logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniu

ElektronikAmator92 25 Lis 2017 21:07 993 9
  • #1 16848795
    ElektronikAmator92
    Poziom 4  
    Ocena: 9
    Witam Państwa.

Mam uszkodzony Behringer DJX400. Szukałem schematu ale znalazłem tylko od wersji wyższej DJX 700. Może ktoś wie, skąd go zdobyć?

Choć wartości elementów elektronicznych są ładnie opisane na płycie, jednak mam taki problem z nim, że został zalany jakimś tłustym specyfikiem, jakby olej ale wewnątrz obudowy była rdza a po oleju raczej nie zardzewiałby. Sam mikser włącza się, tylko działa częściowo. To znaczy funkcja Monitor działa na obu kanałach, w słuchawkach jest dźwięk bez żadnych szumów, trzasków, można regulować pokrętłami od Equalizera, ale liczniki BPM nie działają, Crossfader nie reaguje, tam samo jak fadery kanałów i w ogóle nie ma sygnału na wyjściu, kolorowe diody, które pokazują siłę wzmocnienia dźwięku (Master), w ogóle się nie świecą, tak samo jak diody nad crossfaderem, ale tutaj połowa ma przeżarte od tej substancji nóżki i dobrze byłoby je wymienić.

Wyczyściłem go z tego syfu, płyta główna nie jest nigdzie zardzewiała, jedynie chyba 3 pokrętła i 2 przyciski nadają się do wymiany. Napięcia zmierzone, stabilne +15V, -15V i 5V (zastosowane stabilizatory 7815, 7915 i 7805, dość mocno się grzeją, nie wiem czy nie za mocno).

Może ktoś miał doświadczenia w serwisie takiego sprzętu i pomógłby mnie naprowadzić na właściwe tory z naprawą?
  • Pomocny post
    #2 16848820
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    A z 700-tki nic nie wywnioskujesz? To chyba podobne urządzenia (pewności nie mam, ale możesz porównać). Tu materiały:

https://www.electronica-pt.com/esquema/audio/behringer-audio/behringer-djx700-14923/
  • #3 16848907
    ElektronikAmator92
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc. Faktycznie z tego schematu może coś się uda wymyślić. Jutro porównam elementy na płycie.
  • #4 16849111
    yogi009
    Poziom 43  
    Zrób dobre fotki i wrzuć w odpowiedniej rozdzielczości obie strony płytki.
  • #5 16850146
    ElektronikAmator92
    Poziom 4  
    Zdjęcia:
    Niestety musiałem robić z doświetleniem, w ogóle nie łapało ostrości.

Schemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniuSchemat do Behringer DJX400 - gdzie znaleźć? Mikser częściowo działa po zalaniu
  • Pomocny post
    #6 16850152
    yogi009
    Poziom 43  
    ElektronikAmator92 napisał:
    mam taki problem z nim, że został zalany jakimś tłustym specyfikiem, jakby olej ale wewnątrz obudowy była rdza a po oleju raczej nie zardzewiałby

Jeżeli to stało w jakimś klubie, obstawiam piwo. Jest elektrolitem, a po wyschnięciu tworzy taką nieciekawą maź... Częsty przypadek. Jak poszło szeroko, może być spora dewastacja półprzewodników...

Widzę tor analogowy na 4580, TL074 i SSM2164 (http://www.analog.com/media/en/technical-documentation/data-sheets/SSM2164.pdf), przełaczniki to CD4051. Zmierz napięcia od transformatora do wyjścia zasilacza, potem pomierz napięcia na wszystkich tych analogowych scalakach (pin'y są w notach). I zdrowaśkę żeby nie podła jakaś programowana cyfrówka.

Umyłeś to dokładnie w IPA? Który moduł dostał najwięcej tego "piwa"? Potencjometry czyste?
  • #7 16851361
    ElektronikAmator92
    Poziom 4  
    Pomierzyłem i czarno to widzę, ponieważ wszystkie układy jakie są dostają napięcia +/- 15V i 4,96V, jedynie na CD4051 napięcia wynoszą +/- 7,5V. "Piwa" najwięcej wlało się do faderów i mikroswitchy pomiędzy faderami a licznikami BPM. Ogólnie najbardziej mokry był środek płyty. Od spodu myślałem na pierwszy rzut oka, że nie jest tak źle, ale gdy zacząłem czyścić to brązowy syf się lał.

Kupiłem go w cenie czteropaka, także chyba najwięcej z tego warty jest kabel zasilający...
  • #8 16851404
    yogi009
    Poziom 43  
    Wszystko zależy od Twojego samozaparcia w temacie. Jeżeli dysponujesz metodą niedestrukcyjnego "zdjęcia" scalaków w obudowie SOIC-08, możesz na początku sprawdzić działanie wszystkich opamp'ów, one dostają prawidłowe ±15V, to samo z 4051 - on ma katalogowe absolutne maksimum (od plusa do minusa) 20V, więc ±7,5V daje 15V 0 to dobry wynik. Część cyfrowa dostaje swoje 5V. Czy cała, również te większa scalaki (nie wiem, co to za układy)?

Do celów testowych możesz tam wlutować sprawne inne wzmacniacze operacyjne, ważne żeby były podwójne (NE5532, LM833, TL072 - dwa pierwsze można zapewne zostawić, one sobie nieźle radzą z audio). Generalnie zabawa na tym poziomie jeszcze nie generuje kosztów. Możesz też sobie zrobić prosty tester wzmacniaczy operacyjnych (układ jest na forum) i kolejno je sprawdzić.

Spróbuj też przeanalizować ze schematem przebieg ścieżek i ich ciągłość, być może tu coś jednak skorodowało. No i kolejna możliwość, czyli zalanie spowodowało jednak przepalenie tych większych cyfrowych układów.
  • #9 16851462
    ElektronikAmator92
    Poziom 4  
    Musiałbym kupić niestety HotAir'a, zwyklą lutownicą to szybciej uszkodzę go jeszcze bardziej.

Układy nad tymi 2 gniazdkami do wpięcia płytki zasilacza/z cinchami, to idąc od nich w górę:
    2x HC373
    HC273
    MB89198A

One dostają na nóżkach Vcc 4,96V.

Patrzyłem za TL074 i 4580 i są dostępne na aukcjach, tylko mam też do wymiany 2 potencjometry (jeden ciężko się rusza a drugi ma urwaną górną część pokrętła) i jak się nie mylę pasują od pioneera djm, tylko że cena jednego to około 40zł.
  • #10 16851526
    yogi009
    Poziom 43  
    Te dwa pierwsze to logika, są niedrogie. Bez gorącego powietrza tego nie zdejmiesz. Co do potencjometrów... na tym etapie wlutowałbym na przewodach tanie odpowiedniki o tej samej rezystancji. One są uszkodzone w sposób uniemożliwiający prawidłowy przepływ prądu?

W koszty pchaj się, jak będziesz pewien sukcesu :-)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje schematu do miksera Behringer DJX400, który częściowo działa po zalaniu. Znalazł jedynie schemat do modelu DJX700, który może być pomocny. Mikser włącza się, ale nie działa Crossfader, liczniki BPM oraz wyjście audio. Użytkownik zauważył, że wewnątrz miksera znajduje się rdza, a nieczystości mogą pochodzić z zalania substancją przypominającą olej. W odpowiedziach zasugerowano pomiar napięć na układach scalonych oraz czyszczenie potencjometrów. Użytkownik planuje wymienić uszkodzone elementy, w tym potencjometry, które mogą być kompatybilne z modelami Pioneer DJM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA