logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka jest mniej więcej Hz czytnika prędkościomierz

10 Sie 2005 06:59 2428 5
REKLAMA
  • #1 1721614
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 1721834
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3379
    Witam.
    Można to dość łatwo obliczyć.
    1.Podnieś bok auta do góry.
    2.Podepnij miernik pod impulsator lub do modułu gdzie przychodzą impulsy.
    3.Wykonaj od 10 do 50 pełnych obrotów kołem, w tym czasie musisz zliczyć ilość impulsów (więcej obrotów to większa dokładność).
    3a.Teraz obliczasz ilość impulsów na jeden pełen obrót.
    4.Musisz znać obwód koła, możesz go zmierzyć metrem krawieckim lub obliczyć ze wzoru - obwód = 2Πr
    5.Teraz obliczasz jaki odcinek drogi przebędzie auto ze średnią prędkością 100 km/h w ciągu jednej sekundy. Masz tu wynik 27,777 m.
    6.Otrzymany dystans (27,777) dzielisz przez obwód koła, wynikiem będzie ilość obrotów koła na tym dystansie.
    7.Teraz mnożysz ilość obrotów (punkt 6) przez ilość impulsów na jeden obrót (punkt 3a).
    8.Otrzymany wynik to ilość impulsów w ciągu jednej sekundy, czyli obliczyliśmy częstotliwość impulsów przy 100 km/h.

A TERAZ TROCHĘ ZABAWY .
    PYTANIE DLA WSZYSTKICH FORUMOWICZÓW.
    CZY OTRZYMANY TĄ METODĄ POMIARU WYNIK BĘDZIE PRAWDZIWY, PODPOWIEM - JEST TU KARDYNALNY BŁĄD. CZY KTOŚ WIE JAKI ?

Około 11.00 napiszę gdzie.
    A dla zainteresowanego - niczym się nie przejmuj i zrób wszystko wg punktów od 1 do 8.
    Pozdrawiam

Czy nie ma tu odważnych podjęcia tego problemu ?
    Peter odezwij się to dam Ci odpowiedź na pw.
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [godziny] 22 [minuty]:

Dobra dam odpowiedź - otrzymaną częstotliwość należy podzielić przez 2.
    Teraz inne pytanie - DLACZEGO PRZEZ 2 ???
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1881102
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    ->Aleksander 01
    Gdyby podniósł cały samochód na podnośniku, anie tylko bok to nie musiałby dzielić przez dwa, ale co co by twoim zdaniem wtedy otrzymał. poza tym obliczenia są mocno przybliżone bo w rzeczywistości opona ugina się ( promień dynamiczny )i taki pomiar jest niedokładny.
    Praktycznie robi się to trochę inaczej uwzgledniając ugięcie opony. Jak?
  • REKLAMA
  • #4 1881127
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3379
    MACIEK_M napisał:
    ->
    Praktycznie robi się to trochę inaczej uwzgledniając ugięcie opony. Jak?

Wystarczy zmierzyć dystans od podłoża do centralnej części koła (promień po ugięciu się opony).

Z mechaniką to troszeczkę na bakier widzę - gdyby podniósł caly samochód (koła napędowe) to możnaby kręcić do us...... śm.... i ani jeden impuls by się nie pojawił. Dlaczego?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 1882407
    MACIEK_M
    Poziom 29  
    Ocena: 461
    jeden albo dwa impulsymogłyby się pojawić ( a może nawet więcej ), to zależy.
    A teraz, jesli chodzi o mechanikę to tak, opona ma swój obwód, mierzysz promień bez obciążenia a później wyliczasz obwód L, później mierzysz nowy promień tak jak chciałeś od podłoża do środka koła na ugiętej pod obciązeniem oponie i obliczasz nowy obwód L1 krótszy o około 6-8 cm - zależnie od ugięcia opony, to co teraz te 6-8 cm opony zniknęło? Przecież fizycznie obwód opony dalej jest L.
    Aby określić prędkość czy drogę pojazdu musisz znać dokładnie obwód opony, bo od niego zależy liczba impulsów na kilometr przebytej drogi.
    Zostaje pytanie jak zrobić to w miare dokładnie.

Przepraszam, nie chcę się Ciebie czepiać, ale musi być jakaś metoda ( bo jest ), zastanawiam się na ile jest ona intuicyjna.
  • #6 1882437
    letus
    Poziom 11  
    Aleksander_01 napisał:

Z mechaniką to troszeczkę na bakier widzę - gdyby podniósł caly samochód (koła napędowe) to możnaby kręcić do us...... śm.... i ani jeden impuls by się nie pojawił. Dlaczego?
    Pozdrawiam
    Bo kręcąć jednym kołem np. do przodu dyferencjał zacznie kręcić drugim kołem do tyłu bo będzie na nim mniejszy opór niż na pozostałej części wchodzącej do silnika, nie wiem jak to się tam zwie bo nie jestem mechanikiem.
REKLAMA