logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak obrazu z monitora przy uruchamianiu komputera (brak sygnału z ekranu)

AksmaitnyGrzmot 24 Lis 2017 16:24 22779 18
REKLAMA
  • #1 16846205
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    Hej. Tak jak w temacie: mam ostatnio dosyć uciążliwy problem przy uruchomieniu komputera. Mianowicie, czasami (zdarza się to kompletnie losowo) przy włączaniu komputera monitor w ogóle nie reaguje (tzn. wyświetla się tylko notka o braku sygnału). Komputer włącza się chyba normalnie (bez obrazu ciężko stwierdzić). Na początku odłączyłem i podłączyłem wtyczki od monitora i te z listwy zasilającej. To pomogło, ale po każdym restarcie sytuacja się powtarzała. Następnie otworzyłem komputer, wyczyściłem wnętrze i podociskałem wszystkie wtyczki. Po tym komputer i monitor uruchamiały się w porządku przez prawie dwa tygodnie (a restart nic nie psuł), ale dzisiaj znowu coś nie pasowało monitorowi, bo sytuacja się powtórzyła. Podłączenie i odłączenie kabli od monitora tym razem nie pomogło, ale ponowne podociskanie wtyków w komputerze znowu naprawiło sprawę (i na razie po trzech restartach wszystko jest ok). Ostatnio też komputer działa mi strasznie ociężale, a myszka/kursor czasami wariuje, ale nie wiem czy ma to jakikolwiek związek z tym uruchamianiem. Byłbym bardzo wdzięczny za jakąkolwiek informację, co może być nie w porządku z moim komputerem. Dzięki.

Nie wiem, czy będzie potrzebna specyfikacja komputera, ale w razie czego:
    Windows 10
    GTX GeForce 1060 6GB
    Intel Core i7-4770 3.40GHz
    16 GB RAM
    Monitor - 2D FHD LG TV-4
    Płyta główna - ASROCK H81M-HDS
    Zasilacz - SSeasonic S12 II Bronze 520W - Zasilacz i karta graficzna są bardzo nowe, bo kupowane dosłownie 2 miesiące temu, więc to chyba raczej nie one są problemem.
  • REKLAMA
  • #2 16846215
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    witam

hmm W pierwszej kolejności sprawdź w dokumentacji monitora z jaką maksymalną rozdzielczością może pracować Twój monitor. Wejdź w tryb awaryjny systemu klawisz F8 i przełącz na rozdzielczość np. 1024x768 --- Ustawienia zaawansowane >> Monitor >> Częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz i zatwierdź OK. uruchom PC ponownie i powinien się uruchomić komputer i można zmienić rozdzielczość na wyższą z taką jak Pracuje Monitor.
  • #3 16846221
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    Komputer zasilacza nie posiada? Podać model i markę.
    Pomierzyć miernikiem, podmienić na inny markowy ;)
    W monitorze w jego sekcji zasilania możesz mieć wyschnięte, pęknięte kondensatory.
    Wymiana ich pomoże na włączanie się monitora (podaj model), ale nie na start płyty głównej.
    Podmień monitor na inny 100% sprawny - tak się przekonasz, czy to płyta gł. się nie uruchamia.

Dodano po 2 [minuty]:

@kiss39 Jemu się całkowicie nie włącza monitor. Nawet logo windows nie widać (tak zrozumiałem):
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Komputer włącza się chyba normalnie (bez obrazu ciężko stwierdzić).

Wcale nie ciężko. Podłącz brzęczyk systemowy i wyjmij GTX GeForce 1060 6GB.
    Piszczy?
  • #4 16846230
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2089
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Nie wiem, czy będzie potrzebna specyfikacja komputera

Jest potrzebna, ale uzupełnij jeszcze o model płyty i markę/model zasilacza.
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Komputer włącza się chyba normalnie

Nie sądzę.
    Uzupełnij brakujące dane, warto też zamieścić screen z HWinfo (zakładka sensors-only), tak aby były widoczne wszystkie zakładki.
  • #5 16846231
    safbot1st
    Poziom 43  
    Dalej - sprawdź napięcie bateri CMOS. Zresetuj CMOS i przywróć domyślne ustawienia.
    To nawet dysk twardy może POST blokować lub inny podzespół, nawet mysz, czy klawiatura.
    Podaj SMART z programu Crystal Disk Info.
  • REKLAMA
  • #6 16846239
    kokapetyl
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Wymiana ich pomoże na włączanie się monitora

Raczej monitor się włącza, wyświetla komunikat "brak sygnału"
    Przyczyny bym szukał w samym PC. Chyba że uszkodzony tor sygnałowy w monitorze. :cry:
  • #7 16846304
    safbot1st
    Poziom 43  
    Racja @kokapetyl
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    (tzn. wyświetla się tylko notka o braku sygnału).

Dosyć prądożerny zestaw. Ciekawe jaki zasilacz? Może być "sprawcą".
  • #8 16846311
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    kiss39 napisał:
    witam

hmm W pierwszej kolejności sprawdź w dokumentacji monitora z jaką maksymalną rozdzielczością może pracować Twój monitor. Wejdź w tryb awaryjny systemu klawisz F8 i przełącz na rozdzielczość np. 1024x768 --- Ustawienia zaawansowane >> Monitor >> Częstotliwość odświeżania ekranu na 60Hz i zatwierdź OK. uruchom PC ponownie i powinien się uruchomić komputer i można zmienić rozdzielczość na wyższą z taką jak Pracuje Monitor.

Monitor może pracować w maksymalnie rozdziałce 1920x1080 (taka jest zalecana). Nigdy nie przełączam na żadną niższą ani wyższą. A ten tryb awaryjny w ogóle może zadziałać przy tym braku sygnału z monitora przy uruchamianiu komputera (w znaczeniu, czy cokolwiek mi się wyświetli na ekranie) ? Bo jak np. teraz działa mi ok, to nie widzę sensu w zmianie rozdzielczości.
    I tak nawiasem, to przywracałem też BIOS do domyślnych ustawień, bo niektórzy na necie pisali, że to może pomóc, ale robiłem to przy tych wcześniejszych problemach, więc jak dzisiaj znowu wywaliło mi monitor, to to raczej nic nie pomogło.
  • #9 16846316
    kokapetyl
    Poziom 43  
    safbot1st napisał:
    Ciekawe jaki zasilacz? Może być "sprawcą".

Pytanie już padło, czekamy na odzew autora.
  • REKLAMA
  • #10 16846320
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    safbot1st napisał:
    Ciekawe jaki zasilacz? Może być "sprawcą".

Pytanie już padło, czekamy na odzew autora.

Już zaktualizowałem specyfikację. Zasilacz to SSeasonic S12 II Bronze 520W. Praktycznie nówka, bo wymieniany niecałe dwa miesiące temu.
    Dodano po 5 [minuty]:
    kokapetyl napisał:
    safbot1st napisał:
    Wymiana ich pomoże na włączanie się monitora

Raczej monitor się włącza, wyświetla komunikat "brak sygnału"
    Przyczyny bym szukał w samym PC. Chyba że uszkodzony tor sygnałowy w monitorze. :cry:

Dokładniej to włączam monitor po włączeniu zasilacza z tyłu komputera (przed uruchomieniem systemu - na ekranie wyskakuje LG, brak sygnału itd.), a po uruchomieniu komputera po prostu znowu wyskakuje to "brak sygnału" zamiast loga płyty głównej i loga Windowsa, a komp tak jakby się włącza, ale monitor nie reaguje.
  • #11 16846358
    kokapetyl
    Poziom 43  
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    po prostu znowu wyskakuje to "brak sygnału" zamiast loga płyty głównej i loga Windowsa, a komp tak jakby się włącza, ale monitor nie reaguje.

W tym chyba problem że nie włącza się poprawnie.
    Problem może być z kartą graficzną, z podłączeniem jej (również z połączeniem/przewód)
    Sprawdź inną kartę/ zintegrowaną (jeśli takowa jest).
  • #12 16846387
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    po prostu znowu wyskakuje to "brak sygnału" zamiast loga płyty głównej i loga Windowsa, a komp tak jakby się włącza, ale monitor nie reaguje.

W tym chyba problem że nie włącza się poprawnie.
    Problem może być z kartą graficzną, z podłączeniem jej (również z połączeniem/przewód)

Właśnie jedynie wydaje mi się, że może być coś z przewodem. A wymiana na inną kartę, czy przestawienie na zintegrowaną z prockiem na razie chyba nic nie da skoro równie dobrze komputer może mi się teraz uruchamiać poprawnie nawet przez 2 tygodnie (bo tyle minęło od ostatniej 'awarii' z monitorem), więc po przestawieniu karty i tak nie będę wiedział, czy coś to w ogóle zdziałało.
    Przewód od monitora łączy się też z komputerem przez przejściówkę - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.
  • #13 16846433
    kokapetyl
    Poziom 43  
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    rzewód od monitora łączy się też z komputerem przez przejściówkę - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

W poprzedniej wypowiedzi już zwróciłem uwagę na połączenie, to też może mieć wpływ.
  • #14 16846915
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    kokapetyl napisał:
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    rzewód od monitora łączy się też z komputerem przez przejściówkę - nie wiem czy to ma jakieś znaczenie.

W poprzedniej wypowiedzi już zwróciłem uwagę na połączenie, to też może mieć wpływ.

W jaki sposób może mieć to wpływ na przykład ? Przejściówka też akurat jest stosunkowo nowa i nic z nią nie kombinowałem, nie jest uszkodzona itd. Po prostu nie wiem z czego może wynikać ten problem, bo nie przypominam sobie żebym robił cokolwiek konkretnego z komputerem, co mogłoby to wywołać. Po prostu z dnia na dzień monitor zaczął szwankować.
  • #15 16847186
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Po prostu z dnia na dzień monitor zaczął szwankować.
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Praktycznie nówka, bo wymieniany niecałe dwa miesiące temu.

Cos tam "konkretnego" pamiętasz. Dlaczego wymieniałeś zasilacz i jaki był przedtem? Problem był na starym zasilaczu też?
  • REKLAMA
  • #16 16847355
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    GTX GeForce 1060 6GB

Jaka to firma tej karty ?

Opisz dokładnie połączenie kablowe jakie użyłeś do łączenia Monitor-karta graficzna GTX 1060 z wszystkimi przejściówkami, adapterami.
  • #17 16847409
    AksmaitnyGrzmot
    Poziom 7  
    310artur napisał:
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Po prostu z dnia na dzień monitor zaczął szwankować.
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    Praktycznie nówka, bo wymieniany niecałe dwa miesiące temu.

Cos tam "konkretnego" pamiętasz. Dlaczego wymieniałeś zasilacz i jaki był przedtem? Problem był na starym zasilaczu też?

Nie pamiętam kompletnie starego modelu zasilacza, a powód wymiany był prosty - stary, nie uciągnąłby nowej karty graficznej. I na starym zasilaczu nie było takiego problemu, ale z drugiej strony na tym też nie przez pierwsze dwa miesiące.
  • #18 16847478
    lazania
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    "Komputer się włącza chyba normalnie". Dioda HDD miga ?
  • #19 16847690
    safbot1st
    Poziom 43  
    kokapetyl napisał:

Miałem pisać i zapomniałem. Jest zintregrowana. Radzę jej użyć @AksmaitnyGrzmot .
    Co z tego, kiedy kolega Aksamitny nie umie rozpoznać czy mu się komputer się włącza, czy monitor:
    AksmaitnyGrzmot napisał:
    z dnia na dzień monitor zaczął szwankować.

Podstaw inny monitor i po temacie. Użyj "gniazdka" do podłączania monitorów na płycie głównej, a kartę PCI-E wyjmij. Dwie pieczenie na 1 ogniu, bo nigdy nie dojdziemy, czy Ci się w ogóle komputer włącza.
    Wentylator w zasilaczu i na CPU kręcą się??? ;P

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem sygnału z monitora przy uruchamianiu komputera, co objawia się komunikatem "brak sygnału". Po odłączeniu i ponownym podłączeniu kabli monitor działał przez pewien czas, ale problem powracał. Użytkownik sprawdził połączenia, wyczyścił wnętrze komputera oraz przywrócił ustawienia BIOS do domyślnych, co przyniosło chwilową poprawę. Wskazano na możliwość problemów z zasilaczem, kartą graficzną (GTX 1060 6GB) oraz przewodami, w tym przejściówką. Użytkownik wymienił zasilacz na model Seasonic S12 II Bronze 520W, ale nie pamięta modelu starego zasilacza. Sugerowano również sprawdzenie napięcia baterii CMOS oraz podłączenie innego monitora, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA