logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie używajcie ponyprog! Zmienił coś w ustawieniach. uC nie działa.

flisak_kf 04 Paź 2006 01:34 2648 17
REKLAMA
  • #1 3083239
    flisak_kf
    Poziom 12  
    No i doigrałem się panowie!
    Miewałem już wcześniej problemy z ponyprogiem, dotyczące modyfikowania przez niego fuse bitów, ale zawsze były to nieistotne zmiany. np M103C lub JTAG.

Miałem obawy czy nie odwali mi wiekszego numeru, ale używałem go wciąż, bo ktoś mi poradził, że jak przed wgraniem programu odczytam fuse bity, to mi zmieniać nie będzie. NIESTETY OKAZAŁO SIĘ TO NIEPRAWDĄ!

Tym razem urządził mnie na dobre. Nie mam pojęcia co zmienił. Mikrokontroler nie odpowiada.

Okazuje się, że w tym programie jedyny plus to przyjazny interfejs. Z funkcjonalnością jednak daleko mu do niezawodności.

Nie byłbym tak zirytowany gdyby nie fakt, że jutro miałem zaprezentować działające urządzenie.......

Tak więc moja rada: NIE UŻYWAJCIE TEGO SZMELCU!
  • REKLAMA
  • #2 3083260
    august_
    Poziom 27  
    Ocena: 47
    Zdarza się nawet najlepszym... :)

Ja tam siedzę na picach i jakoś takich problemów nie mam :)
  • REKLAMA
  • #3 3083409
    slashpeage
    Poziom 11  
    Kiedyś myślałem że uwaliłem procka, bo nie dawał oznak życia, ale tylko dlatego że pozmieniały mi się fusebity konfigurujące zegar procka, miałem tak może trzy razy i za każdym razem byłem pewny że to procek, a to tylko fusebity... a zmieniał mi je bo programowałem różne procki i czasem te ustawienia bitów z innego procka przechodziły do kolejnego, a teraz jak programuje to wgrywam tylko flash, a nie programuje całości, tam sa takie ikonki, i to już nie powinno ruszać fusebitów.
  • #4 3083658
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Właśnie chodzi o to, że nigdy nie programowałem całości - zawsze tylko program memory. Do tego zawsze przed tą operacją odczytywałem z mikrokontrolera fuse bity. Większych środków ostrożności już chyba nie można podjąć. Pony jest, za przeproszeniem, spieprzony moim zdaniem.
  • #5 3083739
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Używam na zmianę PonyProg i programator A Dybkowskiego i na dobrze ponad tysiąc programowań AVRów nigdy nie zdarzyło mi się, żeby któryś z nich samowolnie zmienił fusebity. A robię TO na kawałku drutu podłączonego do portu drukarki.
  • #6 3083770
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Mnie w ciągu ostatniego pół roku zdarzyło się to już trzeci raz. Co prawda programuję prawie codziennie wiele razy. Błąd nie pojawia się często, ale jednak pojawia się. Za każdym razem zdarzyło mi się to na ATmega128, więc może tylko z tym mikrokontrolerem ma problemy...
  • #7 3083984
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    W przypadku ISPów na LPT istotnym elementem programatora jest pecet, pracujące na nim oprogramowanie oraz sam port LPT, o czym miałem okazję przekonać się kilka razy. Dlatego do nowego komputerka podchodzę zawsze mając w kieszeni co najmniej dwa programy ISP, co pozwoliło mi kilka razy (zawsze) wybrnąć z kłopotliwej sytuacji.
  • REKLAMA
  • #8 3084364
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Też nie spotkałem się z takim problemem, a kiedyś programowałem za pomocą ponyproga całą taśme atmeli, może to nie wina ponyproga, tylko wadliwego zasilania na płytce drukowanej? Megi 128 bardzo łatwo uszkodzić fluktuacjami napięcia zasilania przy programowaniu, ale przecież łatwiej napisać że ponyprog to badziewie, niż sprawdzić porządnie co może być przyczyną takich błędów.

Skoro Pony jest dla Ciebie p... to kup sobie porządny programator Atmela, a nie jeździsz po czyjejś pracy, jaką niewątpliwie jest ten program, bo akurat Tobie jakiś atmelek padł i to nie wiadomo z jakiego powodu.
  • #9 3084695
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Jak napisałem, zaobserwowałem już wcześniej zmianę fusebitów przy zaprogramowaniu ponyprogiem. Tylko że w tamtym przpypadku zmienił mi bit zgodności z mega103, co nie powodowało większego problemu. Po prostu zaprogramowałem fusebity jeszcze raz.

Oczywiście jest mozliwe, że tym razem mikrokontroler uległ uszkodzeniu. Dowiem się jak wypróbuję różne konfiguracje zegarów.

Może trochę mnie poniosło z tych "szmelcem", ale trochę się zdenerwowałem, bo akurat nie mam zapasowego.

W każdym razie, wydaje mi się że to raczej błąd aplikacji. Bo nawet jak jakieś przekłamania drobne wystapią w czasie trnasmisji, to przecież po to wymyślono protkoły komunikacyjne, żeby takie rzeczy niwelować.

Ja nie ufam tej aplikacji i nie będę z niej już korzystał. Utworzyłem ten temat, aby zwrócić uwagę kolegom kontruktorom, że korzystanie z niej wiąże się z ryzykiem, gdyż jest zawodna.
  • #10 3084772
    GienekS
    Poziom 32  
    Ocena: 15
    Jestem ciekaw ile głosów niezadowolenia padnie w tym temacie. Ja używam Pony na trzech maszynach i programuję w różnych warunkach i różne Atmelki i jeszcze takiego psikusa sama aplikacja Pony Prog mi nie zafundowała. I szukałbym błędu raczej u siebie a niżeli winić sam program, który nawiasem mówiąc ma bardzo przyzwoity interfejs i możliwości a co nie bez znaczenia jest i jego cena (0,00PLN).
    Ma do ciebie taką propozycję. Jest taka aplikacja w pakiecie WinAVR jak AVRDUDE, którą możesz wykorzystać ten sam sprzęt. Zacznij jego używać i zobacz czy ci się coś podobnego przytrafi. Wtedy będzie wiadomo co jest nie tak u ciebie.
  • #11 3085199
    Dexter77
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Konikiem zaprogramowalem bardzo duzo meg. Wykorzystywany byl na 4 roznych komputerach. Zero problemow. Proponuje najpierw popatrzec po swoim otoczeniu. Osyloskop w dlon i patrzec co sie dzieje. Najpierw sprawdzic zasilanie ukladu jakie jest w trakcie programowania. Obejrzec sygnaly programujace. Mozliwosci moze byc duzo.
    Pozdrawiam
    Dexter
  • #12 3085260
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Ja programuję oryginalnym ISPAVR i od czasu do czasu padają procki. Spowodowane jest to nie uziemionym komputerem i zasilaniem AVRa zasilaczem impulsowym. Są upływy prądu na przetwornicach (nie raz uszczypała mnie wtyczka wideo od monitora) co powoduje przepływ małego prądu między PC a programowanym AVR i niestety jak zapomnę całkiem odłączyć zasilanie dla AVR przy podłączaniu lub odłączaniu programatora, potrafi się uszkodzić reset. Układ programuje się ale nie działa.
  • #13 3085291
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Przejrzałem protokół komunikacyjny programatora ISP do AVR i w ramce nie ma sumy kontrolnej...
    Wydaje mi się to nieco dziwne i ciężko mi stwierdzić czym jej brak został spowodowany. Możliwe, że projektanci, tego bardzo fajnego rdzenia, mieli ku temu jakieś powody ;)
    Szkoda, bo jak widać powoduje to czasami problemy, a narzut czasowy do jej obliczenia byłby niezbyt duży.

Tak więc przekłamania na lini mogą powodować zaprogramowanie fusebitów.
    Zatem zwracam honor panu Lanconelli, dopóki nie znajdę jakiegoś dowodu potwierdzającego moją tezę :)
  • #14 3086312
    adamusx
    Poziom 27  
    Ocena: 28
    Witam.
    Ja rowniez zauwazylem zmiane fusebitow przez Pony Progra. Jednak jeszcze nigdy mi sie nie zdazylo zeby pony prog zablokowal czy uszkodzil procka. Uwazam ze jest to dobry program, a co do fusebtow... no coz, nic nie jest idealne :)
  • #15 3086404
    flisak_kf
    Poziom 12  
    Więc jednak nie jestem jedyny.

Jak już zmieni fuse bity i ma się szczęście to trafi na te mniej znaczące.
    Ja go miałem niestety trochę mniej :)
  • REKLAMA
  • #16 3086439
    Nawigator
    Poziom 33  
    Ocena: 160
    Miałem takie przypadki z Pony ale gdzies wyczytałem że NIE należy odczytywać fusebitów i tymi odczytanymi programować nowego procesora tylko po otwarciu okienka fuses wpisać ręcznie wymagane nastawy i wtedy programować. Być może jest to przypadek ale teraz zawsze tak robię i nie zdarzyło mi sie już nic sknocić. Najnowsza wersja Pony ma chyba już poprawkę ale ja z przyzwyczajenia stosuję tę procedurę.
    Pony ma wiele zalet i raczej bym go nie skreslał.
    Pozdr. N.
  • #17 3089972
    Robin Robinowski
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Witam.
    Pare razy zdarzyło mi sie zablokować pare procków (Atmeli) ale to z mojej własnej winy. Problem rozumienia logiki fusebits pomiędzy dokumentacją producenta a PonyProgiem. Zreszto pisałem kiedyś posta na forum. Poza tym nigdy nie spotkałem sie z wyżej wymienionym problemem. Zawsze działał bez zarzutów.l
    Pozdrawiam.
  • #18 3094239
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Autor zechce dodać coś do tematu, otworzy go. Zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z programem PonyProg, który w niektórych przypadkach samoczynnie zmienia fuse bity mikrokontrolerów AVR, co może prowadzić do ich nieprawidłowego działania lub całkowitej utraty odpowiedzi urządzenia. Autor zgłasza, że mimo stosowania procedury odczytu fuse bitów przed programowaniem pamięci, program nadal modyfikował ustawienia fuse, co skutkowało uszkodzeniem mikrokontrolera, szczególnie modelu ATmega128. Inni uczestnicy wskazują, że problem może wynikać z błędów transmisji, braku sumy kontrolnej w protokole ISP, wadliwego zasilania, nieprawidłowego uziemienia komputera lub błędów użytkownika przy interpretacji fuse bitów. Zalecane jest stosowanie alternatywnych programatorów i oprogramowania (np. AVRDUDE), ręczne wpisywanie fuse bitów zamiast kopiowania ich z odczytu oraz dokładna diagnostyka sygnałów i zasilania podczas programowania. Pomimo krytyki, PonyProg jest chwalony za przyjazny interfejs i bezpłatność, jednak użytkownicy powinni być świadomi ryzyka związanego z jego używaniem, zwłaszcza przy programowaniu bardziej wrażliwych mikrokontrolerów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA