logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magnetron w tunelu wulkanizacyjnym - częste wyłączanie, zabezpieczenie anody

michasp 10 Sie 2005 07:35 1710 4
REKLAMA
  • #1 1721633
    michasp
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam,

mam pytanie, czy ktoś z forumowiczów zajmował się kiedyś przemysłowym wykorzystaniem mikrofal do podgrzewania np. mieszanki gumowej - chodzi mi konkretnie o to, dlaczego, przy dobrych sygnałach wejściowych i sprawdzonej kilkukrotnie elektronice sterującej, przy dobrej temperaturze pracy - magnetron służący do ogrzania tunelu w którym dokonuje się wulkanizacja gumy - często się wyłącza. Działa zabezpieczenie toru prądu anody (przekaźnik) - tzn. magnetron załącza się na chwilę i po chwili zabezpieczenie to wyłącza "cały interes".

Generalnie, może ktoś z Was ma doświadczenie z magnetronami w przemyśle ?

Dysponuję schematami sterowania. Elektronika sterująca firmy Muegge.

Proszę o pomoc, sprawa bardzo pilna.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • #2 1721671
    KrzychoMiki
    Poziom 21  
    Ocena: 118
    A chłodzenie magnetronu sprawne? Może ma za małą wydajność?
  • REKLAMA
  • #3 1721714
    michasp
    Poziom 17  
    Witam,

magnetron jest odpowiednio chłodzony - jest pomiar temperatury - poza tym, układ ma styk powiadamiający o przegrzaniu. Styk ten natychmiast wygeneruje informacje w wizualizacji - o przekroczeniu temp. pracy. Więc to niestety chyba nie to.

Ciekawe jest to, że jeśli magnetron załączy się i zacznie działać, to potem długo, stabilnie pracuje. Jednak po wyłączeniu go, nigdy nie ma pewności, że następne załączenie będzie udane :(

Dziękuję za podpowiedź i czekam niecierpliwie na inne.

Pozdrawiam,

Michał.
  • REKLAMA
  • #4 2268274
    michasp
    Poziom 17  
    Witam,

temat wraca, aczkolwiek w przypadku o którym pisałem niedawno wyszło, że chodziło o uszkodzoną izolację przewodów wysokiego napięcia. Ale mam inne pytanie - jak sprawdzać lampę magnetronową? Mamy w firmie magnetrony różnej mocy, ten o którym pisałem akurat ma 3kW - i nieraz mamy "myki" związane z lampami. Tj. bierzemy lampę, która wygląda na niesprawną i zakładamy w inne miejsce instalacji grzania, w to dajemy nową - działa i ta i ta "niesprawna" - w innym miejscu. Znacie jakiś patent na sprawdzanie lamp magnetronowych, tak aby po demontażu być pewnym, czy lampa jest ok, czy jest uszkodzona, czy np. w niepełnym zakresie sprawna?

Za wszelkie sugestie i uwagi z góry dziękuję.

Michał.
  • #5 2269839
    PBK
    Specjalista AGD
    Ocena: 459
    zawsze przy wymianie czysc styki połączeniowe
    tak moze być np z tą stara niby spalona lampą
    troche przysniedzieje na złaczu i zasypia
    czasami wystarczy poruszać aby znowu zatrybiła
    dlatego działa ci stara na nowym miejscu
REKLAMA