy lewy kanał miał napięcie około -34 mV. Po odłączeniu i wymontowaniu końcówki mocy oraz sprawdzeniu przedwzmacniacza okazało się, że uszkodzona jest końcówka mocy. Wymiana układu STK-4141-II na nowy, oryginalny Sanyo rozwiązała problem obu kanałów oraz ustabilizowała pracę przekaźnika. Użytkownicy odradzali stosowanie chińskich podróbek układu STK-4141-II ze względu na niską jakość i awaryjność. Po wymianie wzmacniacz działał poprawnie, a problem z wejściami i kanałem został usunięty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA