logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Budowa anteny L. Weiner - materiały, średnice, podłączenie przewodu

gerdowski 21 Lis 2017 22:39 3060 4
  • #1 16840691
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Witam.
    Czy do budowy tej anteny wykorzystany jest drut mosiężny? Jaka średnica?
    Czy ktoś może więcej powiedzieć o budowie tej anteny (średnica spirali, kręgów). Czy są to okręgi, czy spirala? Gdzie podłączony jest przewód z wtykiem bananowym (do najmniejszej średnicy, czy do największej?) Czy w podstawce druty się stykają, czy są odizolowane od siebie? Może za dużo pytań, ale mam nadzieję, że znajdzie się bratnia dusza i podzieli się wiedzą na ten temat.
    Pozdrawiam Grzegorz
    Budowa anteny L. Weiner - materiały, średnice, podłączenie przewodu
  • Pomocny post
    #2 16841192
    zetdeel
    Poziom 39  
    Ocena: 877
    To jest spirala. Zwoje się nie łączą ze sobą. Przewód wyprowadzenia jest przylutowany do dolnego (łatwo dostępnego) końca spirali.
    Tyle pamiętam z dzieciństwa. :D
  • #3 16854740
    Krupa Ferdynand
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Chyba nie , ostatnio wpadł mi w ręce stary skorodowany oryginał tej anteny. Sprawdziłem ją i wyjąłem z podstawy. Wszystkie okręgi były zwarte
    w środku podstawy za pomocą jednego trzpienia którego koniec był nagwintowany gdzie dołączony był przewód antenowy. To tyle.
  • #4 16854753
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    I tu jest pies pogrzebany. Też mi się wydaje, że poszczególne zwoje spirali stykają się ze sobą w podstawie. Czy ktoś może to potwierdzić? A jaka jest mniej więcej średnica największa i najmniejsza tej spirali?
  • #5 20419286
    pampalini75
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam.
    Temat stary ale widzę, że ktoś obserwuje. Antena jest spiralna z drutu stalowego lub jakiegoś stopu w każdym bądź razie magnes przyciąga. Drut ma średnicę 2,7 mm. Kręgi są połączone jak widać na zdjęciach.
    Załączniki:
    • Budowa anteny L. Weiner - materiały, średnice, podłączenie przewodu _DSC0002.JPG (1.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Budowa anteny L. Weiner - materiały, średnice, podłączenie przewodu _DSC0001.JPG (1.49 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA