logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zidentyfikować datę produkcji płyty i wyświetlacza w Nokia 6310i?

Hugo333 09 Sie 2005 23:50 828 5
REKLAMA
  • #1 1721312
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Mam telefon Nokia 6310i który wpadł do połowy w wodę. Odałem gościowi do naprawy i motyw jest taki(nadmienie iż mam drugi taki telefon i dlatego jestem zorientowany w brakach):
    - nic nie działa, ani płytka ani wyświetlacz.
    - brak takiego plastiku z napylonym metalem - podejrzewam że to jakiś ekran
    - brak głośniczka do dżwięków ostrzegawczych
    - brak baterii na klawiaturze
    - uszkodzona gumka pod głośniczek do słuchania
    - pogięte ekrany z siatki metalowej
    i jeszcze kilka usterek, telefon nigdy wcześniej nie był w naprawie, więc sprawcą tych niedociągnięć musi być w/w gościu.
    I tutaj mam pytanie zasadnicze - czy jest możliwa identyfikacja płyty z odczytanych oznaczeń co do daty np. produkcji ?? To samo dotyczy wyświetlacza. W moim starszym fonie jest taki nr AT&S 8.2 , natomiast w tym uszkodzonym jest 6.2 - który jest starszy.
    Jeżeli ktoś jest zorientowany to proszę o informację, jak zidentyfikować datę produkcji tej płyty i wyświetlacza. może da się zidentyfikować płytę po obudowie, może IMEI coś powie ???
  • REKLAMA
  • #2 1721705
    norb86
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Sugerujesz, że gościu Ci podmienił wętrzności telefonu?
    Ale klaps, jeśli jesteś pewien, że podmienił (a tak wynika z Twojego postu), to wybierz się do niego i powiedz, że chcesz wnętrzności swojego telefonu, a nie jakiegoś wraka, a jeśli nie to zastrasz go sądem grodzkim i policją. Ciekawe co powie...
  • REKLAMA
  • #3 1721781
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Z tego co piszesz zeczywiscie mogl ci podmienic ta plyte albo sie pomylić(czasem tyle tego lezy ze nie sposob sie polapac :)) jezeli chodzi o pogiete ekrany metalowe czy jak tam to nazywasz to jest norma poniewaz jak mu dales ten telefon do naprawy to musial go najpiwerw wykapac pozniej wygrzac wiec je musial zdjac a co za tym idzie mogly sie pogiac troszke...... jezeli chdzi o identyfikacje plyty to nie mam pojecia ja bym pod kompa podpiol moze go zczyta i bedzie wszystko wiadomo. Pozdro dolar666
  • REKLAMA
  • #4 1721802
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    jesli chcesz sprawdzic plyte to musisz odczytac imei.
    jesli telefon sie nie wlaczy to tego niestety nie sprawdzisz :-(

a ten plastik z napylonym metalem to prawdopodobnie antena.
    plaszki pogiete - jesli sie rozbiera te telefony to czasem sie pozaginaja ale nie bardzo.

jesli nie sprawdziles tego przy tym kliencie to ciezko bedzie teraz to udowodnic.
    zawsze moze Ci powiedziec, ze to Ty pozamieniales :-(
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #5 1722062
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Też mi się tak wydaje, że przy martwej płycie nie będzie możliwości odczytania numeru i dlatego zapytałem czy po numerach z płyty drukowanej da się coś wyczytać. Co do pogiętych elementów to aż tak bardzo się nie czepiam, ale braki w wyposażeniu wewnątrz to już inna sprawa. Pewnie uznał że i tak go nie naprawię, więc wyciągnął to co jeszcze dobre i sobie zostawił - tzw. KRADZIEŻ. I to mnie najbardziej wkur...., gdyby oddał w całości nie zwróciłbym pewnie nawet uwagi, a tak muszę dojść prawdy i wyegzekwować co MOJE. Pomóżcie. Może jest jakiś inny sposób identyfikacji.
  • #6 1722203
    dolar666
    Poziom 20  
    Ocena: 28
    Sprubuj pod kompem moim zdaniem to jedyne rozwiazanie moze pluta nie jest tak bardzo uwalona i go zczyta
REKLAMA