logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega8 - brak wykrywania przez PonyProg po zwarciu zasilania

komputeromaniak 09 Sie 2005 14:37 4035 17
REKLAMA
  • #1 1719672
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, i sprawa wydaje się poważna. Otórz podpinałe mikrokontroler do programatora (mam taki prowizoryczny na LPT), i przez przypadek mogłem zewrzeć "+" i "-" razem (nie zauważyłem że miałem włączone zasilanie do procka). PonyProg mi go nie wykrywa (tego programu używam), nie wiem czy ten procek ma jakieś zabezpieczenie przeciwzwarciowe czy nie i czy mogłem go uszkodzić przez to. Pilnie proszę o sugestie.

Witam po raz drugi, i bardziej sprecyzuje moją wypowiedź. Otórz pamięć Flash w mikrokontrolerze jest czysta i nie mogę nic zapisać do niej, natomiast EEPROM daje sie zapisywać. Nie wiem czy to może jakieś zabezpieczenie programowe czy układ uległ częściowemu uszkodzeniu. Jeszcze raz prosze o pomoc.

Moderowany przez Light-I:

Bardzo proszę o logiczne i zgodne z regulaminem tytułowanie tematu. Nadużywasz słowa 'pomoc' - nie jesteś ważniejszym od innych użytkownikiem forum, każdy, kto tu zakłada nowy temat, ma z czymś istotny problem... A "pomoc", "Pomocy!!!", "Help!!!" działa raczej odwrotnie od twoich zamiarów - odstrasza bardziej zaawansowanych użytkowników od czytania... ;). Treść tematu zmieniono na bardziej adekwatną.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1720070
    ko_rex
    Poziom 19  
    Jak to "+" z "-"??? Co zwarłeś? Piny procka? Wyporwadzenia zasilacza?
    Mogło sie coś zepsuć, bo mega8 ma dwie pary wyprowadzeń zasilania. Jeśli np. na GND była masa, a na AGND wskoczyło +5, to nie wróże dobrze kości.
    Ale, skoro da się poprawnie programować EEPROM... to może masz włączone jakieś LOCK BITS?
  • #3 1720109
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Mogłem zewrzeć zasilanie procka czyli VCC z GND (jedną pare tylko używałem).
  • Pomocny post
    #4 1720160
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Jeżeli tylko zwarłeś zasilanie, to nie powinno się nic stać - z punktu widzania procka takie coś wygląda jak zwykły zanik napięcia. No chyba, że zrobiłoeś to podczas programowania, kiedy na końcówkach proca był stan wysoki, wtedy jest ryzyko uszkodzenia wewnętrznych diod przy pinach i z tej przyczyny w programatorach ZAWSZE trzeba dawać szeregowe rezystory do pinów proca.

No ale skoro działa eeprom, to znaczy, że z pinami wszystko OK. Raczej bym stawiał na zabezpieczenie.

Chociaż różne dziwne rzeczy się zdarzają, kiedyś tak mi uwaliło '2051, że mogłem go normalnie programować, a nie dało się odczytać :]
  • #5 1720259
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Oto plik...
    Załączniki:
    • ATmega8 - brak wykrywania przez PonyProg po zwarciu zasilania ATmega8 - PonyProg.JPG (104.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 1720956
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Witam ponownie, nie wiem jak to się ma z mikrokontrolerami AVR, ale czy są jakieś narzędzia do diagnostyki tych układów?. Co do bitów zabezpieczających to jeszcze zobacze może coś wykombinuje.
  • REKLAMA
  • #7 1720984
    ko_rex
    Poziom 19  
    Wiesz... pokazałeś nam okienko z PonnyProg'a, ale nie ejstem pewnien, czy kliknąłeś "Read". Wygląda to tak, jakbyś tego nie zrobił, bo wszystkie masz niezaprogramowane, a fabrycznia ATmega8 tak nei wygląda.
  • #8 1721725
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Odnośnie PonyProg to wybrałem Command>>Read Security And Configuration Bits. Jeśli wina leży w źle ustawionych bitach to czy ktoś wie jak ma to wyglądać?.

Nie wiem ale czy może istnieć jakaś instrukcja lub układ który wy przywrócił by ustawienia początkowe ATmegi?
  • REKLAMA
  • #10 1738121
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Po zwarciu mikrokontrolera wyczyściło mi pamięć FLASH i EEPROM. Prawdopodobnie w pamięcii eeprom są zapisane właśnie różne bity mikrokontrolera, a skoro mam obie pamięci czyste to może dla tego procek nie jest wykrywany?. Bardzo prosze o jakieś sugestie
  • #12 1747282
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Sprawdzałem program z odpowiedzi powyżej i nic, tak jakby nie było wogóle podłączonego mikromontrolera. Po dłóższym przegladaniu forum można zauważyć, że kilku osobom udaje sie odblokowac swoje układu dzięki wykorzystaniu jakiegoś kwarca. Mam jeszcze pytanie, czy taki kwarc mógłby np. przywrócic coś jak fabryczne ustawienia procka?
  • Pomocny post
    #13 1747842
    shg
    Poziom 35  
    Ocena: 134
    Kwar stosujesz wtedy, gdy przez przypadek przeprogramujesz "fusy" tak, że procesor ma pracować z zewnętrznym oscylatorem kwarcowym. Wewnętrzny generator RC zostaje wtedy wyłączony i nie można programować proca w programatorze, w którym nie ma kwarcu.
    Jeżeli to właśnie zrobiłeś, to wystarczy, że do Twojego programatora dolutujesz kwarc i kondensatory, tak jak jest to w nocie katalogowej opisane (standardowe połączenie, tak jak do normalnej pracy z kwarcem), możesz go tam na stałe zostawić, bo w zupełności nie przeszkadza w programowaniu procesorów z aktywnym wewnętrznym oscylatorem.
    Ale to niekoniecznie musi pomóc, bo mogłeś też przeprogramować "fusy" na pracę z zewnętrznym oscylatorem RC, albo zewnętrznym sygnłem zegarowym, musiłbyś wypróbować wszystkie możliwości (opisane w nocie katalogowej), jak nie zadziała, to pozostaje jedynie programator równoległy (np. jeżeli przeprogramowałeś końcówkę RESET tak, że jest teraz używana jako normalny pin I/O).
    Dopiero, gdy nie uda się go ruszyć programatorem równoległym, to znaczy że jest uszkodzony.
  • #15 2016023
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Witam, ostatecznie spróbuje zbudować programator pod AVRStudio, gdyż w tym pakiecie jest jakiś program do diagnostyki. Jeśli się uda o wynikach poinformuje...
  • #16 2022307
    genetix
    Poziom 24  
    komputeromaniak napisał:
    (...)w tym pakiecie jest jakiś program do diagnostyki.(...)

Który program masz na myśli??
  • #17 2070382
    komputeromaniak
    Poziom 11  
    Używam AVRStudio 4.11 i tam w menu jest "ICE50SelfTest", jak przypuszczam jest to program do testowania uC (oczywiście moge się mylić). Programatora na COM nie zbudowałem, a jedynie na LPT. W AVRStudio pisze programy do *hex a wgrywam je przez ISPProgrammer (autora Adama Dybkowskiego). Temat uważam za zamknięty.
  • #18 2071436
    genetix
    Poziom 24  
    komputeromaniak napisał:
    Używam AVRStudio 4.11 i tam w menu jest "ICE50SelfTest", jak przypuszczam jest to program do testowania uC

To jest wbudowany test samego emulatora ICE50. Nie ma nic współnego z testowaniem proca.

Podsumowanie tematu

✨ Mikrokontroler ATmega8 podłączony do programatora na LPT został przypadkowo uszkodzony przez zwarcie zasilania (VCC z GND). Po tym zdarzeniu program PonyProg nie wykrywa układu, a pamięć Flash jest wyczyszczona i nie można do niej nic zapisać, natomiast EEPROM pozostaje programowalny. Dyskutowano możliwość uszkodzenia sprzętowego, wpływu ustawień bitów zabezpieczających (LOCK BITS) oraz konieczności stosowania rezystorów szeregowych na liniach programowania. Poruszono temat przeprogramowania fuse bits na zewnętrzny oscylator kwarcowy, co uniemożliwia programowanie bez podłączenia kwarcu i kondensatorów zgodnie z dokumentacją. Zaproponowano alternatywne oprogramowanie do programowania (ISPPROG) oraz rozważano użycie programatora równoległego w przypadku poważniejszych uszkodzeń. Próby diagnostyki i przywrócenia ustawień fabrycznych nie przyniosły efektu. Wspomniano także o narzędziu ICE50SelfTest w AVRStudio, które jednak służy do testowania emulatora, a nie mikrokontrolera. Ostatecznie autor planuje budowę programatora kompatybilnego z AVRStudio w celu dalszej diagnostyki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA