Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Skytronic 21 cali - pionowy pasek na ekranie

10 Sie 2005 01:10 1548 12
  • Poziom 16  
    Witam!
    Posiadam telewizor jak wyżej nie wiem, jaki to model, bo nigdzie nie znalazłem oznaczenia. Po włączeniu go przyciskiem na chwile startuje i zaraz przechodzi w stantby po ponownym włączeniu startuje, ale pojawia się tylko poziomy pasek na środku kineskopu. Przy jednej próbie włączenia ekran zrobił się normalny, ale za chwile znowu się wyłączył. Po zdjęciu obudowy zauważyłem wybrzuszony kondensator, wymieniłem go, ale dalej to samo. Czy ma ktoś jakieś sugestie?
    Z góry dzięki za odpowiedzi.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 16  
    Witam.
    Musisz szukać uszkodzenia w układzie odchylania pionowego. Zmierz też napiecie głównej gałęzi powinno wynosić okolo 115V bo wybrzuszony kondensator może swiadczyć o tym że przetwornica pracuje za wysoko, wtedy będziesz musiał wymienić elektrolity po pierwotnej stronie przetwornicy.
    Powodzenia, pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Może zadam głupie pytanie ale w którym miejscu szukać układ odchylenia pionowego? Dopiero zaczynam się bawić z telewizorami.
    Pozdrawiam!
  • Poziom 33  
    Marcinkow1 napisał:
    Może zadam głupie pytanie ale w którym miejscu szukać układ odchylenia pionowego? Dopiero zaczynam się bawić z telewizorami.
    Pozdrawiam!

    Jak nie wiesz,gdzie znajduje sie układ pionu,to daj sobie spokój z naprawą,a przygodę z elektroniką proponuję rozpocząć od czegoś prostszego.TV to dość skomplikowane urządzenie.
  • Poziom 23  
    bedzie to płaski układ na radiatorze z serii TDA--ODCZYTAJ UKŁADY i podaj to pomogę....

    pozdrawiam****
  • Poziom 16  
    Witam!
    Układ to odchylenia pionowego to TA8403 zamiennikiem może być LA7830.

    :arrow: Indyczes nie zaśmiecaj forum takimi bzdurnymi postami doskonale zdaje sobie sprawę, co to jest telewizor. Posiadam już trochę wiedzy na temat elektroniki i naprawiłem nie jedno urządzenie. Z telewizorami też kiedyś trzeba zacząć a mam dopiero 17 lat. Pisząc ten post liczyłem na pomoc a nie o zniechęcenie do pracy
    Pozdrawiam!
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    Witam!
    Skoro przy jednej próbie włączenia obraz zrobił się normalny to sugeruję porawić też zimne luty.

    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    Na to zwróciłem uwagę zaraz po otwarciu obudowy:D
  • Poziom 33  
    Marcinkow1 napisał:
    Witam!
    Układ to odchylenia pionowego to TA8403 zamiennikiem może być LA7830.

    :arrow: Indyczes nie zaśmiecaj forum takimi bzdurnymi postami doskonale zdaje sobie sprawę, co to jest telewizor. Posiadam już trochę wiedzy na temat elektroniki i naprawiłem nie jedno urządzenie. Z telewizorami też kiedyś trzeba zacząć a mam dopiero 17 lat. Pisząc ten post liczyłem na pomoc a nie o zniechęcenie do pracy
    Pozdrawiam!

    Nie wymądrzaj się,jak będziesz miał tyle praktyki co ja to pogadamy,to ty zaśmiecasz forum bzdurnymi pytaniami,najpierw kolego wiedza teoretyczna,póżniej praktyka.To tak jak byś wsiadł do samochodu i próbował jechac nie wiedząc do czego służą poszczególne pedały.:cry:
  • Poziom 16  
    Witam!
    Wymieniłem układ odchylenia pionowego i teraz po włączeniu jest tylko ciemny obraz, ale nie ma tzw. mrówek na kineskopie. Czy ma ktoś jakieś pomysły?

    :arrow: Indyczes po prostu brak słów. Wcale się nie wymądrzam i nie twierdzę, że nie masz doświadczenia, ale napisałeś już 2 posty, z których zupełnie nic nie wynika i proszę nie pisz następnego, bo mam tylko nerwy czytając takie coś. To forum zostało po części stworzone alby ludzie z małym doświadczeniem mogli zadać pytanie i otrzymać sensowną odpowiedź. Co do praktyki to jakoś trzeba ją zdobyć prawda? A jeżeli Twoja pomoc ma polegać na radzie oddania sprzętu do serwisu to dziękuję Ci za taką pomoc!
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    Poziom 16  
    Witam.
    Podkręć troche napięcie na siadce drugiej (to taki potencjometr na trafopowielaczu - ten nizej) i zobacz co bedzie widac na ekranie. Jesli chcesz to moge Ci pomoc poprzez gg. Jeśli chcesz to daj znac.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 16  
    :arrow: Fabi20 Bardzo Ci dziękuję za chęć pomocy, ale 5 minut temu udało mi się naprawić ten telewizorek. Wymieniłem elektrolita 100µF 400V. A obraz był ciemny z powodu złego ustawienia przełącznika na płycie. Obok stabilizatora napięcia 5V przeoczyłem rezystor zamiast 21Ω miał około 2000µ. Teraz wszystko działa jak trzeba jednak mam jeszcze pytanie: Czy podczas 5 minutowej pracy telewizora powinny się zagrzać tranzystory koło trafopowielacza i układ odchylenia pionowego czy radiatory powinny być zimne?
    Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki!
  • Poziom 16  
    Witam i na wstępie chciałem pogratulować.
    Co do grzania się w/w elementów to to jest raczej normalne, zależy to od budowy telewizora - jedne grzeją się bardziej, drugie mniej. Układ odchylania pionowego zawsze będzie się grzał, tranzystor kluczujący trafopowielaczem też się grzeje (choć w niektórych modelach pracuje na zimno). Więc raczej z Twoim TV jest już wszystko w porządku, jednak zalecał bym jeszcze zmierzenie napięcia głównego (115V).
    Pozdrawiam.