pisałem powyżej jest to wiatrak od komputera od serwera więc jego zasilanie to 12wolt zdjęcie wkleję puźniej spawarka to znaczy same trafo z kablami było kupione na składnicy złomu w stanie okropnym i w takim stanie po przywiezieniu do domu wybijało zabezpieczenie 16a po kilku dniach trafo ożyło spawa świetnie zapewne było wilgotne uzwojenie bo jest w bawełnie od aury pogodowej miałem obudowę od zasilacza od radiostacji i wykorzystałem ją na tą spawarkę, spawarka była przywieziona we worku (TRAFO Z KABLAMI) lubię aby coś uratować od huty wykonanie profesjonalne jestem estetą nie lubię
wykonywać dziadostwa
Dodano po 3 [minuty]:
uważam że powód zwalniania wentylatora to pobór mocy jako piorytet spawarki a z uwagi że zasilanie wentylatora słabsze wtedy spada napięcie na zasilaczu impulsowym i wentylator zwalnia a po zajarzeniu łuku powraca do normy
Dodano po 32 [minuty]:
wygląd po remoncie spawarki

Dodano po 1 [minuty]:
kable robocze do wymiany tylko były zamontowane w celach próbnych
Dodano po 1 [godziny] 1 [minuty]:
Transformator wyglądał tak a po odnowieniu tak dorobione zostały obejmy z grubego tworzywa i skręcone śrubami ze stali nierdzewnej nie magnetycznej

odizolowane koszulkami
Dodano po 5 [minuty]:
trafo ma odczepy uzwojenia pierwotnego ale za duże obciążenie na bezpieczniki 16a więc zrezygnowałam z dalszych odczepów i jest na pierwszym elektrody 3.25 i elektrody 2.5 pokonuje bez problemu nie wybija bezpieczników to mi wystarcza spawałem grube elementy spawa świetnie jedynie ten wkurzający wentylator
Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:
na składnicy złomu zapłaciłem 25 złotych inaczej za friko były w komplecie kable robocze z uchwytem elektrody uchwyt wypalony ale kupiłem Polski nowy patrząc na cenę sama miedź warta trochę więcej