logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Saeco Royal SUP016 - Pusty wyświetlacz i brak reakcji

wagnerosss 26 Lis 2017 13:06 2184 1
REKLAMA
  • #1 16849855
    wagnerosss
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witajcie,

Ostatnio robiłem testy swojego ekspresu Saeco Royal Cappuccino. Chciałem zorientować się co jest przyczyną zbyt niskiego przepływu wody (wg wskazań CPU) na drugim bloku. W pewnym momencie wyświetlacz zrobił się pusty i ekspres zaprzestał działać. Początkowo sądziłem, że być może zadział termostat i wszystko wyłączył, więc poczekałem jakiś czas i rzeczywiście uruchomił się, ale tylko na chwilę.

Stan obecny wygląda tak, że po załączeniu ekspresu podświetla się wyświetlacz, ale nie ma na nim nic (żadnych czarnych pasków) i brak jakiejkolwiek reakcji ekspresu. Sprawdzałem wszystkie przewody, czy nie ma gdzieś przebić, rozłożyłem go na czynniki pierwsze i skręciłem z powrotem, efekt dalej ten sam. Sprawdziłem również bezpieczniki, bezpieczniki termiczne przy grzałkach oraz linie zasilania CPU (5V) - wszystko w normie.

Zastanawiam się czy to możliwe, że padł mi wyświetlacz? Wyjąłem go i podłączyłem bezpośrednio do 5V. Wydaje mi się, że w takim przypadku powinien być widoczny czarny pasek, lecz go nie było. Czy to możliwe, że CPU nie wystartuje, jeśli wyświetlacz jest niesprawny?

PS. CPU też sprawdzałem na oscyloskopie. Główny clock działa, widać na niektórych pinach zmiany stanów, choć bardzo dziwne zachowanie ma na liniach danych do wyświetlacza - nie wysyła żadnych danych, jedynie na jednym pinie jedynka logiczna pojawia się okresowo (swoją drogą 13PIN wyświetlacz to dla mnie mała zagadka, bo którejś nóżki nie ma).

Może ktoś miał z czymś takim styczność?
  • REKLAMA
  • #2 16875196
    kesy1
    Poziom 10  
    Ocena: 58
    Witam serdecznie
    mam podobny problem a mianowicie ekspres działał przez kilka lat bez zarzutu aż do momentu no właśnie próbowałem włączyć ekspres ale brak jest jakiejkolwiek reakcji wyświetlacz jest wygaszony a ekspres zachowuje się jakby były otworzone drzwiczki od zaparzacza sprawdziłem mikrowłącznik od drzwiczek jest ok jaki może być problem tej usterki czy są w tym ekspresie jakieś bezpieczniki które wyłączają ekspres. Jedyna reakcja jaką zauważyłem to naciskając mikrowłącznik drzwiczek od zaparzacza kilka krotnie co jakiś czas słychać trzask (pyknięcie) gdzieś w okolicach termobloku czy może to być jeden z bezpieczników termicznych na termobloku ale czy w przypadku uszkodzenia bezpiecznika wyświetlacz jest wygaszony ? proszę o pomoc
REKLAMA